enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3662
EURO
35,0212
ALTIN
2.326,21
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

“Sahtecilik Artacak” Dedi ve Denizli’den Örneğini Gösterdi

“Sahtecilik Artacak” Dedi ve Denizli’den Örneğini Gösterdi
12.06.2018
A+
A-

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şubesi bugün bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İMO Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Şevket Murat Şenel mimar ve mühendislerin ruhsatlardan imzalarının kaldırılmasına yönelik artacak olan sahtecilik konusuna dikkat çekti ve Denizli’nin bir ilçesinde yaşanan sahteciliği örnek gösterdi.

İMO Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Şevket Murat Şenel,”Özellikle son dönemde, gerek imar barışı ile ilgili düzenlemeler ve gerekse de yapı ruhsatlarından mimar ve mühendislerin imzalarının kaldırılması ile ilgili bazı gelişmeler bizlere açıklama yapmayı zorunlu hale getirmiştir” diyerek sözlerine başladı.

”Bürokrasi azalmadı,sıkıntılar arttı”

İMO Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Şevket Murat Şenel ruhsatlarda bulunan mimar ve mühendislerin imza haklarının kaldırılmasının ardından zaten zor olan sahtecilik takibinin artık daha da zorlaştığını belirterek,”Bürokrasiyi azaltmak bahanesi ile yapı ruhsatlarınından mühendis ve mimarların imzalarının kaldırılmasının, sonuçları üzerinde çok fazla düşünülmeden ve acele ile alınmış karar olarak görüyoruz. Alınan bu kararın, bürokrasiyi azaltmadığını, hatta belediyelerimizin nezdinde ciddi sıkıntılara sebep olduğunu üzülerek takip ediyoruz. Belediye idarecileri, önlerine gelen mühendis isimlerinin gerçekten bu projeyi yapıp yapmadığını kesecekleri ruhsatlarının doğru olup olmadığı konusunda tereddüt yaşamaktadırlar”dedi.

”Sahte mühendisler ile mücadele artık çok daha zor hale gelmiştir”

Yeni gelen düzenleme ile odaların ruhsatlar konusunda bilgilendirilmesinin kesildiğini belirten Şenel,”İletişimin hızla tabana yayıldığı çağımızda, mimarlar ve mühendisleri, adlarına kesilen ruhsatlar konusunda bilgilendirmek son derece kolay bir iştir. Fakat ne yazık ki bu çağda ülkemizin hala sahte mühendisliği tespit etmek  ve proje müelliflerini bilgilendirmek konusunda bir yöntemi bulunmamaktadır. Bu durumdayken yeni düzenleme ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı odaları bilgilendirmeyi bırakmıştır”dedi.

Denizli’den Sahtecilik Örneği Gösterdi

Denizli’de gerçekleşen bir ruhsat sahteciliğini örnek gösteren Şenel,”Bugün Denizli’de mühendislik hizmeti veren bir meslektaşımızın adına, Türkiye’nin herhangi bir belediyesinde bir ruhsat düzenlense, meslektaşımızın bu ruhsattan haberdar olma şansı yoktur”dedi.

Şenel, ismini vermek istemediği Denizli’deki bir ilçe belediyesinde bir mühendisin adına düzenlenen ruhsatı basın mensuplarına göstererek, bu tür sahteciliklerin bu yeni düzenleme olmadan önce takibinin zaten zor olduğunu, şimdi imkansız hale geleceğini belirtti.Şenel, bu yanlış karardan dönülebilmesi için bütün mühendisleri endişe ve tepkilerini bildirmek için Bakanlığın iletişim merkezi olan ‘Alo 181’i aramaya davet etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.