enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3470
EURO
35,0988
ALTIN
2.307,90
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Şahin Tin yeni ceza infaz yasasını değerlendirdi

Şahin Tin yeni ceza infaz yasasını değerlendirdi
15.04.2020
A+
A-

“SİSTEMİN TIKANAN DAMARLARINI AÇTIK”

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Ceza İnfaz Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Adalet ve ceza sisteminin uygulamadaki sorunlarını ortadan kaldırmak için yapılan yasal düzenlemenin titizlikle hazırlandığını ifade eden Milletvekili Şahin Tin; “Bu düzenlemeyle ceza kanununda bir anlamda sistemin tıkanan damarlarını açtık. Aziz milletimiz müsterih olsun. Her zaman en güzelin ve en doğrunun peşinde olduk, bundan sonra da böyle olacak” dedi.

“BUGÜNÜN İHTİYAÇLARI DİKKATE ALINDI”

“Türkiye olarak Covid 19 virüsüne karşı sağlık ve ekonomi başta olmak üzere hemen her alanda mücadele verdiğimiz önemli bir süreçten geçiyoruz” diyen Milletvekili Şahin Tin;  “Böylesi zor bir süreçte bugünün ihtiyaçlarına cevap olacak tüm adımları kararlılıkla atıyoruz. Yeni İnfaz düzenlemesi de işte bu attığımız adımların en önemlilerinden birisidir. Meclis Genel Kurulu’muzda geceli gündüzlü 7 günlük çalışmanın ardından kabul ederek yasalaştırdığımız bu düzenleme, milletimizin vicdani hassasiyetlerini yaşatacak ve olumsuz değerlendirmelerin önüne de set çekecektir” dedi.

“SUÇLULARIN ISLAHI ÖNEMLİ”

Mağdurlar ve suçlular açısından en adil sistemin tesisi, suçluların ıslahının sağlanması, suça karışmış kişilerin yeniden suç işlemesine engel olunması gibi hususların yeni düzenlemenin omurgasını oluşturduğunu belirten Milletvekili Şahin tin, “Özellikle vurgulamak isterim ki; uygulamalardaki sıkıntıların elbette hepsini bir anda aşmak mümkün değil. Ancak tespit edilen aksaklıkların giderilmesi de elzem haline gelmişti. Bu düzenlemenin amacı da bu sıkıntıları mümkün mertebe azaltmak ve ceza adaletinin sağlanmasıdır. Adalet arayışı uzun soluklu bir yolculuktur. Hayata geçirdiğimiz bu düzenlemelerle inşallah bunu daha sağlam zemine hep birlikte taşımış olacağız” dedi.

“SÜRELER YENİDEN BELİRLENDİ”

Düzenlemeyle ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken sürelerin yeniden belirlendiğini ifade eden Milletvekili Şahin Tin; “Koşullu salıverilme oranı kural olarak 2/3’ten yarıya indirilmiştir. Mükerrirler ve örgütlü suçlar bakımından infaz oranı 3/4’ten 2/3’e indirildi. Uyuşturucu ticareti ve cinsel istismar suçları ile terör suçlarının koşullu salıverilme oranları aynen muhafaza edilmiş ve bu suçların çocuklar tarafından işlenmesi halinde de indirim söz konusu olmayacaktır. Kasten öldürme, kasten yaralama suçu, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar ve devlet sırlarına karşı suçlar ile işkence ve eziyet suçları bakımından da herhangi bir indirim söz konusu değildir” dedi.

“KIRMIZI ÇİZGİMİZ OLAN SUÇLARA ASLA TAVİZ YOK”

