enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
17°C
Denizli
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C

MONTESSORİ EĞİTİMİ VE ÇOCUK HAKLARI   

MONTESSORİ EĞİTİMİ VE ÇOCUK HAKLARI   
11.11.2017
A+
A-

Montessori Avrupa kongresi 3-5 Kasım’da Hollanda’da düzenlendi. Kongrenin bu yıl 18.’si yapıldı. Kongre Hollanda’nın Hague kentinde Montessori Lyceum okulunda gerçekleştirildi.

Hague şehri Montessori eğitimi için önemli şehirlerden biri. Ayrıca 1914 ve 1917 yıllarında Montessori okulları Hollanda’nın Hague şehrinde eğitime başladı.

Maria Montessori, bizzat kendisi, şehri ziyaret ederek eğitim bakanı ile görüştü ve Hollanda’da Montessori okulları için yer oluşturulmasını sağladı.

Maria Montessori’nin Hague şehrini sık sık ziyaret sebeblerinden bir tanesi de Montessori Materyallerini yapabilen çok iyi bir ahşap ustasının burada olması idi.

Hollanda’da yaşayan çocuklar yaklaşık 100 yıl öncesinde kurulmuş Montessori Okullarına gidebilme hakları sahipler.  Biliyoruz ki bir çok ülke çocukları göz önüne alındığında bu çok mümkün olan bir şans değil.

Yılda bir kez yapılan Montessori Avrupa Kongresi’nin konuları sadece Montessori teorisi ve uygulamaları değildir. Bunların yanında 2015 yılında “sosyalleşme”, 2016 yılında “sorumluluk”, 2017 yılında ise “çocuk hakları” konu başlığı olarak kongreye dahil edilmiştir.

0-18 yaş arası bütün çocukların hakları vardır. Çocuk hakları İlk olarak 1924 yılında ilan edildi. Çocuklarımızın  en temel hakları arasında  eğitim, sağlık, aile  içerisinde olma ve konuşma özgürlükleri yer almaktadır..

Bu haklar en temel haklar olmasına rağmen bir çok ülkede halen sağlanamaktadır.

Yetişkin bireyler bu hakların sağlanması için mücadele ediyor ama çocukların da sahip oldukları hakların farkında olması gerekiyor.

Montessori Eğitiminde çoçuk hakları sorumluluk alma, kendine ve başkalarına bakabilme temeline oturmaktadır. Kongrede çocuk haklarının sınıfta nasıl tanıtılabileceği, çocukların kendi haklarının olduğu ve bu haklara nasıl sahip çıkacakları anlatıldı

Kongrede katılımcılar birbirlerine düşüncelerini, yaklaşımlarını ve yöntemlerini anlattı.  Paylaşımları toparlayarak kendi fikirlerini de  katarak çocuklar ile paylaşmak ve onları teşvik etmek temennisi kongrenin amaçlarındandı. 

Kongre’de  Montessori Avrupa Başkanı Sayın Mirjam Stefels ve Hollanda Montessori Dernek başkanı Sayın Floor Vermeulen açılış konuşması yaptı. Ardında AMI Uluslar arası Montessori Derneği Başkanı Sayın Philip O’Brien’ın konuşması ile kongre devam etti.

Açılışta farklı Montessori okullarında 9 ile 14 yaş arası çocuklar Çocuk Hakları ile ilgili sloganlar ve şarkılar ile seslerini duyurdular ve Dünya’ya mesajlarını verdiler.

Kongrenin ikinci gününde Sayın Paul Epstein konuşmasını yaptı ve katılımcılar farklı konularda eğitim seminerlerine katılımda bulundu.

Kongrenin son günü Sayın Judith Cunningham çocuk hakları üzerinde konuşması ile Montessori Avrupa Kongresi bu yılki kongre çalışmasını bitirdi.

Ayrıca kongre’de ilk gün Montessori Devlet okulu,  anaokul, ilkokul, ortaokul ve son gün ise lise eğitim gezileri yer aldı.

Gelecek yıl 2018  Montessori Avrupa Kongresi Sofia, Bulgaristan’da gerçekleştirilecek.

Hızla değişen dünyada bütün çocuklar güvende hissetmek ve gelişimlerini tamamyayabilecekleri güvenli ortamı doğal olarak talep ederler.

Bir çocuğun kendi okulunu seçebilmesi ve kendi kararlarını alabilmesi çocuk haklarından biridir. Anne – babalar, okul yöneticileri ve öğretmenler olarak sorumluluklarımızdan bir tanesi çocukların haklarına saygı duyulmasıdır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.