enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3678
EURO
35,1569
ALTIN
2.324,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Tarihi Eser Kaçakçıları Onlarca Eserle Yakalandı

Tarihi Eser Kaçakçıları Onlarca Eserle Yakalandı
26.06.2018
A+
A-

Denizli Emniyet Müdürlüğü görevlileri tarafından Denizli’de “Tarihi Eser Kaçakçılığı” suçunu işlemek isteyen şahıs ve organizasyonlara yönelik iki ayrı yakalama çalışması yapıldı.

Emniyet Müdürlüğü görevlilerince kültür varlığı eserlerden kolay saklanan ve taşınması daha mümkün olan sikke heykelcik ve çeşitli objelerden oluşan antik dönemlere ait tarihi eserleri yurt içinde toplayıcı adı altında toplayan ve maddi değeri yüksek olan eserleri yasadışı olarak internet siteleri ve sosyal paylaşım ağlarından satış yapmak isteyen şahıs ve organizasyonların tespit edilerek “Tarihi Eser Kaçakçılığı”nın önlenmesine yönelik Denizli’de çalışmalara başlanıldı.

Şoför kapısının yan cebinde bulundu

Roma, Hellenistik gibi eski dönemlere ev sahipliği yapmış olan Denizli’nin Antik Kent olması nedeniyle yurt içinde ve yurt dışında haksız kazanç elde ederek kültür varlıklarımızı yasadışı satışa sunmak isteyen şüpheli şahıslar tespit edildi. Denizli’de seyir halinde durumundan şüphelenilen bir araç tespit edilerek takibe alındı. Görevli ekiplerce tarihi eser kaçakçılığı yapabileceği değerlendirilen şüpheli şahıs ve kullandığı araç gerekli tertibat alındıktan sonra durduruldu. Yapılan kontrollerde aracın şoför kapısının yan cebinde kilitli şeffaf poşet içerisinde tarihi eser olabileceği değerlendirilen üzerinde değişik figürlerin bulunduğu 10 adet sikke ve 1 adet yüzük bulunarak el kolundu.

Yine tarihi eser kaçakçılığı yaptığı tespit edilen şüpheli bir şahsın aracında yapılan aramada tarihi eser olabileceği değerlendirilen 25 adet sikke ve 41 adet içerisinde yüzük, keski, küçük çan, küpe parçası şeklinde objelerin yer aldığı eserler bulunarak el konuldu.

35 adet sikke 42 adet Tarihi eser

Ele geçirilen toplam 35 adet sikke ve 42 adet tarihi eser objenin özelliklerinin ve hangi döneme ait olduğunun tespiti amacıyla Müze Müdürlüğü’nce uzman arkeolog ve müze araştırma görevlileri tarafından inceleme raporu düzenlendi gönderildi. Yapılan tespitler sonucu ele geçirilen kültür varlığı bakır, kurşun, bronz cinsinde olan sikke ve yüzüklerin tarihi eser olduğu Roma, Grek ve Bizans dönemine ait olduğu tespit edildi.

Roma dönemine ait

Sikkelerin üzerinde Roma dönemine ait imparator başı, zırhlı asker, bordür içerisinde Constantinapolis ve zırhlı imparator ve tanrıça büstü, küçük heykelcik ve tıp aleti olarak kullanılan halka biçiminde muhtelif objeler, dikdörtgen formlu sikke ağırlığı bulunduğu bildirildi.

2 şüpheli hakkında adli işlem

Ele geçirilen eserlerin korunması gerekli kültür varlığı orjinal envarterlik değerinde ve etütlük nitelikte müzede bulunması gereken tarihi eser olduğu bildirildi.Operasyonlar neticesinde yakalanan 2 şüpheli şahıs hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan adli işlem yapıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.