enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3105
EURO
35,0957
ALTIN
2.279,29
BIST
8.961,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C

Ücretsiz İzin ve Ücretsiz İzin Maaş Desteği Nedir? Başvuru ve Şartları Nelerdir?

Ücretsiz İzin ve Ücretsiz İzin Maaş Desteği Nedir? Başvuru ve Şartları Nelerdir?
08.04.2020
A+
A-

Ücretsiz izin kimi zaman çalışanın yasaların kendisine verdiği hakkı kullanması ile kimi zamanda işverenin çeşitli nedenlerle başvurduğu bir yöntem olarak ortaya çıkar. Özellikle son dönemde koronavirüs nedeniyle sıkça duyduğumuz ücretsiz izin hakkında herkes yeteri kadar bilgi sahibi değil. Bazen çalışan kişilerin yasalara göre tanınmış olan izin hakkı olarak kullanılan ücretsiz izin bazen de işveren kesimin maliyeti düşürmek için uyguladığı bir yöntemdir.

Ücretli İzin Nedir?

Ücretli izin, bir işçinin kanunen ona tanınmış olan izin haklarını kullanırken, normalde almış olduğu aylığın aynen ödenmesidir. Bu durumda fiilen çalışmayan işçi çalışıyormuş gibi maaşını tam olarak alır. Ancak fazla mesai gibi çalışmaların karşılığında alınan ücretler buna dahil değildir.

Ücretsiz İzin Nedir?

Ücretsiz izin ise durum tam tersine işlemektedir. Kısaca işçinin izne çıktığı dönemler iş sözleşmesinin (iş akdi) askıda sayılır, bu süre zarfı içinde işçi fiilen çalışmaz ve çalışmadığı bu günler için maaş alamaz.

Çalışan Kaç Gün Ücretsiz İzne Çıkabilir?

Ücretsiz izin durumu iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Eğer ücretsiz izni işveren tarafından teklif edilmişse, işverenin ücretsiz izin teklifini işçiye yazılı olarak beyan etmesi gerekmektedir. İşçi de bu beyanı 6 iş günü içinde yazılı olarak cevaplamalıdır. Eğer işçi bunu kabul etmezse, işveren tek taraflı olarak işçiyi ücretsiz izne çıkaramaz.

İşçinin teklife olumsuz cevap vermesi halinde işveren eğer bu isteğinde ısrarcıysa bu durum işçi açısından haklı fesih sebebi sayılır ve istenirse feshedebilir. Bir yıllık çalışma süresini doldurmuşsa kıdem tazminatı da isteyebilir.

Koronavirüs önlemleri kapsamında Ücretsiz İzin Maaş Desteği Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasına göre Korona virüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler arasında ücretsiz izin de yer alıyor. Bugün yapılan açıklamaya göre devletin Ücretsiz izin maaş desteği sağlayacağına işaret eden Bakan Albayrak, “Vatandaşlarımızın gelirlerini güvence altına almak ve kayıplarını telafi etmek için neler yapabiliriz, diye canla başla çalışıyoruz. Ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımız merak etmesin. Onlar için de maaş desteğini başlatacağız” dedi.

Ücretsiz İzin Maaş Desteği Başvuru Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?

Ücretsiz izin maaş desteği şartları ve başvuruları ile ilgili resmi kurumlardan henüz bir açıklama yapılmadı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.