enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5475
EURO
34,9890
ALTIN
2.427,44
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
28°C

Komşu Ülkeler, Aynı Masada Buluştu

Komşu Ülkeler, Aynı Masada Buluştu
30.11.2017
A+
A-
 
Türkiye, önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı 7. Türk Konseyi Ekonomi Bakanları Toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Bakan Zeybekci, organizasyonla ilgili olarak, “Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de Türk Dünyası, tarihe yön verecektir. Bizler bunu hep beraber başaracağız. Bunun için öncelikle birbirimizin önündeki ticaret engellerini kaldırmalıyız. Bir sonraki toplantımıza kadar Özbekistan ve Türkmenistan’ın da Türk Konseyi’ne katılmasını gönülden arzu ediyoruz” dedi.

Katılımcılar, 7. Türk Konseyi Ekonomi Bakanları Toplantısı’nın sonunda tutanak imzaladı. Ardından Bakan Zeybekci, Türk Konseyi Genel Sekreteri ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

 
Dönüşümlerin yaşandığı çağlarda kuralların, sınırların  ve yolların tek tek değiştiğini hatırlatan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Ekonomik ve jeopolitik olarak büyük dönüşümlerin olduğu çağlardaki gelişmeleri izlemekle yetinen devletler, halkına refah sunamaz! Türk dünyası da, bu dönemde işbirliği yapabilirse, kendi coğrafyasında oyun kurucu yani kural koyucu olacak. İlk adım olarak, birbirimizin önündeki ticarete dair engelleri kaldırmalıyız. Biz sadece aynı kandan gelen halklar değil, aynı zamanda komşularız da… Ve şu unutulmamalı ki, komşular arasındaki ticaret, içinde yer alan herkese ekonomik çarpan etkisiyle kalkınma getirir” dedi.

Bakan Zeybekci, devletleri arasındaki lojistik bağları sağlamlaştırmaları gerektiğinin de altını çizdi. Zeybekci, “Tarihi  İpek Yolu’nun yeniden canlandırıldığı bir çağda, lojistik altyapımızı orta kuşakta kesintisiz bir şekilde biz birleştiremezsek, ne yazık ki modern İpek Yolu’nun da ülkelerimizden geçmeyeceğini göreceğiz. Bu riske karşı almamız gereken önlem ise, önce kendi aramızdaki lojistik engelleri kaldırmaktır” diye konuştu. 


“Hazar Denizi, bizi birleştiren olmalı; bölen değil!”

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Hazar Denizi’nin Türk dünyasını bölen değil birleştiren bir deniz olması gerektiğini de dile getirdi. Ayrıca, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın  Avrupa ile Hazar Denizi’ni birleştirdiğini kaydetti.
 
Öte yandan, Orta  Asya ile  Avrupa’yı da Hazar üzerinden Türk dünyası olarak birleştirmeleri gerektiğini belirten Zeybekci, bu alanlardaki iş birliği mekanizmalarını güçlü tutmaları halinde Türk dünyası olarak küresel manada meydana gelen gelişmelerden en iyi şekilde istifade edeceklerini vurguladı.

Azeri mevkidaşı ile görüştü

 
Bakan Zeybekci, Azeri mevkidaşı Şahin Mustafayev ile görüşmesinde Türkiye ve Azerbaycan arasındaki Tercihli Ticaret Antlaşması’nı bu yıl sonuna kadar tamamlama konusunda mutabık kaldıklarını da açıkladı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.