Açık ceza infaz kurumunda bulunup da koşullu salıverilmesine 1 yıl kalan iyi halli hükümlülerin cezalarının denetimli serbestlik altında infaz edilebileceğine ilişkin hükmün aynen muhafaza edildiğini belirten Milletvekili Şahin Tin, “Hükümlü, denetimli serbestlik uygulaması kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmez veya denetimli serbestlik müdürlüğüne müracaat etmez ise cezasını açık ceza infaz kurumunda infaz edecektir. Denetimli serbestlik uygulamasına ilişkin yapılan geçici düzenleme uyarınca, özellikle kırmızı çizgimiz olan terör suçları, uyuşturucu ticareti suçları, cinsel saldırı ve istismar suçları, kasten öldürme, yüzün sürekli değişikliğine sebebiyet veren kasten yaralama suçu ve kadına karşı şiddet suçları, işkence ve eziyet suçları ile özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere, 30.3.2020 tarihine kadar işlenen suçlarda, 1 yıllık denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkartılmıştır. Yine terör suçları, cinsel saldırı ve istismar suçları, kasten öldürme suçları ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere, sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile yetmiş yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında denetimli serbestlik süresi 4 yıl olarak uygulanacaktır. Yine maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını cezaevinde yalnız idame ettiremeyen altmışbeş yaşını bitirmiş hükümlülerin cezası, Adalet Bakanlığının belirleyeceği Devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmek koşuluyla, denetimli serbestlik tedbiri altında infaz edilecektir. Yine suç işleyen çocuk hükümlülerin 15 yaşını dolduruncaya kadar cezaevinde kaldığı 1 gün 3 gün; 18 yaşını dolduruncaya kadar kaldığı 1 gün ise 2 gün sayılacaktır” diye konuştu.

“SALGINA KARŞI TEDBİR ALINDI, İZİNLİ SAYILACAKLAR”

Covid-19 salgın hastalığı sebebiyle, açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanan hükümlülerin, 31.5.2020 tarihine kadar izinli sayılacağını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Bu süre gerek görülmesi halinde Sağlık Bakanlığının önerisiyle her defasında iki ayı geçmemek üzere Adalet Bakanlığınca 3 kez uzatılabilecektir. Ayrıca, bu düzenlemeyle, terör ve örgütlü suçlar hariç olmak üzere, yapılan infaz sistemi değişikliklerine bağlı olarak kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan iyi halli bazı hükümlülerden açık ceza infaz kurumuna ayrılmasına bir yıl kalanların açık ceza infaz kurumlarına gönderilebilmesine imkân tanınmış oluyor” dedi. 

“İYİ HALİN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ”

Hapis cezalarının hafta sonu, geceleyin veya konutta infazına ilişkin mevcut uygulamanın kapsamının da genişletildiğini söyleyen Milletvekili Şahin Tin, “Özel infaz usulündeki usuldeki 6 aylık sınır, kasıtlı suçlar bakımından 1 yıl 6 aya, ölüme neden olma hariç taksirli suçlar bakımından ise 3 yıla çıkarılmaktadır. Kadınlar ve yaşlılar için öngörülen konutta infaz usulünün ceza sınırı artırılmaktadır. Çocuklar da bu usule dahil edilmektedir. Bu kapsamda konutta infazın sınırları da yeniden belirlenmiştir. Hükümlülerin tutum ve davranışlarının değerlendirilmesine (iyi halin belirlenmesine) ilişkin esaslar yeniden belirlenmiş ve hükümlülerin iyi hal incelemesinin infazın tüm aşamalarında yapılması sağlanmıştır. İyi hâllilikle ilgili yapılan değişiklikler ise 1.1.2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacaktır. Yapılan düzenlemelerle infaz hizmetleri daha da iyileştirilmiştir. Açık ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin 3 günlük mazeret izin hakkı 7 güne çıkarılmaktadır. Çocuk hükümlülerin kardeşiyle görüşmesine imkân tanınmıştır. Hükümlülerin, hasta olan yakınlarını ziyaret edebilmesi için verilen mazeret izin hakkı, 1’den 2’ye çıkarılmıştır. Cezaların infazı sürecinde verilecek tüm kararların uzmanlaşmış hâkimler tarafından verilmesi sağlanmıştır” dedi.

“BAZI SUÇLARIN CEZALARI ARTIRILDI”

Yaralama suçunun canavarca his saikiyle işlenmesi halinin nitelikli haller arasına alındığını ve suçun bu suretle işlenmesi durumunda verilecek azami cezanın 18 yıla çıkarıldığını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak ile tefecilik suçlarının cezaları artırıldı. Ayrıca yapılan düzenlemeyle karşılaşılan teknik ve idari sorunlarda ortadan kaldırılmıştır” dedi.

Milletvekili Şahin Tin, kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte tutuklu ve hükümlülerin tahliye sürecinde kovid-19 salgınına karşı tüm tedbirlerin alındığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.