enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3287
EURO
35,0694
ALTIN
2.309,08
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Tin, Borç Ödeme Kolaylığı Sağlanması İçin Yasal Düzenleme Yapılacağını Açıkladı

Tin, Borç Ödeme Kolaylığı Sağlanması İçin Yasal Düzenleme Yapılacağını Açıkladı
09.05.2018
A+
A-

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, devlete olan borçlara ödeme kolaylığı sağlanması için yasal düzenleme yapılacağını açıkladı. Şahin Tin, “Sanayicimiz, esnafımız, vatandaşımız borçlarını, ana tutar üzerine ilave edilecek makul faizlerle yapılandırarak ödeyebilecek” dedi.

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, milyonlarca vatandaşın ve vergi mükellefinin, geçmişten gelen ve henüz ödemesini yapamadığı, vadesi geçmiş borçlarını, bu düzenleme ile daha uygun koşullarla ödeme imkânına kavuşacağını söyledi.

 “31 MART 2018 TARİHİ ESAS ALINACAK”

 Milletvekili Şahin Tin tasarıda yer alan düzenlemelere göre 31 Mart 2018 tarihinden önceki dönemlere ait kesinleşmiş alacakların, tasarı kapsamına girdiğini söyleyen Milletvekili Şahin Tin; “Vergi ve vergi cezaları, bazı idari para cezaları, ecri misil ile öğrenim ve katkı kredisi gibi bazı kamu alacakları, gümrük vergileri ve bu vergiye ilişkin idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer’i alacakları yeniden yapılandırılıyor” dedi.

 “183.5 MİLYAR TL’LİK ALACAK YAPILANDIRILIYOR”

 Milletvekili Şahin Tin, getirilen kanun tasarının, bundan önceki yapılandırma kanunlarıyla hemen hemen aynı özellikleri taşıdığına dikkati çekerek, “Yapılan bu yasal düzenlemeye göre, 119,2 milyar lira vergi alacak aslı, 64,3 milyar lira da SGK primi aslı olmak üzere yaklaşık 183,5 milyar liralık bir vergi ve prim alacağı yapılandırılmış olacak. Geçmişten bugüne yapılan tüm yapılandırma kanunlarında olduğu gibi bu yapılandırma kanununda da alacağın aslından vazgeçmiyoruz. Dolayısıyla ister vergi, ister prim borcu olsun, vatandaşımız vergi ve prim borcunun aslını ödeyecek” dedi.

 “FAİZ ORANLARI YÜKSEK OLMAYACAK”

 Vadesinde ödenmeyen vergi ve prim alacaklarına ilişkin gecikme faizi ve zammı hesaplandığını söyleyen Milletvekili Şahin Tin; “Bu yapılandırma kanununda geçmiş dönemlere ilişkin gecikme faizi ve zammı yerine, o ilgili aylarda gerçekleşmiş Yİ-ÜFE oranında yeniden hesaplanacak bir faiz esas alınacak. Özellikle şunu ifade etmeliyim ki, son dönemde Yİ-ÜFE oranlarında yukarı yönlü hareketlenme nedeniyle vatandaşlarımız vergi veya prim borcuna ilişkin gecikme faizi ve zammı hesabında da daha yukarıda bir faiz ödemeyecek” dedi.

 “İHTİLAFLI VERGİLER DAVA AŞAMALARINA GÖRE YAPILANDIRILACAK”

 SGK idari para cezalarının yüzde 50’sini ödeyen vatandaşların borçlarının diğer yüzde 50’lik diliminin de silinmiş olacağını ifade eden Milletvekili Şahin Tin; “Yapılan düzenlemeye göre idari para cezasının aslını, Yİ-ÜFE’ye göre hesaplanan faizi ödeyen vatandaşlarımızın, gecikme faizi ve zammı silinecek. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50’si ödendiği takdirde ise, yüzde 50’si silinmiş olacak. Bununla birlikte ihtilaflı vergiler de dava aşamalarına göre yapılandırılacak ve ayrıca vatandaşlarımıza bu düzenlemeyle birlikte pişmanlıkla beyanda bulunma imkânı da sunulmaktadır” dedi.

 “MATRAH VE VERGİ BEYANI ARTIRILABİLECEK”

 Matrah artırımı düzenlemesine ilişkinde bilgiler paylaşan Milletvekili Şahin Tin; “Komisyonda kabul edilen ve Meclis Genel Kurulunda görüşmeleri devam eden kanun tasarısına göre vatandaşlarımızın, Gelir ve Kurumlar Vergisi bakımından 2013-2016, Gelir, Kurumlar Stopaj ve Katma Değer Vergisi bakımından ise 2013-2017 yılları itibarıyla matrahlarını ve vergi beyanlarını artırabilmelerine imkân tanıyoruz” dedi.

 “İLK ÖDEME AĞUSTOS AYINDA YAPILACAK”

 Kanunun kabul edilmesinin hemen ardından yürürlüğe gireceğini belirten Milletvekili Şahin Tin, “Temmuz ayı sonuna kadar Yapılandırma Kanunu başvuruları yapılabilecek. İlk ödeme Ağustos ayında SGK ile başlayacak. Eylül ayında Maliye ile devam edecek. Önceki yapılandırma kanunlarında olduğu gibi peşin, 6, 9, 12, 18 taksitler halinde ödenebilecek, 36 aya kadar taksit imkânı sunulacak. Kredi kartı ile ödemek mümkün olacak. Kısacası bu düzenleme ile vatandaşlarımızın rahat bir nefes alması sağlanacak ve borçlarına dönük ödeme kolaylığı her türlü sağlanmış olacak” dedi.

 “PEŞİN ÖDEYENE BÜYÜK KOLAYLIK VAR”

 Bir önceki yapılandırmada peşin ödenmesi halinde Yİ-ÜFE’ye göre hesaplanan faizin yüzde 50’sinin almaktan vazgeçildiğini belirten Milletvekili Şahin Tin; “Bu yeni düzenlemeye göre önceki dönemlerde olduğu gibi faizin yüzde 50’si değil, ödemesi gereken tutarı peşin ödenmesi durumunda hesaplanan faizin yüzde 90’ı alınmayacak. Kısacası vatandaşımız borcunu peşin ödediğinde ödeme tutarına göre hesaplanan faizin yüzde 10’luk dilimini ödemiş olacak. Dolayısıyla bu defa peşin ödemeye önemli bir teşviki de getirmiş oluyoruz. Bu düzenlemeyle bir başka teşvik edici unsur daha getiriliyor. O da peşin ödemek yerine ağustosta veya ekimde, eylülde veya kasımda iki taksitte ödemek isteyenlere de hesaplanan gecikme faizini yüzde 50 indirimli ödemesi sağlanıyor” dedi.

 “BELEDİYELERİN BORÇLARI DA YAPILANDIRILIYOR”

 Belediyelerin alacaklarına ilişkinde yapılandırmanın tasarının içinde yer aldığına dikkat çeken Milletvekili Şahin Tin; “31 Mart 2018 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi ve gecikme cezaları ile faizleri, düzenlemenin yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş su, atık su ve katı atık ücreti alacaklarıyla bunlara bağlı fer’i alacakları ile büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacakları yapılandırma kapsamında yer alıyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.