enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5655
EURO
34,9880
ALTIN
2.431,02
BIST
9.767,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
28°C

‘Ekonominin Düzelmesi İçin Faizlerin Düzelmesi Gerekiyor’

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ekonominin iyileştirmesine yönelik attığı adımları değerlendirdi. Sarı, ‘KDV’nin indirilmesi olumlu bir adım.’ dedi.

‘Ekonominin Düzelmesi İçin Faizlerin Düzelmesi Gerekiyor’
A+
A-

MAKSİAD Başkanı ve İş adamı Mehmet Sarı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ekonominin iyileştirmesine yönelik attığı adımları değerlendirdi. Atılan bu adımların daha başlangıç olduğunu süreç içerisinde etkilerinin daha net görüleceğini düşündüğü ifade eden Başkan Sarı,’ KDV’nin indirilmesi olumlu bir adım. Tabi bu bir başlangıç. Bu adımların devamı geldiğinde daha da olumlu geri dönüşler olacaktır. Son süreçte görüyoruz ki dolarda düşüyor. Ancak ekonominin ülkemiz için istenen seviyeye gelmesi için esas faizlerin düşmesi gerekiyor. İhracatçının üç ay sonra dönem sonu faizi geliyor. Yapılan ihracatta 100 Dolar İhracat yapan iş adamı 700 Bin TL para alacaktı şimdi eline 550 Bin TL para geçti. İhracatçının girdisi 150 Bin TL düştü. Ama faizler hala aynı. Bence bu noktada faizlerin düşmesi gerekiyor. Ya da yerli ve milli ürünlere daha çok önem verilmesi gerekiyor’ dedi.

‘TİCARET TÜRK LİRASINA DÖNMEDİ’

Türkiye’de ticaretin Türk Lirasına döndürülme konusunda beklenenin gerçekleşmediğini belirten MAKSİAD Başkanı, ‘Bir malzeme almak istediğinde kur farkı çok önemli bir faktör oluyor. Bundan 15 gün önce dolar 6’nın üzerinde seyrediyordu. Şimdi 5 buçuk civarlarına geldi. Bu ortamda biz dövizleri Türk lirasına döndüremeyiz.Bunu ne zaman döndürebiliriz? Biz ne zaman sanayi politikamızı değiştirirsek, düzgün yapı içerisine koyabilirsek o zaman döndürebiliriz. Yüzde 50 ithal aldığın bir üründe parayı Türk Lirasına çevirmen mümkün olabilir mi? Bunun çözümü yerli ve milli üretimi arttırıp, dövizle girdiyi minimize edip, ithalata dayalı ihracatı azaltırsak bunu başarabiliriz’ ifadelerini kullandı.

‘EĞİTİM, TARIM VE AĞIR SANAYİYE ÖNEM VERİRSEK BAŞARIRIZ’

Türkiye’nin ekonomik anlamda dışa bağımlılığının ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaları da desteklediği belirten MAKSİAD Başkanı Sarı, Türk ekonomisinin Eğitim, Tarım ve Ağır Sanayiye önem vererek bu hedefe ulaşabileceğini söyledi. Sarı, ‘Acilen eğitime önem vermeliyiz, Tarım politikalarımızı değiştirmeliyiz, Tarım ülkesiyiz diyoruz ama pamuğu ithal ediyoruz, bu gün 50 kiloluk yem çuvalının içindeki yemin 40 kilosu ithal. Son olarak da susam ithal etmeye başladık. Ben Çallıyım. Benim çocukluğumda Çal’da her yer susam olurdu. Şimdi susam yok. Susamı ithal ediyoruz. Bunları düzeltmeliyiz.’ dedi.

Haber: Serkan ÖZKURT, Cansu DEDA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.