enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
16°C
Denizli
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C

Gülizar Biçer Karaca’dan PAÜ BİYOM’daki olaya tepki

Gülizar Biçer Karaca’dan PAÜ BİYOM’daki olaya tepki
A+
A-

Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde üniversite yönetimi ile mezkezde çalışma yapan öğretim görevlileri arasında büyük gerginlik yaşandı.Üniversite yönetiminin merkezde yapılacak proje için yetiştirilen bitkileri sökmesi Merkezde çalışan Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak’ın tepkisi ile karşılandı. Kepçe ile sökme işleminin gerçekleşmesi esnasında güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelen öğretim görevlileri söküme izin vermemek için çabaladı. Bölgeye Rektör Hüseyin Bağ’ın da gelmesi ile gerginliği had safaya çıktığı olayda öğretim görevlileri itilerek alanın dışını çıkarıldı. Rektör Bağ ve güvenlik görevlilerinin hukuka aykırı bir işlem yaptığını belirten öğretim görevlileri şikayetçi oldu. Gündeme gelen olayla ilgili CHP Doğa Hakları Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise tepki gösterdi. Konu ile ilgili üniversite yönetminden ise henüz bir açıklama gelmedi.

2010 yılında açılan PAÜ BİYOM, bitki genetiği ve tarımsal biyoteknoloji alanındaki ilk merkez olarak Tarım Bakanlığı, TÜBİTAK ve AB destekli, yerli tohum ve bitki üretim merkezine ait milyonluk projelerin yürütüldüğü, Pamukkale Üniversitesi Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi gıda güvenliği, tarımsal çeşitlilik, yerli tohum başta olmak üzere Türkiye tarım ve gıda üretimi açısından çalışmalar gerçekleştiriyor.

CHP Genel Başkan Yardımıcı Gülizar Biçer Karaca, merkezde yaşanan olaylar hakkında;PAÜBİYOM, kışlık sebze ıslahı çalışmalarında ilerleme sağlayıp Türkiye’ye ait olmasına katkı kapasitesiyle vazgeçilmez bir öneme sahip… İthal değil yerli hibrit ve sağlıklı bitki-sebzeyi üreten bu merkezin elde ettiği tohum ve sonuçlar; ülkemizin hizmetine sunulup ithalat gerekliliğini ortadan kaldıracak, Tarım Bakanlığına devredilecek. Soğan çeşitlerinden hibrit üretim gerçekleştirme başarısı gösteren BİYOM, bitki türlerinin modern teknolojilerle toplanması, karakterize edilmesi, korunması, çoğaltılması ve ıslah edilmesine, kaybolmakta olan bitkisel gen kaynaklarının korunabilmesi için gerekli teknolojilerin geliştirilmesine, hibrit sebze çeşitleri üretiminin gerçekleştirilmesine evsahipliği yapıyor.Ya unvanınıza, temsil ettiğiniz makamın sorumluluğuna uygun davranın ya da o unvanı bırakın ve makamı onurluca terk edin!PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ise; AB, TÜBİTAK, Bakanlıklarla yürütülen projelere, bitki ıslahı ve hijyenik bitki çalışmalarıyla hastalıktan arındırılmış bitki üretimi yaparak ithal tohumun önüne geçen uygulama ve araştırma merkezini hedefe koyup uzun süredir faaliyetlerinin sona ermesine yönelik baskılarıyla ve mobing iddialarıyla bir bilim insanına yakışmayacak yanlış tutum sergiliyor.”dedi.

BİLİM İNSANLARI YALNIZ DEĞİLDİR

Karaca,”Merkezin bulunduğu alana dozerle girilip bitkilerin sökülmesi operasyonunda bizzat orada bulunan, hukuka aykırı işlem yapamazsınız uyarısında bulunan Merkez akademisyenleri Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak’ın tartaklanmasına göz yuman Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ı kınıyorum. Pamukkale Üniversitesi’nin liyakatsız atamalarla, mobinglerle gündeme gelmesine sebep olan Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ı bilim insanı ahlakı ve vicdanıyla hareket etmeye, bilim üreten bir kurumu yönettiğini, makamların gelip geçici olduğunu hatırlamaya davet ediyorum. Tüm akademik camiayı ise PAÜ’de yaşanan bu bilim karşıtlığına karşı ses vermeye davet ediyorum. ”ifadelerini kullandı.

GÖREVİNİZ BİLİMSEL ARAŞTIRMALARIN ÖNÜNÜ AÇMAK

Karaca, olayda görevlilerin Korona tedbirlerine uymaması hakkında ise,”Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edildiği, Türkiye’de salgınla mücadelenin sürdüğü, ölümler ve Korona vakalarının arttığı bir dönemde, bilime ne kadar ihtiyaç duyduğumuz ortada iken akademilerin böylesi görüntülerle, bilim yuvası iken aksi olaylarla anılır hale gelmesi üzüntü kaynağıdır. Dozerleri bırakın; bilime hizmet etmek üzere kurulan bu araştırma merkezlerinin büyümesi, desteklenmesi yönündeki sorumluluğunuzu yerine getirin!”şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.