enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5649
EURO
34,9847
ALTIN
2.420,19
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
28°C

Mühendisler İmar Affı İçin Uyardı,”Yarın yeni sorunlar miras bırakacaktır”

Mühendisler İmar Affı İçin Uyardı,”Yarın yeni sorunlar miras bırakacaktır”
12.06.2018
A+
A-

İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Denizli Şubesi bugün bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İMO Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Şevket Murat Şenel Türkiye gündeminde yer alan ‘İmar Barışı’ için,”Bugün mühendisleri dışlayarak bulunan çözümler, yarın yeni sorunlar miras bırakacaktır”dedi.

İMO Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Şevket Murat Şenel hükumetin tasarladığı ‘İmar Barışı’nın iyi düşünülmüş bir fikir olamadığına dikkat çekti. Şenel,”Ülkemizde farklı dönemlerde ilan edilmiş ve uygulanmış imar afları bulunmaktadır. Ama bugüne kadar ilan edilen afların hiç birinde, mühendislik hizmetleri bu derece göz ardı edilmemiştir”dedi.

Daha Önce nasıl yapılmıştı ?

İMO Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Şevket Murat Şenel Türkiye’de daha önce yapılan imam aflarının yapılış şekillerini anlattı. Şenel;”1984 yılında ilan edilen imar affından devlet mühendislik bürolarına yetki vermiş, neyi affettiğini kayıt altına almaya çalışmıştır. Bugün ilan edilen imar affında ise sadece vatandaşın beyanına dayandırılmaktadır. Devlet bu yolla sorumluluğu üzerinden atamaz”dedi.

Deprem Riski Vurgusu

Şenel yapılacak olan imar affının en önemli sorununun deprem bölgesinde bulunan Türkiye’nin şartlarının göz önüne alınmadığı olduğunu belirtti. Şenel,”Af kapsamına alınan binaların depreme dayanıklı olup olmadığına, sağlam ve yada çürük olup olmadığına bakılmamaktadır. Bu konu tümüyle vatandaşın sorumluluğuna bırakılmaktadır. Mühendislik hizmeti gereksiz görülmekte ve ilan edilen usul ve esaslarda mühendisin adı dahi geçmemektedir. Bizzat sayın bakan af sürecinde mühendislik bürolarına verilecek 2-3 bin lira doğru bir şey olmadığını söylemiştir. Bu bakış açısıyla gerçekleşecek affın, pek çok öngörülemez sorunlara sebep olacağını ifade etmemiz gerekiyor”dedi.

”Kaçak Yapı Yapmak Ödüllendiriliyor, Teşvik Ediliyor”

Şenel,”Adına ister af deyin, ,ister barış deyin, kurallara uyanların cezanlandırıldığı, uymayanların ödüllendirildiği bu tür uygulamaların kaçak yapı yapmayı ödüllendirdiği ve teşvik ettiğini görmemiz gerekiyor. Madem yıkamıyoruz hiç olmazsa parasını alıp sisteme dahil edelim bari, anlayışı ne şehircilik ile ne de mühendislik ile açıklanabilecek bir durum değildir. Bize göre bu yaklaşımın adına barış demek doğru değildir. Devletimiz bu af yasası ile söz konusu yanlış uygulamaları yapanlar ile barışmaya çalışmaktadır fakat işini düzgün yapan ve kurallara uyan pek çok vatandaşını küstürdüğünü ne yazık ki görmemektedir”dedi.

Denizli’de 40 bin konut

Şenel, kendilerine gelen bilgilere göre Denizli’de 40 bin konutun imar affı kapsamına girdiğini belirtti. Kendilerine bu konu hakkında danışmak isteyenler olduğunu dile getiren Şenel,”Biz bu uygulamanın yanlış bir yolla hayata geçirildiğini düşünüyoruz”dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.