enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3235
EURO
35,0702
ALTIN
2.307,96
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Denizli Kestanesi Kış Mevsiminin Gözdesi

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber Buldan’ın Alandız, Kaşıkçı ve Kurudere mahallerinde zorlu kestane hasadı başladı.

Denizli Kestanesi Kış Mevsiminin Gözdesi
02.11.2018
A+
A-

Buldan İlçesinin 800 metre ve daha yukarısı gibi yüksek rakımlı yerleri ile dağların kuzey yamaçlarda en iyi yetişme ortamı bulan kestane Alandız, Kurudere, Kaşıkçı, Yeniçam, Hasanbeyler ve Yayla Mahallelerinde doğal ortamda ve kültüre alınmış şekilde yetiştiriliyor.

340 TON ÜRETİM

Bölge itibariyle dışarıdan aşı kalemi ve fidan getirilmediği için kestane hastalıklarının görülmediğinin önemine dikkat çeken İl Müdürü Yılmaz Erkaya” Yayla köylerimizde bulunan kestane ağaçlarının yetiştiği alanlar genellikle orman içi olup, deniz seviyesinden yüksekliği 780-1175 metre arasındadır. Yöremizin ekolojik açıdan kaliteli Organik Kestane yetiştiriciliğine uygun olması ve bu yörelerdeki kestaneliklerde mürekkep hastalığı ve dal kanserinin bulunmaması, Buldan kestane yetiştiriciliğinin Ülkemiz açısından önemini göstermektedir. Kestane yetiştiriciliğinde, kaliteli kestane, orman içi arazilerden elde edilmektedir. Çünkü orman, kestanenin istediği rutubetli ortamı oluşturarak kalitenin yükselmesini sağlamaktadır. Toplam 850 dekar alanda 340 ton kestane üretimi yapılmaktadır. Üretilen kestaneler organik ürün sertifikasına sahiptir.” diye konuştu.

SABAHIN İLK IŞIKLARI İLE YOLA ÇIKIYORLAR

Kestane üretiminin çok zor ve meşakkatli bir iş olduğunu ifade eden Alandız Mahallesi muhtarı Ali Salgın”Sabahın ilk ışıklarıyla 40-50 metre yükseklikteki ağaçlardan çırpılarak yere düşürülen kestaneler üreticilerimiz tarafından toplanıp selelere doldurularak çuvallara yerleştiriliyor. Daha sonra da kestaneler önceden hazırlanan “Kuzuluk” denilen kuyulara gömülür ve üzeri eğrelti otları ile kapatılır. Bir ay boyunca kuyularda bekleyen kestaneler kendine has tat ve aromaya bu aşamada kavuşur. Sonrasında da makine ile dış kabuğu çıkarılarak büyüklük ve kalitesine göre sınıflandırılıp satışa hazır hale getirilip iç ve dış piyasaya pazarlanıyor.”

İriliği ve lezzetiyle dikkati çeken Buldan kestanesi yurtiçinde daha çok Bursa, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirlere ve Körfez ülkelerine ihraç edilmektedir.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.