enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4253
EURO
34,4712
ALTIN
2.489,78
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Açık
22°C

”Otizmin Tek Tedavisi Eğitim”

”Otizmin Tek Tedavisi Eğitim”
19.01.2018
A+
A-

Pamukkale Üniversitesi Çocuk Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Ömer Başay, Dentaş Otistik Çocuklar Özel Eğitim Uygulama Merkezi (DOÇEM) velilerini ve öğretmenlerini otizm alanında yaşanan son gelişmeler hakkında bilgilendirdi.

Denizli Otizm Derneği ve Dentaş Otistik Çocuklar Özel Eğitim Uygulama Merkezi işbirliğiyle DOÇEM’de, 18 Ocak’ta, gerçekleştirilen seminer çok verimli geçti. Pamukkale Üniversitesi Çocuk Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Ömer Başay, hem otizmle ilgili yaşanan son gelişmeleri aktardı hem de velilerin ve öğretmenlerin sorularını yanıtladı.

”Otizmin tek tedavisi Eğitim”

Otizmin tek tedavisinin eğitim olduğunu vurgulayan Ömer Başay, yelpazedeki konumuna göre her çocuğun en az haftada 20 saat eğitim alması gerektiğini ifade etti. Psikiyatristler olarak otizmi tedavi etmediklerini, otizme eşlik eden sorunları çözerek bireyi eğitime hazır hale getirmeyi amaçladıklarını belirten Başay şunları söyledi: ‘’Otizmli bireylerde psikolojik ve davranışsal problemler görülebiliyor. Bireylere göre farklılık olmasına rağmen otizme eşlik eden sorunları, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite, saldırganlık, kendine zarar verme, uyku ve istah sorunları, mutsuzluk ve depresyon, dürtü kontrol kaybı, tekrarlayıcı hareketler, takıntılar, korku ve kaygılar şekilde sıralayabiliriz.

Otizmli çocuklarda psikiyatrik ilaçlar normal gelişim gösteren çocuklara göre hem daha az etkili oluyor hem de daha çok yan etki gösteriyor. Bu yüzden ailenin hekimle sürekli işbirliği içinde olması çok önemli. Otizmde en çok kullanılan ve etken maddesi risperidone olan ilaçlar bağımlılık yapmaz. Bunlar otizme eşlik eden sorunları çözmek içindir. Fiziksel ve psikolojik yan etkiler oluşturabilirler. Aileler çocuklarını iyi gözlemlemeli. İlaç tedavisi zamanla oturur. İlaçlara başlama ve bırakma işlemi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalı.’’

”Çok sık diyet yapmak kolay değil”

Balık yağı, omega 3, D vitamini ve probiyotik kullanımını önerdiklerini belirten Başay, diyetlerin sadece dört çocuktan birinde işe yaradığını ve çok sıkı olan diyetleri yapmanın kolay olmadığını ifade etti. Ailelere çocuklara zarar vermeyeceğine emin oldukları şeyleri denemelerini öneren Başay, aile, öğretmen ve hekim işbirliğinin otizmli bireylerin gelişimi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Kuzeni İçin Tüm Otizmlilere ‘Umut’ Oldu

‘O’tizm ‘O’ Hepimizin

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.