enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3792
EURO
34,9947
ALTIN
2.326,11
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

“Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı” Detayları Anlatıldı

“Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı” Detayları Anlatıldı

Denizli Ticaret Borsası (DTB)’nın girişimleri, Türkiye Atom Enerji Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAEK-SANEM), Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü ve Denizli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün işbirliği ile hayata geçirilen “Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı” Projesi kapsamında projenin ilerleyişi ve değerlendirmesi toplantısı düzenlendi.

Denizli Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Denizli Ticaret Borsası Meclis Başkanı İbrahim Yayani Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, TAEK-SANEM Yetkilisi Zafer Sağel, Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır ve Denizli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

”DTB Olarak Elimizi Taşın Altına Koyduk”

2016 yılında başlayan ve 8 yıl sürecek olan 160 bin TL bütçeli projenin  değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda, ilk yıl yapılan çalışmalar ele alındı. İlk yıl; Tavas, Yeşilova, Uşak, Sarı-98 tohumları nükleer  teknik ile ışınlanarak belirlenen alanlarda tohumlarının ekiminin yapıldığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Tefenlili, “Türkiye’de üretilen leblebinin çok büyük bir kısmı ilimizde üretilmektedir. Leblebi sektörü son yıllarda leblebinin ham maddesi olan nohutun tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşıyordu. İlimiz ve çevre illerde üretilen nohut miktarı hastalık ve başka nedenler dolayısıyla azaldı. Sektör mecburen ithal nohut getirmeye başladı. Nohut ithalatını azaltmak, sektörün ihtiyacı olan iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli ve antraktoz hastalığına dayanıklı leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesi için DTB olarak elimizi taşın altına koyduk. Konuyla ilgili kurumları bir araya getirerek sorunun çözümü için bir girişim başlattık. Bu süreç 7-8 seneyi bulabilecek bir süreç. Sürecin sonuna leblebi sektörünün aradığı kaliteli, leblebiye uygun nohut tohumlarının geliştirilebileceğini umut ediyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.