enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3296
EURO
35,0275
ALTIN
2.282,64
BIST
8.974,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C

Hüsamettin Ataman 12. Kitabı Serbest Fırka’yı tanıttı

Geçtiğimiz aylarda Üç Taş kitabını okurlarıyla buluşturan Mimar ve Yazar Hüsamettin Ataman yeni kitabı Serbest Fırka’nın tanıtımını gerçekleştirdi. Ataman kitabı hakkında; “Bir kentin kentleşmesi dediğimizde imar planları, yollar aklımıza gelmemeli. O kentte yaşayanların toplumsal ve ekonomik durumları, kentin gelişimi, gelenekleri ve görenekleri, siyasi tarihi hepsi birden kentleşmeyi aklımıza getiriyor. Denizli’nin geleceğine ışık tutmaya devam edeceğiz.” dedi. Ataman, kitabında 1930 seçimlerinde Denizli’de ortaya çıkan ilginç tabloya dikkat çekti.

Hüsamettin Ataman 12. Kitabı Serbest Fırka’yı tanıttı
24.09.2022
A+
A-

Denizlili Mimar ve Yazar Hüsamettin Ataman 12. kitabı olan Serbest Fırka’yı bugün Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nde gerçekleştirdiği toplantı ile tanıttı. Tanıtım toplantısına Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Fatma Atıcı Bakcan, iş insanı Osman Aydınlı, Nafiz Öz ve konuklar katıldı.

“DENİZLİ’NİN GELİŞİMİNİ ANLATMAYA ÇALIŞIYORUM”

Tanıtım toplantısında kitabı hakkında Egeyön TV’ye açıklamalarda bulunan Ataman;” Serbest Fırka 12. kitabım oldu. Kitaplarımda Denizli’nin kentleşmesini anlatıyorum. 1930’lu yıllarda büyükçe bir köy olan Denizli’nin bugünkü metropol haline gelişini anlatmaya çalışıyorum. Bir kentin kentleşmesi dediğimizde imar planları, yollar aklımıza gelmemeli. O kentte yaşayanların toplumsal ve ekonomik durumları, kentin gelişimi, gelenekleri ve görenekleri, siyasi tarihi hepsi birden kentleşmeyi aklımıza getiriyor. 1930 yılında TBMM belediyeler yasasını kabul etti. Belediyeler yasası ile birlikte kentlerimiz çağdaş bir düzene kavuşturmak ihtiyacı içinde gelişimini gösterdi. 1930 yasası ile birlikte kadınlara ilk kez siyasal hakları verildi. 1930 seçimlerinde kadınlar hem oy kullandılar hem aday oldular. Bu durum tüm dünyaya Türkiye’nin önderlik ettiği bir oluşumdu. 1930’lu yıllarda Türkiye’nin içinde bulunduğu zor ekonomik koşulların içerinde Denizli de vardı. Onun için Mustafa Kemal Atatürk Denizli’ye geldiğinde ‘Büyükçe bir köy’ tabirini kullanmıştı. O günlerden bu günlere Denizli’nin gelişimini anlatmaya çalışıyorum. Denizli’nin geleceğine ışık tutmaya devam edeceğiz. “dedi.

SERBEST FIRKA’NIN DENİZLİ’DE YAŞADIĞI İLGİNÇ DURUM

‘Kitabınızda dikkatle okunması gereken bir bölüm var mı?’ sorusuna Ataman; “1930 yılında Serbest Fırka Türkiye’de ve Denizli’de örgütlendi. Denizli’de örgütlenmenin başında Avukat Ragıp Bey vardı. Denizli’nin komşuları olan İzmir, Aydın ve Manisa gibi illerde Serbest Fırka çok büyük bir başarı ile sandıkları patlattı. Denizli’de ise umduğunu bulamadı. Bu Denizli için incelenmesi gereken bir durum. Kitabımda buna özel bir yer verdim. 1930 yılındaki yerel gazete haberleri ile bu durumu gün yüzüne çıkarmaya çalıştım. Serbest Fırka’nın Denizli’de umduğunu bulamaması ve seçimlerden çekilmesine kitabımda yer verdim.” diye cevap verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.