enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3039
EURO
35,1110
ALTIN
2.282,38
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Hanri Benazus’un koleksiyonundaki Atatürk fotoğrafları Denizli’de sergileniyor

Hanri Benazus’un koleksiyonundaki Atatürk fotoğrafları Denizli’de sergileniyor
A+
A-

 Yazar ve iş adamı Hanri Benazus’un koleksiyonundan derlenen ve 240 eserden oluşan “Atatürk Fotoğrafları ve Cumhuriyetimizin İlk Anıt Kadınları” isimli fotoğraf sergisi Denizli’de açıldı. 

Serginin açılışı Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfında yapıldı. Bir Atatürk hayranı olan Hanri Benazus’un koleksiyonundan oluşan 240 eser büyük beğeni topladı. Sergide, Mustafa Kemal Atatürk’ün fazla bilinmeyen fotoğraflarının yanı sıra gündelik yaşamında çekilen fotoğrafları da yer aldı. 1984 yılına kadar bilinmeyen fotoğraflardan birisini almak için Amerika’ya günü birlik gittiğini söyleyen Benazus, o fotoğrafın hikayesiyle birlikte Atatürk’ün felsefesini anlattı.

HANRİ BENAZUS’UN KOLEKSİYONUNDAKİ ATATÜRK FOTOĞRAFLARI SERGİLENİYOR HANRİ BENAZUS AMERİKA’YA GÜNÜ BİRLİK GİDİP ATATÜRK FOTOĞRAFINI ALMASININ HİKAYESİNİ ANLATTI YUNANLILARA ‘ATATÜRK’ FOTOĞRAF ALBÜMÜ SATAN HANRİ BENAZUS OLAYI ESPRİLİ BİR DİLLE ANLATTI

Amerika’dan getirdiği fotoğraf ve diğer fotoğraflarla birlikte dönemin generallerinin talebi üzerine 1984 yılında Ankara’da bir sergi açtığını da kaydeden Benazus, “Bu fotoğrafla ilgili 1984 yılından bir telefon aldım Amerika’dan. ‘2 Atatürk fotoğrafı’ var diye. İnanamadım ben ‘Atatürk fotoğrafının Amerika’da ne işi var?’ diye. Orada çalışma arkadaşlarım vardı. Onları New York yolladım. Bu adamın babası gazeteciymiş. 1921’de gelip Atatürk ile röportaj yapmış ve kendisi çekmiş. Günübirlik Amerika’ya gittim. Sabah gittim oranın saatiyle öğleden sonra döndüm ve getirdim Türkiye’ye bu fotoğrafları. Eski Orgeneral İsmail Hakkı Akansel eve geldi. Rica etti o zaman Ankara’da Halkevinde sergi açtırdı. ‘kimseye verme, kimse görmesi bu fotoğrafları’ dedi ama sonra kendisi dağıttı” dedi.

“Avam Kamarası’nda Atatürk sergisi açtım”

Yurt genelinde açtığı serginin sayısını bilmeyen ve sadece Türkiye’de değil, İngiltere’nin ünlü Avam Kamarası başta olmak üzere Paris Tarih Akademisi’nde de sergi açtığını belirten Benazus açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de kaçıncı sergiyi açtım bilmiyorum binlerce olmuştur. Londra’da geçen sene Avam Kamarası’nda sergi açtım. İngiliz milletvekillerine Atatürk’ü ben anlattım. Sonra Fransa’da Paris Tarih Akademisi’ne geçtim. Orada hem sergi açtım hem de Çanakkale’yi birebir tartıştım. Dünya çapında devamlı koşturuyorum.” Gazetecilerin “Yunanistan’da da sergi açtınız mı?” sorusuna yanıt veren Benazus esprili bir dille, “Yunanistan’da sergi açmadım ama Yunanlılara Atatürk albümleri sattım” dedi.

Kurtuluş Savaşı’nın ardından Atatürk’ün herkesin dostu olduğunu vurgulayan Benazus, “Ayrıca bir kitabımızda Elefterios Venizelos, Yunanistan’ın eski Başbakanının, -Megali İdea’nın mimarı ve modern Yunanistan’ın en önemli siyasetçilerinden biri- Atatürk’ü, Nobel Barış Ödülüne teklif mektubu var. Atatürk’ün bir felsefesi var ‘eğer memleket istiklalini kaybedip, parçalanıyor ise savaş tamam ama onun dışında her türlü savaş cinayettir.’ Onun için Kurtuluş Savaşı bitti ve herkes onun dostu oldu” diye konuştu.

Serginin 7 Nisan’a kadar açık kalacağı öğrenildi

Hanri Benazus, Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınıyor.

HANRİ BENAZUS’UN KOLEKSİYONUNDAKİ ATATÜRK FOTOĞRAFLARI SERGİLENİYOR HANRİ BENAZUS AMERİKA’YA GÜNÜ BİRLİK GİDİP ATATÜRK FOTOĞRAFINI ALMASININ HİKAYESİNİ ANLATTI YUNANLILARA ‘ATATÜRK’ FOTOĞRAF ALBÜMÜ SATAN HANRİ BENAZUS OLAYI ESPRİLİ BİR DİLLE ANLATTI

DENİZLİ-İHA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.