enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3675
EURO
35,0041
ALTIN
2.323,31
BIST
9.088,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Mühendis Gözüyle’nin Bu haftaki Konusu ‘Jeoloji Mühendisliği, Deprem ve Mermer’ Oldu

Mühendis Gözüyle’nin Bu haftaki Konusu ‘Jeoloji Mühendisliği, Deprem ve Mermer’ Oldu
20.03.2018
A+
A-

Pamukkale Tv ekranlarında her hafta farklı konu ve konukları ile seyircilerle buluşan Mühendis Gözüyle programının bu haftaki konusu Jeoloji Mühendisliği, Deprem ve Mermer oldu. Bu konuyu irdelemek üzere Fatih Yaşa’nın konuğu Jeoloji Mühendisi Zülal Avcı oldu.

Mühendis Gözüyle programına konuk olan Zülal Avcı, Mermer Sektörü, Türkiye’deki Jeoloji alanında yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi.

Programa kendini tanıtarak başlayan Zülal Avcı, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden mezun olduğunu, daha sonra İzmir’de iş bulamadığı için Denizli’ye döndüğünü, burada bir süre meslek ile ilgili olmayan işlerde bulunduktan sonra zaman içerisinde Jeoloji Mühendisliği alanında yer edindiği ifade etti.

‘Zemin Etütsüz Bina Yapmanın bedelini çok ağır ödedik’

‘1999 Gölcük Depremi’nin ülkemizde yaşanması ile birlikte mesleğimizin bir dalı olan Zemin Etütünün önemi ülkemizde anlaşılmaya başlandı. Daha sonra yönetmeliğe bağlandı. Biz daha önce bunu yapmıyorduk. Zemin etütsüz binalar yapıyorduk ve bunun bedelini çok ağır bir şekilde ödedik. Zemin Etütü de yapılaşma anlamında çok önemli bir konu. Şu an da ben de bu konuda uzmanlaştım ve zemin etütleri yapıyorum. Aynı zamanda yeni imara açılacak olan yerlerde jeolojik, jeoteknik etüt raporlarını hazırlıyorum.’

Kendi seçimlerimizi tamamladık, Genel merkez ve TMMOB seçimlerini bekliyoruz’

Fatih Yaşa’nın Jeoloji Mühendisleri Odası’nda aldığı görev hakkında soru sorması üzerine Zülal Avcı, ‘ Daha önce de yönetimde görev almıştım. Belediye Meclis üyeliği yaptığım için ara vermiştim. Bu yıl seçimler yapıldı. Hatta iki liste yarıştık. Çok barışcçıl bir biçimde seçim yaptık. Sonra unuttuk seçimde kaldı. Ben de şu anda Başkan Yardımcılığı görevini üstleniyorum. Sonra da bizim genel merkezin seçimleri ve TMMOB genel seçimleri olacak onları bekliyoruz.’ dedi.

‘Bilimsel veriler ortaya koyarak çalışıyoruz’

1999 depreminden sonra ne değişti? sorusuna da açıklık getiren Avcı, ‘1999’dan sonra yönetmelik değişti. Bizim meslek disiplinimiz bu sayede yani jeoloji Mühendisleri Zemin Etüt anlamında projelere dahil edildi. Daha önce ezbere yapılan hesaplamalar, inşaat mühendislerine ışık tutacak veriler ezbere hazırlanıyordu. Şimdi bilimsel olarak biz onları yapıyoruz. Sondajla 15 metre derinliğine inerek zemin tespiti yapıyoruz. Numuneler toplayıp, laboratuvara gönderiyoruz. Orada bir takım zemin sınıflamasına yönelik deneyler yapılıyor ve zemin sınıflaması ortaya çıkıyor. Bunu belediyelerle birlikte yapıyoruz. Denizli Büyükşehir, Merkezefendi Belediyesi, Pamukkale Belediyesi Jeoloji mühendisleri ile beraber çalışıyoruz’ dedi.

Denizli’nin deprem riski yüksek mi?

‘Şimdi Denizli İstanbul’a göre iyi durumda. Denizli’nin bulunduğu fay hattı daha parçalı. Denizli o açıdan daha şanslı. Denizli2nin sahip olduğu fay yapısı bu açıdan fazla hasar vermeden enerjisini atabilecek konumda. Tabi önlem almamıza gerek yok ki gibi bir şey yok. Pamukkale fayı, Honaz Fayı ve Babadağ fayı arasında bulunuyor. Bir çöküntü üzerinde bulunuyor şehrimiz. Dolayısıyla bunlar hareketli faylar, bu yüzden denizli bir çöküntünün içersinde kalmış ve yapılaşmada bu çöküntünün olduğu bölgede gerçekleşmiş sıkışık ve çanak gibi hatta tanımlarsak. Deprem her an gelebilir. Biz önlem almak zorundayız. Vatandaş olarak, yerel yönetimler olarak bu önlemleri almak zorundayız. Bu konuda Japonya çok ileride. Onları örnek alabiliriz diye düşünüyorum.’ şeklinde cevap verdi.

Konu ile ilgili programın tamamını buradan izleyebilirsiniz;

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.