enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3695
EURO
35,0221
ALTIN
2.323,53
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Bağcılık ve Üzüm Üreticileri Hakkında Hazırlanan Rapor TBMM Başkanı Kahramana Sunuldu

Bağcılık ve Üzüm Üreticileri Hakkında Hazırlanan Rapor TBMM Başkanı Kahramana Sunuldu
10.05.2018
A+
A-

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin Bağcılık Sektörü ve Üzüm Üreticilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınacak Tedbirlerin Tespit Edilmesi Maksadıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu olarak hazırladıkları raporu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a sunduklarını söyledi.  Şahin Tin; “Tüm paydaşların görüş ve önerilerini dinleyip sektör ile ilgili bir yol haritası belirledik” dedi.

 

 AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin Bağcılık Sektörü ve Üzüm Üreticilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınacak Tedbirlerin Tespit Edilmesi Maksadıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmaları tamamladıklarını ve hazırladıkları raporu, Komisyon Başkanı Manisa Milletvekili İsmail Bilen Başkanlığında Komisyon üyeleri olarak TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a sunduklarını söyledi.

“KAPSAMLI VE MUHTEVASI ZENGİN BİR ÇALIŞMA”

Araştırma Komisyonunun çalışmalarını içeren raporun ayrıntılarına ilişkin bilgiler veren Milletvekili Şahin Tin; “Bağcılık Sektörü ve Üzüm Üreticilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınacak Tedbirlerin Tespit Edilmesi Maksadıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu olarak çalışmalarımızı tamamladık. TBMM Divan Salonu’nda Komisyon Başkanımız İsmail Bilen ve komisyon üyeleri olarak bizleri Meclis Başkanımız İsmail Kahraman’ın kabulüyle çalışmalarımızın ayrıntılarını içeren raporumuzu sunduk. Meclis Bakanımız raporu inceledi ve çalışmanın kapsamlı ve muhtevasının zengin olduğunu belirtti. Ayrıca rapordan çok sayıda kurumunda faydalanabileceğini ifade ederek, katkı sunanlara teşekkür etti” dedi.

 “SEKTÖRÜN TÜM PAYDAŞLARINI DİNLEDİK”

 Komisyon olarak yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgiler paylaşan Milletvekili Şahin Tin, tüm paydaşların görüş ve önerilerini dinlediklerini ifade etti. Milletvekili Şahin Tin; “Bağcılık sektörü ve üzüm üretimi konusunda faaliyet gösteren tüm paydaşları öncelikle Gazi Meclis’imizde misafir ederek dinledik. Denizli, Manisa, İzmir illerimiz gibi üzüm üretiminin yoğun yapıldığı bölgelerde incelemelerde bulunup, üreticiler, tüccarlar, sektör temsilcileri yani kısacası sektör ile ilintili olan herkesi dinlemeye, görüş ve önerilerini almaya gayret ettik. Bazı bölgelerde arazileri inceleme fırsatı bulduk. Özellikle geçimini bu alandan sağlayan vatandaşlarımızın daha yüksek kazanç elde etmesi ve piyasa da oluşabilecek olumsuz spekülatif reaksiyonların önünü tıkamak anlamında alınması gereken tedbirleri tüm detaylarıyla tespit ederek raporda belirtmeye hassasiyet gösterdik” dedi.

 “BAĞCILIK SEKTÖRÜ VE ÜRETİCİLER ZENGİNLEŞECEK”

 Öne çıkan tespitlere ilişkinde değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Şahin Tin; “ Sektörün içinde bulunduğu birçok doğruyu ve yanlışı birarada paydaşlarla istişare etme ve değerlendirme olanağını bulduk. Hasat mevsiminin yoğun yaşandığı dönemde özellikle küçük üreticilerin satış ve pazarlama kaynaklı yaşadığı mağduriyetlerinden tutunda, fiyat istikrarının sağlanması, bu süreçlere müdahalenin mutlak gerekliliğine kadar çok önemli tespitlerimiz oldu. Sektörün güçlü yönleri olduğu gibi zayıf yönleri de var. Üreticiyi rahatlatan kazancıda var, yetiştiriciyi tehdit eden unsurlarda var. Bunların hepsini çok yönlü ele aldık. Sektör ile ilgili araştırma yaparken gördüğümüz şu ki, Üzüm ülkemizde stratejik öneme sahip, bu sebeple bağcılık sektörüne mutlak suretle her yönüyle sahip çıkmak gerekiyor. Araştırma komisyonumuzun ortaya koyduğu çalışmanın bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerini zenginleştireceğini değerlendiriyor ve son derece verimli olacağına inanıyorum” dedi.

 “200 SAYFALIK RAPOR HAZIRLANDI”

 Komisyon olarak sektörün sorunlarını hazırladıkları 200 sayfalık raporda bütün ayrıntılarıyla değinmeye çalıştıklarını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Komisyonumuz çok detaylı bir çalışma ortaya koydu. Tespit ettiğimiz başlıca sorunları burada özetlemek gerekirse rastgele üzüm üretiminden vazgeçilmesi gerekiyor. Pazarların beklentilerine uygun ve arz talep dengesine dikkate alınarak üzüm üretimi gerçekleştirilmeli. Bilinçsiz yapılan budamaların önüne geçilmeli. Yine ilaçlama, gübreleme gibi hem maliyet artırıcı hem de verim ve kaliteyi düşürücü uygulamalardan uzak durulmalı. Daha bilinçli bir üretim gerçekleştirilebilmesi için üreticilere uygulamalarla ilgili eğitimler verilmeli. Bununla birlikte hızla lisanslı depoculuk uygulamasına geçilmesi gerektiği belirtildi. Üzüm fiyatlarının düşük olması başta olmak üzere üreticilere verilen desteklerin artırılmasına kadar benzeri hususlarla ilgili üreticilerden ve sektör temsilcilerinden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda çözüm önerilerimiz oldu” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.