enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5562
EURO
34,8667
ALTIN
2.427,00
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
34°C
Denizli
34°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Açık
25°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
29°C

Denizli Protokolü Gazeteciler ve Basın Bayramını Kutladı

Denizli Protokolü Gazeteciler ve Basın Bayramını Kutladı
24.07.2017
A+
A-

Denizli Protokolü 24 Temmuz Dünya Basın gününde basın emekçilerinin basın günü kutladı. Protokol basın günü ile ilgili mesajlarını yayımladı.

Denizli Valisi Hasan Karahan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı yayımladığı mesajla kutladı.

24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyetin ilanıyla birlikteTürk basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24Temmuz günü “Basın Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez temelunsurlarından biri olan basın; meslek ilkeleri ve kişilikhaklarına saygı çerçevesinde iletişim teknolojisinin desunduğu imkânlardan yararlanarak tarafsız, doğru ve hızlı birhaber akışı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmelerhakkında halkın haber alma ve bilgi edinme hakkınısağlamaktadır. Diğer anlamda vatandaş ile devlet arasındahızlı ve etkili bir iletişimin sağlanmasıyla vatandaş ile kamukurumları arasında da bir köprü görevi ifa etmektedir.

Demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olan basın kuruluşlarımızın; etik değerlere ve hukuka uygun, tarafsızlık içinde, doğru haber yapması, kişi haklarına ve özel hayata saygılı, toplumun hassasiyetlerine özen gösteren bir şekilde görev yapması demokrasimiz ve gazetecilik mesleğinin saygınlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Özellikle ülkemizde meydana gelen son olaylarda gerek yerel basınımız gerekse de ulusal basınımız milli iradenin yanındaki kararlı duruşlarıyla, cesur ve fedakârca yaptıkları çalışmalarıyla, milli menfaatlerimize uygun yayınlarıyla, milletimizi doğru bir şekilde bilgilendirerek ve yönlendirerek, demokrasi ve basın tarihimizde önemli bir görevi yerine getirmişlerdir.

Şehrimizde ve bölgemizde yaşanan olaylardan ve gelişmelerden haberdar olmamızı sağlayan, ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlayan yerel basınımızın, özveri içerisinde yerine getirdikleri görevlerini, bundan sonra da aynı duyarlılıkla devam ettireceklerine inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta ilimizde faaliyet gösterenyerel gazete, televizyon, radyo, dergi, internet gazeteleri vehaber ajanslarının temsilcileri olmak üzere tüm değerli basınçalışanlarının “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” nı kutlar, kendilerine sağlık, başarı ve esenlikler dilerim.”dedi.

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramın’da bir mesaj yayımladı.

Melike Basmacı

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramının Türkiye’de bu yıl da basın mensupları ve bağlı bulundukları kuruluşlara yönelik yapılan baskıların gölgesinde kutlandığını söyleyerek, “Düşünceleri tutsak eden yaklaşımlara sonu kadar karşıyız” dedi.

Basmacı: Bedenleri kadar düşünceleri de tutsak

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı günü nedeniyle açıklama yapan CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Türkiye’de bu yıl da basın mensupları ve bağlı bulundukları kuruluşlara yönelik yapılan baskıların gölgesinde bayramın kutlandığını söyledi.

Gazetecilik mesleğinin belki de en zor icra edildiği ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini ifade Basmacı, “Kamu adına hizmet üreten ve bizlerin yaşadığımız çevre özelinde dünya ile bağımızı sağlayan basın mensuplarına yönelik yapılan baskılar geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de devam etmektedir. AKP hükümetleri döneminde mesleğini icra ederken çeşitli nedenlerle tutuklanan çok sayıda gazeteci mevcut. Toplumu yönlendirenin gazetecilerin düşüncelerine vurulan prangaları asla kabul edemeyiz” dedi.

“Türkiye 155’nci sırada”

“Düşünceleri tutsak eden yaklaşımlara da sonu kadar karşıyız” diyen Basmacı, “Ayrıca Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi için dünya çapında çalışmalar yürüten Sınır Tanımayan Gazetecilerin yayımladığı 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin geçen yıla göre 4 sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 155’inci sırada yer aldığını görüyoruz. Endekste en dikkat çekici unsur ise Türkiye’nin son 12 yılda 56 basamak düşmüş olmasıdır. Bu da Türkiye’nin basın özgürlüğü anlamımda geldiği noktayı gözler önüne sermektedir. Basın mensuplarının daha özgür bir şekilde mesleklerinin icra ettikleri yılların geleceği günler yakındır. Düşünceleri kadar bedenleri de tutsak olan basın mensupları başta olmak üzere tüm basın emekçisi kardeşlerimin bayramını kutluyorum” dedi.

