enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3108
EURO
35,1456
ALTIN
2.281,47
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

“Arabuluculuk Adalete Erken Erişimdir”

“Arabuluculuk Adalete Erken Erişimdir”
05.10.2017
A+
A-

AK Parti MKYK Üyesi Denizli Milletvekili Av. Cahit Özkan, TBMM Genel Kurul’unda bu hafta görüşülmekte olan İş mahkemeleri Kanun Tasarısı’nın getirdiği işçi işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemi hakkında Genel Kurulunda söz aldı. Özkan; “Arabuluculuk adalete erken erişim, kazan kazan anlayışı, ekonomik çözüm demektir.” dedi.

Arabuluculuk Tarihimizin ve Medeniyetimizin Mirasıdır

Ara buluculuk kurumunun, tarihimizin ve köklü medeniyetimizin mirası olduğunu vurgulayan Milletvekili Özkan; “Enfâl suresinde “Allah’tan korkunuz ve aranızı düzeltiniz.” buyurulmaktadır. Yine Peygamber Efendimiz ara bulmanın ve barıştırmanın namaz, oruç ve sadakadan daha üstün olduğunu söylemiştir. Nitekim, Kâbe’nin yeniden inşası sırasında hacer-i esvedin yerleştirilmesine ilişkin kabileler arası anlaşmazlığı çözerek Efendimiz tarihteki ilk ara bulucu olmuştur. Örnek adaletiyle Hazreti Ömer, Kûfe Kadısı Ebu Musa el-Eşari’ye “İhtilafı olanları ara buluculuk yapmaya yönlendirin, mahkemelerde husumetler bitmez.” diyerek ara buluculuğu ve barışı yaygınlaştırmıştır. Ahilik kültürümüzde iki esnaf arasında yaşanan uyuşmazlık güvenilir, akil kişiler tarafından çözüme kavuşturulmuştur.” Dedi.

2013 yılında AK Parti’nin yaptığı reformla ara buluculuk, ülkemizde resmî olarak uygulanmaya başlandığını hatırlatan Özkan, bugüne kadar ara buluculuğa giden yaklaşık 18.300 uyuşmazlığın yüzde 92’si anlaşmayla sonuçlandığını ifade etti.

Arabuluculuk Adalete Erken Erişim Demektir

Getirilen sistemin adaletten toplumsal barışa, çalışma hayatından yatırım ve istihdam imkânının geliştirilmesine kadar pek çok alanda olumlu katkı sağlayacağını ifade eden Özkan; “ Ara buluculuk adalete erken erişim demektir. Günümüzde mahkemelerin iş yükü ve uzun yargılamalar tüm dünyanın sorunudur. Ara buluculukta ise uyuşmazlıklar çok kısa sürede çözümlenmektedir. Bugüne kadar çözülen 17 bin uyuşmazlığın bir günden daha kısa sürede sonuca ulaştığı vakıadır. Alın teri kurumadan işçinin hakkının ödenmesi emrine uygun olarak işçinin alacağına bir an önce kavuşması sağlanmıştır. Ara buluculuk “kazan kazan” anlayışı demektir. Her uyuşmazlıkta karşılıklı suçlamalar vardır, herkes kendini haklı görür, öfke ve kızgınlık duyguları had safhadadır. Oysa ara buluculukta taraflar empati yaparak birbirlerini anlarlar. “Kazan kazan” ilkesine uygun, rızalarıyla barışçıl çözüme kavuşarak helalleşirler. Bu yönüyle getirilen sistem toplumsal barış ve uzlaşı kültürüne büyük katkı sağlayacaktır. Ara buluculuk ekonomik çözüm demektir. Tasarıda ara buluculuk dava şartı hâline getirilmektedir. Mahkemeye gitmeden, herhangi bir harç, masraf ödemeden, çok daha az maliyetle hatta maliyetsiz çözüm öngörülmektedir. Böylelikle hakkını arama fırsatı sağlanmaktadır. Ara buluculuk her ne kadar bir dava şartı ise de taraflar ilk ara buluculuk görüşmesi neticesinde anlaşamayacaklarını düşünürlerse dava yoluna devam edebileceklerdir.” Dedi.

Denizli Milletvekili Özkan, İş mahkemeleri Kanun Tasarısı’nın barışa ve adalete hizmet etmesini temenni ederek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.