enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5997
EURO
34,8182
ALTIN
2.496,46
BIST
9.465,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
17°C
Denizli
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Çok Bulutlu
31°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Büyükşehir’de 5 Mahalleye Müjde

Büyükşehir’de 5 Mahalleye Müjde
A+
A-

Denizli Büyükşehir Belediyesi Gökpınar Barajı çevresindeki binlerce vatandaşı ilgilendiren imara açılmış alanlarla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Başkan Osman Zolan’ın gerçekleştirdiği toplantıda, Gökpınar Barajı’nda kısa mesafe koruma alanında kalan 25 yıl önce imara açılan alanlar için işlem yapma izni çıktı.Gökpınar Barajı’nın yapılmasıyla yapılaşmanın yasak olduğu bölgede yasağın kalktığını duyurdu. Bölgede 1987 arsaya inşaat izni çıktı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Büyükşehir Belediyesi DESKİ Genel Müdürü Mahmud Güngör, Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Turgut ile Deliktaş, Cumhuriyet, Hürriyet ve Kayıhan Mahalle muhtarları katıldı.

Gökpınar Vali Recep Yazıcıoğlu Barajı’nın içme ve tarımsal sulama amacıyla yapıldığını kaydeden Başkan Zolan, “Şu anda buradan sadece tarımsal alanlarının sulanmasında kullanılıyor. Ancak ileriki zamanlarda ihtiyaç olduğunda da içme suyu noktasında bir rezerv anlamında elimizde tutmaya devam edeceğiz” dedi.

”Gökpınar olduğu yerde kalcak”

Toplantıda Başkan Osman Zolan, açıklamalarda bulundu. Başkan Zolan;” Son günler de basında çıkan Gökpınar Barajı’nın kapatılacağı konusunda çıkan haberlere cevap vermek ve burada gerçekleştireceğimiz proje için sizlerle bir araya geldik. Öncelikle belirtmek isterim ki  şu anda buradan sadece tarımsal alanlarının sulanmasında kullanılıyor. Ancak ileriki zamanlarda ihtiyaç olduğunda da içme suyu noktasında bir rezerv anlamında elimizde tutmaya devam edeceğiz” dedi.

5 mahallede 2.000 vatandaş mağdur

Barajın korunması için 1995 yılından beri Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği hükümleri uygulandığını anlatan Başkan Zolan, “Bu yönetmelikle mutlak mesafe, kısa mesafe ve orta mesafe şeklinde değişik kademelerle koruma kararları var ve her koruma için yapılabilecek ve yasaklanan hususlar net bir şekilde belirtilmişti. Bu yasaklar çerçevesinde yönetmelik kapsamına giren 5 mahallemizdeki 2 bin parselde tüm yapılaşma durdurulmuş, bazı binalar yarım kalmış, boş arsalara da yapı yapılamamış. Neredeyse çeyrek asra varan bir süreçte vatandaşlarımız mağdur olmuş. Ve her gittiğimiz yerde vatandaşlarımız bunun çözümü noktasında bizden talepte bulunuyorlardı” dedi.

 

“Su hayattır”

“Su hayattır, gelecektir ve korumamız gerekir” diyen Başkan Zolan, mağduriyetin giderilmesini şöyle anlattı: “Denizli 2014 yılında büyükşehir oldu ve sonrasında DESKİ kuruldu. Büyükşehir ve birimi olan DESKİ yaklaşık 2 yıldır bir çalışma gerçekleştirdi. Su havzalarının korunmasıyla ilgili bir yönetmelik hazırladık. Hazırladığımız bu yönetmeliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduk ve onay verildi. Yönetmeliğimiz meclisimizden de geçti ve kesinleşti. Bu, bazı mağduriyetleri giderecek ama suyumuzun da temiz kalması için ciddi kararlar olan bir yönetmelik.” Yeni yönetmelikle belirlenen mutlak mesafe içinde (kıyı sınırından 300 metre) eskiden olduğu gibi yine hiçbir şekilde yapı yapılamayacağını kaydeden Başkan Osman Zolan, kısa mesafe olarak belirlenen bölgedeki yaklaşık 2 bin parselde ise mağduriyetlerin artık giderildiğini söyledi.

Başkan Zolan Müjdeyi Verdi

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan Gökpınar Barajı ile ilgili 5 mahalleyi(Deliktaş, Fatih, Cumhuriyet, Hürriyet ve Kayıhan) kapsayan düzenlemeyi açıkladı. Zolan;”Bu bölgede kalan 2 bin parselde 1995 yılı öncesi veya sonrası usulüne uygun alınmış bir imar kararı varsa bu imar kararları yine geçerlidir. Orada imarla ilgili alınan hükümler neyse uygulanır. İmar kararlarıyla ilgili herhangi bir değişiklik yapılamaz. Artış, eksilme, yer değiştirmeyle ilgili plan tadilatı yapılamaz” dedi. Fatih, Deliktaş, Cumhuriyet, Hürriyet ve Kayıhan bölgesindeki 2 bin kişinin artık kendi parselleri üzerinde tasarrufta bulunabileceğini ifade eden Başkan Zolan, “2 bin vatandaşımızın kendi kıt kaynaklarıyla aldığı ve 25 yıla yakın bir süredir mağduriyeti giderici bir karar aldık ve yürürlüğe koyduk” dedi. Artık Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’ne değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylanan yeni Havza Yönetim Planı’na tabi olduklarını ifade eden Başkan Zolan, “Suyumuzun korunmasında daha hassas kararlar aldık” dedi.

Mutlak Alanı kapsamıyor

Başkan Osman Zolan yapılan düzenleme ile imara açılan alanların, mutlak alanı kapsamadığını belirtti. Mutlak alanın ise barajdan itibaren 300 metreyi kaplıyor. Bu alanda herhangi bir imar yapılamayacak. Başkan Zolan bu alan için çivi bile çakılamayacağını belirtti. Mutlak alan için sürpriz bir projeleri olduğunu belirtti. Buranın Denizli’nin en güzel yerlerinden biri olacağını söyledi.

Gürlesin ve muhtarlardan Başkan Zolan’a teşekkür

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin ise, alınan kararın hayırlı olmasını dileyerek, “Bugün 5 mahallede mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyeti giderildi. Bunun için Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok sıkıntılı bir durum giderildi. Kangrene dönen bir konunun aşılması, insanlarla ilgilenildiğinin bir işaretidir” diye konuştu.  , Fatih, Deliktaş, Cumhuriyet, Hürriyet ve Kayıhan Mahalle Muhtarları da uzun yıllar çok büyük mağduriyetlere neden olan sorunun çözülmesiyle ilgili Başkan Zolan’a teşekkür etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.