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Türk basınında sansürün kaldırılmasının 109’uncu yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Basının demokratik toplumların en önemli güvencelerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Zolan, bunun en güzel örneğinin 15 Temmuz darbe kalkışması sırasında görüldüğünü söyledi.

Türk basınında sansürün kaldırılmasının 109’uncu yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, yerel ve ulusal tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutladı. İletişim çağında doğru, ilkeli, tarafsız bilgi ve güvenilir paylaşımların kaynağının basın olduğunu ifade eden Başkan Zolan, şunları kaydetti: “Kişisel hak ve özgürlükleri temel alarak, tarafsız bir anlayışla çalışmalarını yürüten basın, demokratik toplumların en önemli güvencelerinden biridir. Bizler bunun en güzel örneğini 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında gördük ve yaşadık. Demokrasiden yana tavır alan basınımız bu ülkeyi karanlığa götürecek hain kalkışmanın karşısında yer almış, canı pahasına yaptığı yayın ve bilgi paylaşımları ile darbe girişiminin bastırılmasında en önemli etkenlerden biri olmuştur.”

Mesai kavramı gözetmeksizin, günün her saatinde fedakarca çalışan basının demokratik hayatın vazgeçilmez unsuru olduğunu vurgulayan Başkan Zolan, “Denizlimiz için hayata geçirdiğimiz tüm proje ve faaliyetlerimizde bizlerle birlikte hareket eden basınımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimizin hak ettiği yere ulaşmasına önemli katkılar sağlayacağına inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle her zaman desteklerini yanımızda hissettiğimiz değerli basın mensuplarımıza çalışmalarında başarılar diler, 24 Temmuz Basın Bayramı’nı tebrik ederim” dedi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, 24 Temmuz Basın Bayramı münasebetiyle başta Denizli Gazeteciler Cemiyeti olmak üzere tüm basın camiasının bayramını kutlayan bir mesaj yayımladı.

24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte Türk basınında sansürün kaldırılmasından bu yana her yıl 24 Temmuz günü kutlanan basın bayramının anlam ve önemine değinen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ; ‘Demokratik toplumların gereklerinden biri olan tarafsız, ilkeli ve özgür basın aynı zamanda kamuoyunun sesi konumundadır. Basın özgürlüğü demokrasilerde çok seslilik ilkesinin işletilmesi adına çok önemli bir unsurdur. Halkın haber alma hakkını kullanması ve kamuoyu oluşturulmasında etkin görev alan basın kuruluşları ve değerli çalışanları görevlerini yerine getirirken; meslek ilkelerini ve etiğini gözetmesi de son derece önemlidir. Bu duygu ve düşüncelerle basında sansürün kaldırılışının 109. yıl dönümünde görev yapan tüm basın mensuplarının ‘24 Temmuz Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlarken, görevi başında hayatını kaybeden basın mensubu çalışanlarımızı da saygı ve rahmetle anıyorum’’ dedi.

Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan 24 Temmuz basında sansürün kaldırıldığı gün olarak nitelendirilen basın bayramını kutladı. Müjdat İlhan mesajında;

Bugün yurt çapında ‘Basın Bayramı’ adı altında kutlanan ‘Basında Sansürün Kaldırılışı’ yıldönümünü, gazetecilerin mesleklerini yaptıkları için yargılandıkları bir dönemde buruk da olsa kutluyoruz.

İlk kez 24 Temmuz 1908’de gazetecilerin sansür memurlarını gazetelerine sokmamaları ve fiilen sansürü engellemiş olmaları ile başlayan mesleki mücadeleleri 100 yıldan uzun süredir devam etmiş ve sansür isteği içindeki erkler, medyaya bakış açılarını demokrasi ile bütünleştirmeyi asla seçmemiştir.

Günümüzde de aynı durum devam etmekte olup, insanların belleğine yerleşen oto sansür bile iktidarlar için yeterli olmamaktadır.

Unutulmamalıdır ki; baskı doğrudan haberin sahiplerini, yani halkı hedef almaktadır.

