enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5836
EURO
34,8316
ALTIN
2.411,21
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
34°C
Denizli
34°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Açık
25°C
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Açık
29°C

150 Yıllık Dede Mesleğini İcra Ediyor

Denizli’nin Çameli ilçesinde yaşayan 28 yaşındaki Tufan Gököz, 150 yıllık dededen kalma ‘kalaycılık’ mesleğini sürdürmek için inatla uğraş veriyor. Genç yaşına rağmen dede mesleğine sahip çıkan Gököz, çırak yetiştirememekten şikayet ediyor.

150 Yıllık Dede Mesleğini İcra Ediyor
25.10.2018
A+
A-

150 yıllık dede mesleğinde 4.kuşak kalaycı olduğunu söyleyen Gököz, bir zamanlar ara sokaklarda seyyar olarak da icra edilen mesleğinin ne yazık ki gelişen teknoloji ile birlikte unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi. Mutfaklarda bakırdan yapılan malzemelerin yerini çelik, alüminyum ve teflon malzemelerin aldığını bu yüzden de mesleklerinin yavaş yavaş yok olmaya doğru gittiğini ifade eden Gököz, şimdilerde ise bucak bucak gezerek kalaycılık mesleğini devam ettirmeye çalıştığını dile getirdi.

150 YILLIK DEDEDEN ATADAN KALMA MESLEK

Kalaycılık mesleğinin deden kalma olduğunu ve işi babasının yanında öğrendiğini söyleyen Gököz, “Daha önce kalaycılığı köyde yapardık. Ailemi geçimini sağlamak için İlçe Pazarlarını gezerek kalaycılık yapmaya başladık ve yaptığımız ürünleri satıyoruz . Arkadaşla birlikte gezerek kalaycılık yapıyoruz. Gittiğim yerlerde bizi tanıyan müşterilerimiz var. Onların eşyalarını kalaylıyoruz, bakır kaptaki sağlık ve lezzetin başka hiçbir kapta olmadığı herkesçe bilinen bir şey. Mesleğimiz yaklaşık 150 yıllık dededen, atadan kalma bir meslek. Bizim yaptığımız kalaycılık mesleği tarihi meslek olarak görülüyor. Yapmış olduğumuz mesleği devlet desteği ile dükkanlarda sürdürmek istiyoruz. Bizim çocukluk yıllarımızda Türkiye’de her evde bakır malzemeden yapılmış eşyalar vardı. Şu anda hala tarihi restoranlarda bakırdan yapılan eşyalar kullanılmaktadır. Ben mesleğimi sürdürmekten mutluyum. Ölünceye kadar da sürdüreceğim” diye konuştu.

Gököz, ayrıca yaptığı ürünleri çarşı, pazarda kurduğu tezgahlarda satıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.