enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5610
EURO
34,6876
ALTIN
2.491,36
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
17°C
Denizli
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Yıllar önce çalınan tarihi eser, Profesör ve Müdürü ters düşürdü

Roma dönemine ait Karahayıt-Hierapolis suyolu üzerindeki yer alan kabartmalar kimliği belirsiz kişiler tarafından 2008’den önce çalındı. Yaklaşık 1 metre eninde ve yarım metre yüksekliğindeki kayanın çalınmasını Prof. Dr. Celal Şimşek’in sosyal medya hesabına taşıması ise kafa karışıklığı yarattı.

Yıllar önce çalınan tarihi eser, Profesör ve Müdürü ters düşürdü

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Celal Şimşek konuyla ilgili sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Prof. Dr. Şimşek, “Bugün çok üzüldüm. Karahayıt-Hierapolis su yolu üzerinde yer alan bu kabartma maalesef çalınmış. Tek yayın benim yazdığım. İnşallah bulunur”
Ayrıca Prof. Şimşek “Sağ tarafında Artemis, solunda Apollon Kitharodos ve Dionysos tokalaşması betimlenen kabartma. Karahayıt 1917 nolu parselin yakınındaki kayada. Yüksekliği 60, genişliği 97 santimetre. Kaya üzerinde ve yerden yüksekliği 3 metre” ifadelerinin yer aldığı metni de paylaştı.

O ESERİN EN AZ 12 SENE ÖNCE ÇALINDIĞI ORTAYA ÇIKTI

Konuyla ilgili Turhan Veli Akyol “Hocamız konuyu geç fark etmiş. Bahse konu olan kabartma 2008 tarihinden bile önce çalınmıştır. Tutanak 2008 yılına aittir. Hocamızın bu konudaki hassasiyeti, yayıncının tek kendisi olması. Çalınan tarihi eserin bulunması için çalışmalarımız devam etmektedir. Kültür varlıklarımızı korumak bizler için çok önemli. Bunlar Denizlimizin yaşayan tarihi” dedi.

Karahayıt Kabartması’nda üç figür bulunuyordu. Sağda Efes Artemis Kült Heykeli, Solunda Apollon Kitharodos ve Dionysos Tokalaşması betimlenmişti. Yüzeysel olarak işlenmiş kabartmada figürlerin yüz, elbise ve tokalaşan elleri aşınmıştı.

KARAHAYIT KABARTMASI

Karahayıt Kabartması’nda üç figür bulunuyordu. Sağda Efes Artemis Kült Heykeli, Solunda Apollon Kitharodos ve Dionysos Tokalaşması betimlenmişti. Yüzeysel olarak işlenmiş kabartmada figürlerin yüz, elbise ve tokalaşan elleri aşınmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.