enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5295
EURO
34,8958
ALTIN
2.437,36
BIST
9.749,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
28°C

Denizli tarihine ışık tutan Hüsamettin Ataman 11. Kitabı Üç Taş’ı tanıttı

Denizli’nin önemli mimarlarından ve yazarlarından Hüsamettin Ataman, ’16 Mayıs 1919 Denizli Direniş Mitingi Üç Taş’ isimli 11. kitabını tanıttı. Ataman, Üç Taş simgesinin Denizli direşindeki önemini Egeyön TV’ye verdiği açıklamada anlattı.

Denizli tarihine ışık tutan Hüsamettin Ataman 11. Kitabı Üç Taş’ı tanıttı
07.05.2022
A+
A-

Denizli mimarisine ve tarihine ışık tutan yazarlardan biri Hüsamettin Ataman 11. kitabı olan milli mücadelede Denizli’nin tarihteki önemini anlattığı kitabı Üç Taş’ı mensubu olduğu Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nde Üç Taş’ı tanıttı.

Tanıtım gününde Egeyön TV’ye açıklamalarda bulundan Ataman, kitabın konusunu ve Üç Taş isminin sembolik anlamını anlattı.

Ataman’ın açıklamaları şu şekilde;

GELECEK NESİLLERE

Denizli’nin özellikle son yüz yıllık kentleşmesini ve tarihini konu alan kitaplar yazdım. Bugün 11. kitabım olan Üç Taş isimli kitabımı tanıtıyorum. Umarım gelecek nesillerimize Denizlimizi daha iyi anlatabilme fırsatını bu kitapla buluruz.

DENİZLİ’NİN MİLLİ MÜCADELEDEKİ ÖNEMİ

Denizli milli mücadelede çok önemli bir yer işgal etmektedir. Anadolu halkı çok bilmese de Denizli ilk kurulan silahlı örgütün Menderes Cephesi’nin çekirdeğini temsil etmektedir. 16 Mayıs 1919 günü Denizli Bayramyeri Meydanı’nda 1 gün önce İzmir’in işgalini protesto etmek için Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde bir miting yapılmıştır. Halifenin padişahın ‘düşmana karşı silahlı mücadele yapmayın’ demesine ve şehzadeleri Anadolu’ya nasihatçı göndermesine rağmen Müftü Ahmet Hulusi Efendi buna karşı çıkmıştır. Verdiği cihat fetvası ile halkı düşmana karşı silahlı direnişe davet etmiştir. Anadolu’da silahlı mücadelenin ilk kıvılcımı 16 Mayıs 1919 Cuma günü Denizli’de yakılmıştır. Bu tarih Anadolu milli mücadelesi için önemli bir gündür. O gün üç önemli olay olmuştur. Mustafa Kemal Paşa Samsun’dan başlatmak üzere Bandırma vapuruna binmiştir. Padişahın gönderdiği heyet 15 Mayıs’ta İzmir işgalinde Konya’dadır. O gün derhal trene binip İstanbul’a dönmeleri istenir. Çökmüş ve sona ermiş bir hanedanın son kalıntıları trene binerek İstanbul’a hareket ederler. Aynı gün Denizli Bayramyeri Meydanı’nda belediye binasının önünde, sırtını kale duvarlarına vermiş olan belediye binasının balkonundan Müftü Ahmet Hulusi Efendi binlerce kişiye hitap eder.

KİTABIN ADI NEDEN ÜÇ TAŞ

Burada verdiği cihat fetvasında düşmana karşı silahlı mukabele şarttır. Hiç silahınız yoksa bile yerden ‘Üç Taş’ alın ve atın der. ‘Üç Taş’ bunun için Denizli mücadelesinin simgesidir. Kitabımın adı o yüzden 16 Mayıs 1919 Denizli Direniş Mitingi Üç Taş olarak belirledim.

HABER: ORAL CAN TATAR

Yorumlar
  1. Hüseyin Yatağan dedi ki:

    Denizli’nin Kurtuluş Savaşına katkıları hem önemli hem örnektir.
    Denizli Müftüsü ve Belediye Başkanının öncülüğünde önemli işler başarılmıştır. O tarihte Aydın iline bağlı bir kaza olan Denizli, Yunan işgaline direnmiş ve genel anlamda Kurtuluş Savaşında kritik bir destek sağlamıştır.

    Taslak çalışmaları tamamlanmak üzere olan bir kitabıma Ahmet Hulusi Efendinin konuşmasını aynen EK olarak koymak suretiyle gelecek kuşaklara aktarmak üzereyim.

    Büyük emeklerle uzun sürede yayın hayatına kazandırıldığını tahmin ettiğim Üç Taş adlı kitabı en kısa zamanda okumak istiyorum. Yazar Hüsamettin Ataman’a teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

    Hüseyin Yatağan
    Emekli Albay

  2. Hüseyin Yatağan dedi ki:

    Değerli Yazarımız Hüsamettin Ataman’ı kutluyor ve sağlık, başarılar diliyorum.

    Gelecek kuşaklara Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendinin 16 Mayıs1919 tarihli konuşmasının aktarılması çok önemlidir.

    Bu vesileyle Denizli’nin Kurtuluş Savaşına katkısı ve mücadeledeki yeri bir de sayın Hüsamettin Ataman’ın başarılı kalemiyle gelecek kuşaklara aktarılmış olacaktır. Kendidine saygılar sunuyorum.

    Hüseyin Yatağan
    Emekli Albay