enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3039
EURO
35,1110
ALTIN
2.282,38
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Büyükşehir Tarihine Sahip Çıkıyor

Büyükşehir Tarihine Sahip Çıkıyor

 Denizli Büyükşehir Belediyesinin 10 yıldır kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürdüğü İlbade Mezarlığı’nda Anadolu’nun en batısında yapılan Selçuklu dönemine ait eser keşfedildi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Beylikler, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde hizmet veren ve son dönemde Türk tarihi bakımından çok önemli eserlerin keşfedildiği İlbadı Mezarlığı’nın 2018’de Açık Hava Türk Tarih Müzesi olarak ziyarete açılacağını müjdeledi.

 Denizli Büyükşehir Belediyesinin 10 yıldır kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürdüğü İlbadı Mezarlığı’nda ortaya çıkarılan eserler basın mensuplarına gösterildi. Beylikler, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Denizli’ye hizmet veren ve son dönemde Türk tarihi bakımından çok önemli eserlerin keşfedildiği İlbadı Mezarlığı’nda inceleme gezisi düzenleyen Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden İlbadı Mezarlığı Bilimsel Kazı Danışmanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Turgut, Mustafa Gökoğlan ve Ali Aydın ile beraberindekiler eşlik etti. Son 10 yılda yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarının incelendiği gezide son dönemde gün yüzüne çıkartılan eserler basın mensuplarına tek tek gösterildi.

8 bin mezar taşı kayıtlara geçti

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan burada yaptığı açıklamada, bugüne kadar 8 binden fazla mezar taşının tespit edilerek üzerindeki yazıtların da okunup kayıtlara geçirildiğini söyledi. Bu yıl 200 dolayında kırık mezar taşının onarıldığını, bugüne kadar ise 2000 dolayında mezar taşının onarılıp ayağa kaldırıldığını, ayrıca mezarlık duvarlarının da restore edildiğini anlatan Başkan Zolan, Denizli’nin Türkler tarafından fethinden sonra İlbadı’nın mezarlık olarak kullanılmaya başladığını söyledi. Başkan Zolan, “Burada birçok yapıya ulaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz yapı şu ana kadar tespit edilen Anadolu’nun en batısındaki Selçuklu eseri. Mezarlığın içinde bir Selçuklu medresesi bulundu. Bu medresenin içinde de Denizlimizi fetheden ve bu sırada şehit düşen Mehmet Gazi Türbesi var” dedi.

 İlbadı, Açık Hava Türk Tarih Müzesi olacak

Selçuklu medresesinin Mehmet Gazi Türbesi kazı ve restorasyon çalışması sırasında keşfedildiğine dikkati çeken Başkan Zolan, “Burada 10 yılı aşkın süredir bir çalışma yürütüyoruz. Bölgede namazgah ve zaviye gibi birçok yapıya ulaştık. Onun ötesinde 8 binin üzerinde mezar taşımızı tespit ederek, üzerindekileri tercüme edip kayıt altına aldık. Kırılanları tamir ettik. Büyükşehir Belediyemiz burada desteklerini en üst seviyede tutuyor” diye konuştu. İlbadı Mezarlığı’na Açık Hava Türk Tarih Müzesi dediklerine dikkati çeken Başkan Zolan, “800 yılı aşkın süredir defin işlemi yapılan ve Anadolu’da bu kadar çok eserin olduğu Açık Hava Türk Tarih Müzemizi inşallah bir kaç ay içinde ziyaretçilerimize sunacağız. Bilgilendirme, yönlendirme ve anlatımlarla buranın zenginliklerini ziyaretçilerimizle paylaşacağız” dedi.

Restorasyonlar devam ediyor

Mehmet Gazi Türbesi ile Yediler Türbesi’nin güzel bir şekilde restore edileceğini, yeni keşfedilen medrese ve diğer yapıların da korunarak gelecek nesillere aktarılacağını kaydeden Başkan Zolan, şöyle konuştu: “Burası Denizli ve Anadolu açısından çok önemli. Atalarımızın bize bıraktığı eserler, yazıtlar tarihe ışık tutarak bizlere yön gösteriyor. Buraya gözümüz gibi bakmaya gayret ediyoruz. Bize burayı yurt eden ecdadımıza sahip çıkıp eserlerini koruyoruz. Sona doğru yaklaştık. Burası ziyaretçi kabul eder hale gelecek. Denizimizde ayrı bir ziyaret noktası, insanlarımızın ecdadıyla buluşma noktası olacak. Buradaki güzellikleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.”

Medrese 1250’li yıllarda yapıldı

İlbadı Mezarlığı Bilimsel Kazı Danışmanı Prof. Dr. Kadir Pektaş ise, Mehmet Gazi Türbesi restorasyon çalışması yaparken medrese yapısıyla karşılaştıklarını belirterek, “Burada bir Selçuklu medresesi ortaya çıktı. Bu tespit edilen Anadolu’nun en batısındaki Selçuklu yapısı olmasıyla önemli. Burada bir tane de zaviye bulduk. Aşağıdaki namazgah ve bu yıl kazısını yaptığımız yine muhtemelen zaviye olduğunuz düşündüğümüz yapılarla birlikte buranın Selçuklu döneminden itibaren kullanılan bir yerleşim yeri olduğunu tahmin ediyoruz” dedi. Medresesinin 1250’li yıllarda yapıldığını anlatan Pektaş, İlbadı Mezarlığı’nda buldukları eserlerde tarihe ışık tutacak bilgilerle de karşılaştıklarını ifade etti. Meşhur Seyyah İbn-i Batuta’nın buraya geldiğini öğrendiklerini belirten Pektaş, Seyyah Batuta’nın Denizli ahilerinin Kurban Bayramı’nda kurbanlarını kentin en büyük mezarlığında kestiklerinin bilgisini verdiğini, bunun da kendileri için çok değerli bir bilgi olduğunu kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.