Ülkemizdeki düşünce ve ifade özgürlüğü, gazetecileri zor şartlar altında mesleklerini icra etmek zorunda bırakmaktadır. Fikir ve ifade özgürlüğü çağdaş toplumların olmazsa olmazıdır. Toplumun duygu ve taleplerini anlatma vazifelerini türlü engel ve baskılar altında kalmalarına rağmen yerine getirmeye çalışan tüm basın mensuplarının bayramlarını kutluyorum.

Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı vesilesiyle bir açıklama yaparak basın mensuplarının bayramını kutladı.

Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı vesilesiyle yaptığı açıklamada, “Gazetecilerimizin kamuoyunu doğru bilgilendirme noktasındaki sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmek üzere gösterdikleri çaba, takdirle karşılanmaktadır. Hepimizin bildiği gibi basın, toplumsal olarak bilinçlenmeye büyük katkılar sağlamaktadır. 15 Temmuz’da FETÖ tarafından yapılmak istenen hain darbe girişiminde basının da demokrasinin yanında yer alması, ülkemizin büyük bir uçurumun kenarından dönmesinde etkin olmuştur. Bu anlamda büyük fedakarlıklarla yapılan gazetecilik mesleğinin önemi daha da anlam kazanıyor. Bu duygu ve düşüncelerle, ilimizde yerel ve ulusal basında görev yapan tüm gazetecilerimizin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlarım” dedi.

 

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, 24 Temmuz Basın Bayramı ile ilgili olarak mesaj yayımladı.

 

“Basın demokrasinin önemli unsurlarından biridir” diyen Başkan Gürlesin, “Bu önemli görevi yerine getiren basının her zaman yayında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Türk basınında sansürün kaldırılışının yıldönümü olarak kutlanan 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayımlayan Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, sorumlu bir yayıncılık anlayışı üstlenmelerinin önemli olduğunu belirtti. “24 Temmuz Basın Bayramı dediğimiz bugün, ülkemizde basın mensuplarının ne gibi zorluklarla haber yaptıklarını anlamamız açısından önemlidir” diyen Başkan Gürlesin, “Demokrasimizin önemli unsurlarından olan basın, halkın haber alma ihtiyacını karşılaması açısından önemlidir. Halkın doğru haber alma noktasında, basın kuruluşlarımızın özgür, tarafsız ve objektif olarak görevlerini yerine getirmesinin, bir ülkenin demokratik gelişmelerine olanak sağlamaktadır. Pamukkale Belediyesi olarak, bizlerin hizmetlerini halka aktarmada köprü görevi gören, basın mensuplarımızın her zaman yanındayız, yanında olmaya da devam edeceğiz” dedi. Gürlesin, ayrıca 24 Temmuz Pazartesi günü saat 09.30’da Pamukkale Belediyesi’nin sosyal tesis anlamında hayata geçirdiği yepyeni mekânlardan biri olan Pamuk Kafe Üniversite’de, Denizli’deki basın mensuplarıyla bir araya geleceğini belirterek, “Ülkemizde ve şehrimizde her türlü zorluklara karşı göğüs gererek, büyük bir özveriyle görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışan, halkı doğru bilgilendiren ve bu uğurda hizmet veren tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş,  yayımladığı mesajla 24 Temmuz Basın Bayramını kutladı.

Başkan Özbaş, “Yaşadığımız bölge ve dünyadaki gelişmeler hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması gibi birçok önemli görev ve sorumluluğu üstlenen yerel ve yaygın basın, basın meslek ilkeleri doğrultusunda ilkeli, tarafsız, sorumlu ve bilinçli gazetecilik anlayışıyla, zaman ve mekân mefhumu gözetmeden, büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Basın yayın kuruluşları halkımızın haber alma ihtiyacını karşılamaları açısından son derece önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Basın yayın kuruluşlarımızın bu görevi yerine getirmesinde en büyük katkı ise bu kurumlarımızın isimsiz kahramanı olan emekçi arkadaşlarımızındır” dedi.

Basın mensuplarının canlarını ikinci plana atarak büyük fedakârlıklar içerisinde mesleklerini icra ettiklerini bir kez daha Sarayköy’de aynı gün meydana gelen orman yangını ve trafik kazası olaylarında gördüğünü belirten Başkan Özbaş, “Vatandaşlara bilgiyi doğru kişiden sıcağı sıcağına aktarmak için hiç tereddüt etmeden olayların içine girerek halka doğru bilgiyi aktaran yazılı-görsel basın yayın kuruluşu çalışanlarının 24 Temmuz Basın Bayramını kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim” diye konuştu.

Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol yayımladığı mesajla 24 Temmuz Basın Bayramını kutladı.

Akyol mesajında;

”Yaşadıkları topluma ve millete hizmet etmeyi kendilerine vazife sayan, her türlü zorluğa rağmen ilkeli ve adaletli olarak görevlerini ifa eden siz değerli basın mensubu, gazeteci kardeşlerimizin Basın Günü’nü kutlar, özel yaşamlarınızda sağlık, mutluluk ve meslek hayatlarınızda başarılar dilerim.”dedi

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, 24 Temmuz Basın Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımlayarak gazetecilerin bu anlamlı gününü kutladı.

Doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatan, bu kadar önemli ve hassas bir görev ifa eden, bunu yaparken meslek ilkeleri çerçevesinde çalışmayı ilke edinen ve zor şartlar altında büyük bir özveri ile çalışan tüm gazetecilerin basın bayramını kutladığını ifade eden Başkan Filiz, mesajında şu ifadelere yer verdi: ”

“ Basın; kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleğidir. Bu yönüyle demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Görevini bu anlayışla, fedakarlıkla yürüten değerli basın mensuplarımız, her türlü övgü ve takdiri hak etmektedirler. Farklı görüş ve düşüncelerin seslendirilmesinde ve ortak yaşama kültürünün gelişmesinde basınımızın önemli görevler üstlendiği bir gerçektir.

15 Temmuz’da görüldüğü üzere ; Yerel ve ulusal basın kuruluşlarımız; Ülkemizin birlik ve beraberliğine, devletimizin bekasına, milli iradeye ve demokrasimize kasteden darbe girişimine karşı dik duruş sergileyerek, milletten ve demokrasiden yana kesin bir tutum almışlardır. Halkımızın anında ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamışlardır.

Bu duygu ve düşüncelerle; ilimizde faaliyette bulunan yerel gazete, dergi, radyo ve televizyonlarımız ve ulusal haber ajansı temsilcileri ile üstlendikleri sorumluluğun bilinciyle görev yapan değerli basın mensuplarımızın “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı”nı candan kutlar, tüm basın mensuplarımızın habere ulaşma ve haberi kamuoyuna ulaştırma çabalarında bu güne kadar olduğu gibi, bundan böyle de ilkeli ve tarafsız bir anlayışla sürdüreceğine inandığım çalışmalarında başarılar diliyorum.”dedi.

DTO Başkanı Erdoğan’dan Basın Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

BASIN ÇAĞDAŞ YAŞAMIN OLMAZSA OLMAZIDIR

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, basında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak kutlanan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Basın demokrasinin ve çağdaş yaşamın olmazsa olmazıdır” dedi.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Erdoğan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Basın yayın organları, günümüzde çağdaş yaşamın en önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. Basınımızın fedakar çalışanları, demokrasimizin varlığını sürdürmesi ve gelişmesi anlamında önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Değerli basın çalışanlarının görevlerini yaparken zor koşullara göğüs gerdiklerine şahit oluyoruz. Yerine getirdikleri görevin ne denli kutsal ve emeklerinin ne denli kıymetli olduğunun da bilincindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, kıymetli basın mensubu kardeşlerimin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor, başarılar diliyorum.”dedi

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayarak, basının, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğu vurgusunu yaptı.

Basın bayramının bu yıl 109cusunun kutlandığını belirten Başkan Tefenlili mesajında şunları kaydetti:

“Hayatımızda önemli bir yere sahip olan basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Meslek ilkelerine bağlı, özgür, tarafsız bir şekilde mesleklerini icra eden basın mensupları, mesai saatlerine bağlı kalmaksızın görevlerini yapmaktadırlar. Halkın haber alma ihtiyacını gidermek, halkı aydınlatmak için özveri ile çalışmaktadırlar. Basın mensupları ülkenin demokratik olarak kalkınmasında da önemli role sahiptirler. Bu duygu ve düşünceler ile tüm basın emekçilerinin 24 Temmuz Basın Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, hepsine meslek hayatlarında başarılar diliyorum.”dedi.

Denizlispor Yönetim Kurulu 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Demokratik hayatın vazgeçilmez temel unsurlarından biri olan basın, meslek ilkeleri ve kişilik haklarına saygı çerçevesinde, tarafsız, doğru ve hızlı bir biçimde kamuoyuna bilgi vererek, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını sağlamada şüphesiz en büyük güçtür.

