enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5332
EURO
34,8687
ALTIN
2.435,44
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
25°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Açık
29°C

”Tarımda Büyüyen Denizli” Toplantısı Gerçekleşti

”Tarımda Büyüyen Denizli” Toplantısı Gerçekleşti
05.02.2018
A+
A-

Denizli’de bugün tarımda faaliyet gösteren üretici, İhracatcı, İyi Tarım Uygulayan firma temsilcileri katılımı ile gerçekleştirilen ”Tarımda Büyüyen Denizli” adlı toplantıda Denizli’de tarım ürünlerinin üretim ve ihracat rakamları ve yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.

Bugün Denizli Polis Evi’nde gerçekleştirilen toplantıya Denizli Valisi Hasan Karahan, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan,İl Yönetim Kurulu Üyesi Ali Taşevli,İl Gıda Tarım ve Haycanlık Müdürü Vekili Yılmaz Erkaya ve sivil toplum örgütleri katıldı.

”Denizli sanayi şehri olduğu kadar, tarım ve hayvancılık şehri”

Toplantıda ilk olarak Denizli Valisi Hasan Karahan söz alarak;”TBMM’de vekilimiz Şahin Tin’nde içinde bulunduğu bağcılık ve üzümcülerin sorunlarının ele alındığı komisyon çalışmalar sürdürüyor. Bizlerde bu komisyonun açtığı yolda vekilimizin talebi ile bir toplantı düzenleyerek bu konuyu masaya yatırmak istedik. Şehrimiz ne kadar sanayi şehri ise bir o kadarda tarım ve hayvancılık şehri, üzümde de iddialıyız. Bu konudaki sorunlarıda hem TBMM’de komisyonda,bizlerde burada dile getireceğiz”dedi.

”Ürünleri üreterek, ihracatı gerçekleştirilmesi Denizlimiz açısından çok önem teşkil etmekte”

Vali Karahan’ın ardından söz alan AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin ise;”Değerli Valimizin bahsettiği gibi bir bağcılık ve üzümcülük meclis araştırma komisyonu kuruldu. Denizli’yi ve Ege’yi temsilen biz orada yer aldık. Tarımın Denizli ekonomisinde önemli yer teşkil etmesinden dolayı, bağcılık ve üzümcülük konusunda bu toplantıyı gerçekleştirmek istedik. Burada bağcılık ve üzümcülük kadar diğer tarım ürümlerimiz, özellikle Türkiye birincisi olduğumuz kekikte varsa eksiklikleri yerine getirmek için toplandık. Denizlimiz de neredeyse yetişmeyen ürün yok. Dolayısıyla bu ürünleri üreterek, ihracatı gerçekleştirilmesi Denizlimiz açısından çok önem teşkil etmekte. Bu gelişmeler Denizli’de tarım sanayisini geliştirmektedir. Bizim buradaki amacımız sorunların araştırılması ve giderilmesidir.”dedi.

Konu Başlıkları

Milletvekili Şahin Tin konuşmasının ardından katılımcılara Denizli’deki ürün çeşitliliği, üretim rakamları, ihracat rakamları ve mevcut sorunlar hakkında İl Gıda Tarım ve Haycanlık Müdürü Vekili Yılmaz Erkaya bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda;Denizli’deki arazi dağılımı,bitkisel üretimde hedefler,Denizli’deki sulama durumu,işletme büyüklüklerine göre dağılım,tarım alanları kullanımı,meyve alanları ve üretim miktarındaki değişim, başını üzüm,tütün ve elmanın çektiği değerlerine göre ilk yirmi ürün,bitkisel üretimde Denizli’nin durumu,tahmin ve uyarı sistemleri,kısa mesajla bilgilendirme sistemi,örtü altı üretimi,Denizli’deki jeotermal sera işletmeleri,biyolojik ve biyoteknik mücadele,ceviz üretim alanlarını geliştirme,organik tarım,iyi tarım uygulamaları,çiftçi kayıt sistemi,2016 yılında üretici ve yetiştiricilere yapılan desteklemeler,2002-2016 yılları arası gayrisafi hasıala değerleri,Denizli’den ihraç edilen bitkisel ürünler,tarım ürünleri ihracatı ve üzüm ve bağcılık konusunda edinilen verileri aktardı.

Toplantıda Bir Müjde

İl Gıda Tarım ve Haycanlık Müdürü Vekili Yılmaz Erkaya toplantıda Sarayköy Tarıma Dayalı İhtisas OSB alanı hakkında bir müjde verdi. 12 parselden ve 477.156 metrekarelik alana kurulan, yapımını Akça Beton’un sürdürdüğü yatırımın 1 Temmuz 2018’de tamamlanacağını duyurdu.

Sorunları Tin’e aktardı

İl Gıda Tarım ve Haycanlık Müdürü Vekili Yılmaz Erkaya Denizli tarımında çiftçinin beklentilerini AK Parti Milletvekili Şahin Tin’e aktardı. Erkaya sorunları şöyle sıraladı,uygun olmayan yöntemlerle sulama yapmak,sertifika sorunu,Jeotermal ısıtmalı suların debisinin zaman zaman yetersiz kalması,sanayi elektriğinin üretim maliyetini arttırması. Erkaya Denizli için önemli ürünleri ise şöyle sıraladı,Üzüm,elma,kiraz,nar,ayva,ceviz,kekik.

Toplantıya Onun Önerileri Damga Vurdu

Sulama birliği Başkanı Hasan Yılmaz’ın toplantıda söz isteyerek mevcut sorunların halledilebilecek şeyler olduğunu asıl 2 sorunun ise babadan kalma sistemle idare edilen tarım sektöründe acilen bir tarım lisesi kurulması, diğer bir sorunun ise çiftçilere yapılan borç erteleme kolaylıklarının 3 veya 5 seneye yayılması konusu oldu. Başkan Yılmaz bu konuda aciliyetinin olduğunun altını çizdi. AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Yılmaz’ın değindiği sorunlara hak verdi. Tin;”Hasan Yılmaz başkanın değindiği konular önemli, bunları meclise taşıyacağım”dedi.

Toplantı katılımcıların sorun ve çözüm önerilerini aktarması ile son buldu.

Toplatıda gerçekleştirilen sunumlardaki verilere fotoğraflardan ulaşabilirsiniz!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.