enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4963
EURO
34,7996
ALTIN
2.487,84
BIST
9.557,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
24°C
Denizli
24°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Kadınlar’dan Ata’ya teşekkür

Atatürk’ün 5 Aralık’ta Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 84. yıl dönümünde Denizlili Kadınlar Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Kadınlar’dan Ata’ya teşekkür
05.12.2018
A+
A-

Denizlili Kadınlar, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 84. yıl dönümü nedeniyle Atatürk Anıtı’nda tören düzenledi. Törene Kadın Hakları Koruma Derneği Denizli Şubesi üyeleri, Türk Kadınlar Birliği üyeleri, Denizli Cumhuriyet Kadınları üyeleri ve kadın muhtarlar katıldı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’mızı okudular. Kadınlar adına konuşma yapan Denizli Kadın Platformu Üyesi Fikret Çınar,  “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı mücadelesinde kadının üstlendiği rolü iyi biliyordu. Cumhuriyetimizle birlikte kadınlarımızın hak ettiği yeri alması gerektiğini her fırsatta vurgulayıp Türk kadınının her alanda erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Türk Kadını milli mücadelede destansı fedakarlıklarıyla 84 yıl önce tarih yazarken, Atatürk’ün önderliğinde seçme ve seçilme hakkını bileğinin ve yüreğinin hakkıyla kazanmıştır” dedi.

“Kadın Temsilinde Dünya 2.’liğinden, 133. Sıraya Geriledik”

Meclisteki kadın temsil oranıyla dünya 2.siyken, bugün dünya sıralamasında 133. Sırada olduğumuzu vurgulayan Fikret Çınar, “5 Aralık 1934 yılında kadın seçme ve seçilme hakkına sahip olduktan sonra 8 Şubat 1945 yılında 17 kadın vekil meclise girdi, daha sonra 18 oldu. Kadının mecliste temsil edilme oranı yüzde 4.6 ile o dönem dünya ikincisi olan ülkemiz, bugün kadının mecliste temsil edilme oranı yüzde 14.7 ile dünyada 133. sıradadır. 5 Aralık 1935’te Atatürk’ün yaktığı bu meşaleyi bir adım öne götürmek ve ilerletmek adına Türkiye Cumhuriyeti’nin onayladığı, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi’nin 4.maddesinde yer alan taahhüdün yerine getirmesini ‘eşit temsil için özel önlem alınmasını’ Anayasa’da siyasi partiler ve seçim yasalarında, parti tüzüklerinde seçilme hakkımızı yaşama geçirmek üzere her cinsiyete en az yüzde 40 temsil hakkı getiren değişikliğin acilen yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“Atamıza Minnettarız”

Kadın Platformu Üyesi Fikret Çınar, “Türk Kadınına hak ettiği değeri verdiği için Atamıza minnettarız, bunun için mücadele eden kadınlarımıza da şükran duyuyoruz”  dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.