Denizli’mizin ve ülkemizin tüm icraatlarına her daim fayda sağlayan ve gelişimine katkı sunan başta ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, televizyon, radyo, dergi, internet gazeteleri ve haber ajanslarının temsilcileri olmak üzere tüm değerli basın çalışanlarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutlar, kendilerine sağlık, başarı ve esenlikler dileriz.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

”İkinci Meşrutiyet’in ardından 1908 yılında Sansürün Kaldırılması ülkemizde 1946 yılından bu yana 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. Sansürün kaldırılışının 109. yıldönümünde  24 Temmuz Gazeteciler Basın Bayramı’nı buruk kutluyoruz. Sansürün kaldırılışının üzerinden 109 yıl geçse de medya kuruluşları bugün bir çok konuda sorunlar ve sıkıntılar yaşamakta, halkın doğru ve tarafsız haber alma hakkını kullanmasında sorunlar yumağına rağmen fedakarca görev yapmaktadırlar.
Basın özgürlüğü demokrasilerde çok seslilik ilkesinin işletilmesi adına çok önemli olgudur. Medya sektörü hem ülkemizde hem de birkaç istisna hariç tüm dünya genelinde özgür olma, bağımsız haber yapabilme mücadelesi vermektedir. Ülkemizde özellikle 12 Eylül döneminde medya kurumları üzerinde büyük baskılar yaşanmıştır. Günümüzde de ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasal kısıtlamalar vardır. Gazeteciler yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanmakta, tutuklanmakta, mahkum olmaktadır. Bu durumun sona erdirilmesi, gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve ülkemizde basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması gerekmektedir.
Medya sektöründe yaşanan temel sorunlardan bir diğeri, olumsuz çalışma koşullarıdır. Sendikalaşmanın adeta hiç olmadığı medya sektöründe çalışanlar düşük ücret almakta, uzun çalışma saatlerinde zor koşullar altında görev yapmaktadır. Yıpranma hakkından ise sadece Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartı olanlar yararlanabilmektedir. Ülkemizde medya sektörü, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara ne yazık ki sahip değildir. Eğitimine, birikimine bakılmaksızın Türkiye’de herkes gazeteci-haberci olabilmektedir. Bu nedenle medya sektöründe acil olarak mesleki düzenlemeye gidilmelidir. Aynı kapsamda, sıradan dernek statüsünde olan basın meslek örgütlerinin sektörde söz sahibi olmalarını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Medya sektörünü yakından ilgilendiren devlet kurumları Basın İlan Kurumu ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde, Anadolu basınını söz sahibi yapacak düzenlemeye gidilmelidir. Basın İlan Kurumu’nun oluşumunu içeren 195 sayılı kanun yeniden ele alınmalı, çağımız koşullarına göre güncellenmelidir. BYEGM Basın Kartları yönetmeliğinde de düzenleme yapılmalı,  internet haber yayıncılığı da göz önüne alınarak BİK ve BYEGM’de yeniden yapılanmaya gidilmelidir.
Yerel gazetelerimiz ekonomik anlamda çok zor bir dönemden geçmektedir. Gazetelerin can suyu olan ve aylık zorunlu giderlerin karşılanmasında önemli rol oynayan resmi ilan fiyat tarifesi son olarak Mart 2016’da ayarlandı. Mevzuat gereği, Basın İlan Kurumu Kasım Genel Kurulu’nda yerel gazetelerin resmi ilan fiyat tarifesinin 12 TL’ye arttırılması kararı alındı ve bu karar Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere Ankara’ya iletildi. Yerel basının nefes almasını sağlayacak bu kararı Bakanlar Kurulu’nun bir an önce onaylamasını bekliyoruz.
Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının her noktaya ulaşması ile birlikte, ülkemizde internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir. Bu nedenle İnternet Yasası bir an önce meslek örgütlerinin de katılımıyla ele alınmalı, daha fazla gecikilmeden çıkarılmalıdır. Çünkü sektörde yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün artmaktadır. İnternet medyasının gerek yayıncılık, gerekse BİK yardımları konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri, yerel gazeteler gibi desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da, düzenleme yapılarak basın kartı alabilmelidir. Şantajcı ve korsan internet haber siteleri, sadece yasal düzenleme ile önlenebilir.
Basın sektörünün yukarıda belirttiğimiz sorunlarının çözülerek, halkın haber alma hakkını sorunsuz ve objektif olarak kullanması dileğiyle tüm meslektaşlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, zorlu görevlerinde başarılar dileriz. ”dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.