enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5692
EURO
34,6876
ALTIN
2.508,26
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
17°C
Denizli
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Otizm Dostu PAÜ’den Sürdürülebilir Destek İçin İlk Adım

Otizm Dostu PAÜ’den Sürdürülebilir Destek İçin İlk Adım

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın destekleriyle hayata geçirilen ve Türkiye’nin ilk otizm dostu üniversitesi kimliğine sahip olmayı başaran girişimin başlangıç adımı Pamukkale Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda atılmış oldu. 

Türkiye’nin ilk Otizm Dostu Üniversitesi olan Pamukkale Üniversitesi’nde,  Denizli Otizm Derneği ve Pamukkale Üniversitesi öğretim üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda, üniversitenin ‘Otizm Eylem Planı’ çerçevesindeki yol haritası çıkarılarak, hedeflenen çalışmaların Denizli’de hayata geçirilebilmesi için yapılması gerekenler konuşuldu.

Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdinç Duru’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Denizli Otizm Derneği Başkanı Dudu Karaman Dinç, “Bu anlamlı girişimin hayat bulmasında desteklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Pamukkale Üniversitesi’nin sahip olduğu birikimi, özel çocuklarımızın ve de ailelerimizin yararına olacak şekilde harekete geçirilmiş olmasını son derece anlamlı ve mutluluk verici buluyorum’’ şeklinde konuştu.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve Denizli Otizm Derneği Başkanı Dudu Karaman Dinç’in imzaladığı işbirliği protokolü çerçevesinde Özel Eğitim, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi bölümlerinde görev yapan PAÜ akademisyenleri ve Denizli Otizm Derneği yönetim kurulu üyelerinin bir araya geldiği toplantıda; öğretmenler, öğrenciler ve veliler olmak üzere üç farklı hedef kitleye yönelik gerçekleştirilecek çalışmalar ele alındı.

Hedef Sürdürülebilir Destek ve İnsan Kaynağı

Otizmli bireylerin ailelerine yönelik sürdürülebilir bir aile destek hizmeti uygulaması oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erdinç Duru,  Denizli Otizm Derneği’nin farklı gelişim özelliklerine sahip çocukların arasına normal gelişim özellikleri gösteren çocukların dâhil edilmesini kapsayan ‘Tersine Bütünleştirme Yaz Okulu Programı’na katılan öğrencilerin velilerine psikolojik destek vereceklerini ifade etti. Otizmli bireylerin toplumla bütünleşmesinin ilk adımının aileye destek vermekten geçtiğini vurgulayan Prof. Dr. Duru, üniversite olarak farkındalık oluşturmanın yanı sıra otizmli bireylerin ve ailelerinin hayatlarına dokunacak projelere imza atmak istediklerini belirtti. Toplantıda velilere yönelik çalışmaların farkındalık oluşturma ve beceri geliştirme amaçlı psiko-eğitim grupları ve velilerin deneyimlerini paylaşacağı yaşantısal grup çalışmaları şeklinde yapılması kararlaştırıldı.

Öğretmenlere yönelik gerçekleştirilecek çalışmaların da konuşulduğu toplantıda, Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü ile iletişime geçilerek, sınıflarında kaynaştırma öğrencisi bulunan öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim programları yapılandırılmasının önemli olduğuna dikkat çekildi. Tek bir oturumdan oluşan seminerlerden ziyade, öğretmenlerin ihtiyaçlarına dayalı olarak yapılandırılmış çok oturumlu programların sunulması konusunda Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği talebinde bulunulması görüşü ağırlık kazandı.

Toplantının bir diğer gündemi de otizmli çocuklar ve ailelerine kapsayan sürdürülebilir insan kaynağının oluşturulmasına yönelik öneriler oldu. Bu amaçla Pamukkale Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği anabilim dallarında ve Çocuk Gelişimi bölümlerinde öğrenim gören gönüllü öğrencilerden oluşturulacak gruplara eğitim verilmesine karar verildi. Prof. Dr. Erdinç Duru, hedeflenen programların hem özel çocuklarımıza ve ailelerine yönelik sürdürülebilir insan kaynağı oluşturulabileceğini, hem de öğretmenlere yeni bir istihdam alanı yaratılabileceğini vurguladı.

Toplantıda ayrıca, otizmli çocuklara yönelik yapılacak çalışmalara; resim, müzik ve spor alanlarından akademisyenlerin de katılmasının Denizli Otizm Eylem Planı’na katkı yapacağı ifade edildi.

Otizm Dostu Üniversite’den Otizm Dostu Kent Kimliğine Doğru

Otizm farkındalık ayı olan Nisan ayı boyunca, Denizli Otizm Derneği’nin katkılarıyla Pamukkale Üniversitesi’nde pek çok etkinlik düzenleneceğini belirten Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdinç Duru, Otizm Farkındalık Etkinlikleri’ne yönelik katkılarından dolayı Eğitim Fakültesi’nin değerli öğretim üyelerine ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Topluluğu ile Genç Eğitimciler Topluluğunda aktif görev üstlenen öğrencilere teşekkürlerini sundu.  Prof. Dr. Duru, “14 Nisan Cumartesi günü Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın bizzat katılım göstereceği etkinliklere, üniversitemiz öğrencilerimizin, akademik ve idari personelimizin yanı sıra, özel çocuklarımız ve aileleriyle birlikte tüm Denizli halkımız davetlidir” şeklinde konuştu.

 Otizm Farkındalık Etkinlikleri Kapsamındaki Program Takvimi:

10 Nisan Salı Saat 14.00

“Hayal Ortağı Arıyoruz: Fark et! Destek ver! Güçlendir!”, Konferans, Katılımcılar: Dudu Karaman Dinç, Burcu Bilik, Şükrü Çarkıt, Nuray Kazak – Eğitim Fakültesi-Engin Aksel Konferans Salonu.

11 Nisan Çarşamba Saat 20.30

“Temple Grandin”, Film Gösterimi, Pamukkale Üniversitesi 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Meydanı Açıkhava Amfisi.

12 Nisan Perşembe Saat 20.30

“Benim Adım Khan”, Film Gösterimi, Pamukkale Üniversitesi 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Meydanı Açıkhava Amfisi.

13 Nisan Cuma Saat 20.30

“Okyanus Cenneti”, Film Gösterimi, Pamukkale Üniversitesi-15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Meydanı Açıkhava Amfisi.

14 Nisan Cumartesi Saat 15.00

“Uçurtma Şenliği” ve “Tişört Boyama” etkinlikleri, Yer: Rektörlük Karşısı Çim Alan.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.