enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5978
EURO
34,8331
ALTIN
2.497,37
BIST
9.457,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
17°C
Denizli
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Çok Bulutlu
31°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Çardak Gölü (Acı Göl) nerede, nasıl gidilir? Özellikleri nelerdir?

Türkiye’nin doğal güzellikleri saymakla bitmez. Yaylası, ovası, denizleri, şelaleleri, kanyonları, göl ve göletleri ile tam bir doğal cennet. Bu doğal güzelliklerden elbette Denizli’de nasibini almış ve bizde sizlere bu güzellikleri yörenin haber kaynağı Deda Haber olarak anlatmak isteriz.

Çardak Gölü (Acı Göl) nerede, nasıl gidilir? Özellikleri nelerdir?

Deda Haber olarak bu yazımızda sizlere doğal güzelliklerden biri olan Çardak Gölü olarak da bilinen ve flamingoların uğrak alanı olan Acıgöl‘ü, nerede, nasıl gidilir ve göldeki canlı hayatı ile ilgili detayları derledik. İyi Okumalar 🙂

Acıgöl, tektonik olaylar sonucunda oluşan göllerimizden biri. Afyonkarahisar ile Denizli il sınırında kalan göl ve aynı zamanda birçok kuş türüne de yuva olan göllerimizden biri. Göçmen kuşların yuvası olan gölümüz aynı zamanda B sınıfı Sulak Alan olarak da koruma altına alışmıştır.

Acı Göl (Çardak Gölü) Hakkında Kısa Bilgiler

Yerel halk olarak Çardak Gölü olarak bilinen Acı Göl, Denizli yönünde Çardak ilçesi ile Afyon arasında kalan sınır bölgede yer alır. Gölün yaklaşık km2’si 41,34 km2–41,5 km2 arasındaki yüzölçümü ile Afyon sınırları içerisindedir.

Yüksekliği 842 km, derinliği ise 210 m’yi bulan Acıgöl’ün yaz mevsiminde yağışın az olması nedeniyle yer yer kurur. Bu zamanlarda buharlaşmadan dolayı tuzluluk oranının da artması ile bilinir. Tuzluluğu iyice artan göl bu nedenle tuzlu göller sınıfından playa sınıfına dahil edilmiştir. Öyle ki 1970 yılında 160 km2 olan göl alanı 2008’de 50 km2’ye kadar düştüğü görülmüştür. Göl özellikle kış aylarında, çevresindeki dağların küçük derelerinden, kaynaklar ve yağışlardan beslenmektedir.

Acıgöl’ü diğer göllerden ayıran bir diğer özelliği de Türkiye’nin tek, dünyanın ise ikinci büyük, temiz ve doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı havzası olmasıdır. Ülkemizdeki sodyum sülfatın %98’i doğal kaynaklardan, bu miktarın ise %90’ı Denizli’deki Acıgöl’den sağlanır.

ACIGÖL’ÜN FLAMİNGOLARINA GÖZ ATMAK İSTER MİSİNİZ?

Biraz da teknik bilgiler;

Acıgöl, göl yatağında jips ve tuz katmanları, tuzlu su ortamında oluşan mikroorganizmalar ve yataktaki sülfür bakterilerince ayrıştırılarak mirabilit cevheri şeklinde sodyum sülfat oluşur.

Gölden çıkarılan tuz, potasyum, sodyum ve sülfat gibi maddeler çevredeki işletmeler tarafından değerlendirilmekte, örneğin sodyum sülfat, kâğıt, cam, deterjan, tekstil ve benzeri sanayilerde kullanılır.

Acı Göl (Çardak Gölü) Canlı hayatı

Göl civarında 20 familyaya ait 176 kuş türü bulunur. Buraya ziyaretinizde umarız buna sizde tanıklık edebilirsiniz 🙂

Dünyada ender bulunan kuş türlerinden biri olan Dişli Sazancıkları (Aphanius transgrediens) burada görebilirsiniz. Dişli Sazancıklar Acıgöl’ün Güney kanadında 20*25 kaynaktan yalnıza 1-2’sinde yaşamaktadır.Burada göle sonradan bırakılan sivrisinek balığı (Gambusia holbrooki) ender bulunan dişli sazancıkların yavru ve yumurtalarını yemektedir. Bu her ne kadar üzücü olsa da en nihayetinde bir besin zinciri halkasıdır.

Acıgöl’de kamp yapılıyor mu?

Kampçılar için de bu bilgiyi vermeden yazımızı sonlandırmak istemedik. Bölgenin geniş bir havzaya sahip olması nedeniyle göl etrafında kamp yapma imkanı bulunuyor. Dilerseniz özel kamp alanlarında da kalabilirsiniz. Ama yine de kamp için tüm hazırlıklarınızı yaparak gitmenizi ise tavsiye ediyoruz 🙂

Denizli’nin Gölleri | Çardak Acıgöl

Çardak (Acıgöl) hakkında aktarmak istediğimiz bilgiler şimdilik bu kadar. Dilerseniz Denizli’nin göllerini incelemeye buradan devam edebilirsiniz. Ya da gezme planı yapacaksanız Denizli’nin kanyonlarına da buradan göz atabilirsiniz 🙂

Denizli’de gezdiğiniz yerlerden çektiğiniz fotoğrafları bize instagram‘dan gönderin, hikayemizde paylaşalım.

Kendinize iyi bakın ve mutlu kalın..  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.