enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3330
EURO
35,1684
ALTIN
2.241,35
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
14°C
Denizli
14°C
Yağmurlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Rekabet fiyatı düşürdü, sizin mahallede ekmek ne kadar?

5 ay önce maliyetlerin yükselmesinden dolayı yüzde 25 zammın yapıldığı ekmekte fırıncılar rekabete girdi. Şehirdeki bazı fırıncılar 200 gram ekmeği 70 kuruşa kadar düşen fiyatlarla satıyor. Fırıncıların rekabeti vatandaşa yararken Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, ateş püskürdü. Kendi topuğumuza sıkıyoruz diyen Karadaban, rekabetin yarardan çok zarar getireceğini söyledi.

Rekabet fiyatı düşürdü, sizin mahallede ekmek ne kadar?
11.11.2019
A+
A-

Girdi fiyatlarının yükselmesine rağmen uzun süre zamma dayanan Denizlili fırıncılar, geçtiğimiz 20 Mayıs’ta 1 lira olarak 200 gram ekmeğin satış fiyatı yüzde 25 zamlanarak 1 lira 25 kuruş yaptı. Denizi Fırıncılar Odası tarafından alınan zam kararında maliyetlerin ve girdi fiyatlarındaki artış öne sürüldü. Zammın ardından yaklaşık 5 ay geçtikten sonra şehirdeki bazı fırıncılar rekabete başladı. Yaz aylarında ara ara dönemlerde ekmeği 1 liraya satan fırıncılar, fiyatları iyice aşağıya çekti. Şehirdeki bazı büyük süper marketlerde ve mahalle bakkallarında ekmeğin fiyatı 70 kuruşa kadar düştü. Bu durumdan en çok kar sağlayan ise vatandaş oldu. Ekmekteki indirim simide de yansıdı. Çok sayıda fırında simidin fiyatı 1,25’ten 75 kuruşa kadar düştü.

EKMEĞİN MALİYETİ BELLİ

Ekmekte tavan fiyatın 1,25 kuruş olduğunu açıklayan Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, bu fiyatın üzerinde ekmek satışı yapılamayacağını ancak altında fırıncının istediği fiyata ekmeği satabileceğine dikkat çekti. Karadaban, “Mayıs ayında maliyetlerin arttığını belirterek zam yaptık. 200 gram ekmeğin fiyatı 1 liradan 1,25 kuruşa yükseldi. Bunun nedeni de işçi maliyetlerinin artması, servisle ekmek dağıtan fırıncıların mazot ve diğer giderleri, un fiyatlarındaki artış ve diğer girdi maliyetlerindeki artış idi. 200 gram ekmeğin fiyatı belli. Yerinde satan ile ekmeği dağıtan arasında tabi ki farklılıklar var. Bir ekmeğin maliyeti bu iki fırıncı arasında 65-90 kuruş arasında değişiyor. Hal böyle olunca bir ekmeğin en az 1 liradan satılması gerekiyor ki maliyetini karşılasın” dedi.

REKABET FAYDA SAĞLAMAYACAK

Karadaban, “Şimdi gelinen noktada ise 1 ile 1,25 arasında değişen rakamlarda satılması beklenen ekmeğin fiyatı baya düştü. Bu rekabetten başka bir şey değil. Rekabetin yararlı olmayacağını esnafın bilmesi gerekiyor. Sonuçta bu işin bir maliyeti var. Bu maliyetlere ekmeğin satılamayacağını biliyorlar. Faydadan çok zarara neden olacak. Kendi topuğumuza sıkıyoruz demekten başka bir şey değil. Bu işin sonucunda birkaç fırıncı kepenk kapatabilir. Bir an önce esnafın bu rekabetten vazgeçmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yorumlar
  1. Murat USLU dedi ki:

    Demekki neymiş ucuza ekmek varmış. Bırakın da yoksul vatandaş karnını doyursun.