enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3181
EURO
35,1379
ALTIN
2.293,12
BIST
9.058,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C

Denizli Valiliği’nden ‘İmar Barışı’ Açıklama

Denizli Valiliği’nden ‘İmar Barışı’ Açıklama
07.06.2018
A+
A-

Denizli Valiliği ‘İmar Barışı’ hakkında bir basın açıklaması yayımladı.

Denizli Valiliği’nden yapılan açıklama şu şekilde;

Bakanlığımızca hazırlanan ve 18 Mayıs 2018 de çıkarılan kanunla ve 06.06.2018 tarihinde yayınlanan tebliğle 3194 sayılı İmar Kanununun Geçici 16. Maddesi kapsamında ülke genelinde imar mevzuatına aykırılığı bulunan yapıların kayıt altına alınması ve imar mevzuatından kaynaklanan bir takım sıkıntıların çözümü noktasında yapılara “ Yapı Kayıt Belgesi ” verilecektir.

Yapı Kayıt Belgesi için nereye müracaat edilecektir?

Yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, Bakanlık” E-DEVLET” sistemi üzerinden müracaatta bulunulabileceği gibi Bakanlıkça yetkilendirilen kurum ve kuruluşlara (LİHKAB harita bürolarına, yapı denetim firmalarına ve ilçelerde tapu müdürlüklerine doğrudan ) başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilecektir. Belgelerin onay işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılacaktır.

Yapı Kayıt Belgesi Nasıl Düzenlenecektir?

Yapı kayıt belgesi verilirken yapının durumuna ilişkin vatandaşın beyanı esas alınarak belge düzenlenecektir. Bununla ilgili işlem ücretleri mesken olarak kullanılan konut alanlarında % 3, ticari kullanımlarda ise % 5 olarak belirlenmiştir. Yüzdelere esas alınan değer yapının bulunduğu parselin emlak vergi değeri ile bina yapım yaklaşık maliyeti toplamı kadar bir değer üzerinden hesaplanacaktır.

Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;

1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ m2

2) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/m2

3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/m2

4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/m2

5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/m2

6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW

olarak hesaplanacaktır.

Sistem üzerinden beyan edilen imara aykırı alanlar m2 bazında bu hesaplamalara dahil olup başvuruda ortaya çıkacak bedel ve bu bedelin yatırılacağı hesap numarası ve banka adresi SMS ile vatandaşın cep telefonuna gönderilecektir.

Bu bedeller yatırıldıktan sonra Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek olup vatandaşın adresine postayla veya isterse e-mail hesabına gönderilerek işlem tamamlanacaktır.

Her bir yapı için  (bir) yapı kayıt belgesi düzenlenecektir.

Başvuru için son tarih 31.10.2018 olup, bu tarihe kadar başvuruların yapılması esas olup,  işlem ücretinin yatırılması için 31.12.2018 tarihine kadar süre tanınmıştır. Bu süreler Bakanlar Kurulunca daha sonra uzatılabilecektir.

Yapı kayıt belgesi alan taşınmazlara ilgili idarelerince elektrik, su, doğalgaz abonelikleri verilebilecektir. Varsa yıkım kararı iptal olacak, tahsil edilememiş imar para cezaları da silinecektir.

Yapı kayıt belgesi alan taşınmazlar için kat mülkiyeti tapusu istenecek olursa alınan Yapı Kayıt Belgesi ile birlikte ilgili tapu müdürlüğüne gidilecek olup yapı kayıt belgesi alınırken yatırılan tutar kadar daha bir miktarın aynı hesaba yatırılması istenecektir. Tapu işlemleri sırasında belge verilen yapı ile alakalı dış cephe, bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerin ölçüleri, ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklükleri ile arsa payları, yapı maliklerini de gösteren imzaları alınarak hazırlanan proje elektronik ortamda sunulacaktır. Böylece her kullanım alanına ait kat mülkiyetli bir tapu belgesi verilmiş olacaktır.

Yapı Kayıt Belgesi Düzenlenmeyecek Yapılar

-Üçüncü şahıslara ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerindeki yapılar

-Kesinleşmiş imar planında sosyal donatı alanı olarak belirtilmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar

Hazine veya Belediyeye Ait Olan Taşınmazlarda Yapı Kayıt Belgesi

Mülkiyeti hazineye ait olan taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar için ilgilisinin başvurusu üzerine bir yapı kayıt belgesi düzenlenecektir. Sonra arazi Bakanlık üzerine tahsis edilecek olup, ilgililerinin başvurusu halinde kendilerine rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacaktır.

Mülkiyeti Belediyelere ait olan taşınmazlar üzerinde yapı bulunması halinde de aynı yöntem izlenecek olup, bu taşınmazlar talepleri halinde ilgili belediyesince talep eden yapı kayıt belgesi sahiplerine rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacaktır.

Yapı Kayıt Belgesinin Geçerlilik Süresi:

Bu belge aynı yerde yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulanmasına kadar geçerlidir. Yapının yeniden yapılması durumunda yürürlükteki imar mevzuatı geçerli olacak olup yapı kayıt belgesi verilen yapının depreme dayanıklılığı malikin sorumluluğundadır.

Denetim:

Bakanlığımızca yapı kayıt belgesi verilmesine ilişkin iş ve işlemler ayrıca denetlenebilecektir. Yapı kayıt belgesinin düzenlenmesi sırasında ve sonrasında yalan beyanda bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır. Ve düzenlenen yapı kayıt belgesi varsa iptal edilecektir ve yatırdığı tutar Maliye Bakanlığınca irat kaydedilerek geri ödenmeyecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.