enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5988
EURO
34,7628
ALTIN
2.496,63
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
17°C
Denizli
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Tin, Ticari Hayata İlişkin Yasal Düzenlemeleri Değerlendirdi

Tin, Ticari Hayata İlişkin Yasal Düzenlemeleri Değerlendirdi
15.03.2018
A+
A-

Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik bazı köklü düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyleyen AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin; “Yapılan düzenlemeyle bazı çevreler tarafından kötüye kullanıldığı tespit edilen iflas erteleme kurumunu yürürlükten kaldırdık. Hem borçlunun hem de alacaklının menfaatini koruyan yeni bir reform niteliğinde düzenlemeyi hayata geçiriyoruz” dedi.

 AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanunun bugün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek yasanın ayrıntılarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı.  Yapılan bu düzenlemenin gayesinin şirketlerin ayakta kalmasını sağlamak olduğunu belirten Milletvekili Şahin Tin, bu yasal düzenlemeyle iflas erteleme uygulamasının yürürlükten kaldırıldığını, borçluların konkordato talep edebileceğini ve alacaklı ve borçlu arasındaki menfaatlerin de titizlikle korunacağını söyledi.

 “İFLAS ERTELEME KALKIYOR”

 TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanun kapsamında aralarında İcra ve İflas, Türk Ticaret, Kooperatifler, Hukuk Muhakemeleri, Milletlerarası Tahkim, Tebligat, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında kanunlar olmak üzere bazı kanunlarda değişiklik öngörüldüğünü belirten Milletvekili Şahin Tin, yapılan bu düzenlemeyle 2003’ten bu yana uygulanan iflas ertelemenin yürürlükten kaldırıldığını söyledi. İflas erteleme kurumunun tam manasıyla amacına hizmet etmediğini belirten Milletvekili Şahin Tin, “İflas ertelemede amaç şirketin mali durumunun düzeltilmesi ve şirketlerin yeniden yaşayabilir hale gelmesidir. Ancak iflas erteleme yöntemiyle şirketlerde beklenen iyileşmenin olmadığı gibi alacaklı olan firmalar da alacaklarını tahsil edemez duruma gelmektedir. Bu düzenleme ile ticari alanda yaşanan bu derin sancı giderilmiş olacaktır” dedi.

 “BORÇLU KONKORDATO TALEP EDEBİLECEK”

 Yapılan bu yasal düzenlemeyle ödeme güçlüğü yaşayabilecek olan borçlunun konkordato talep edebileceğini söyleyen Milletvekili Şahin Tin; “Bu alanda reform niteliğinde diyebileceğimiz bir düzenlemeyi hayata geçirdik. Artık iflas erteleme yerine konkordato uygulanabilecek. Artık bu düzenlemeyle birlikte konkordato talep edebilmek için ‘borca batık hale gelme’ şartı aranmayacak. Çeşitli gerekçeler sebebiyle sarsıntı yaşayan firmalarımız daha da zor şartlar altına girmeden kolay bir yolla ticari ticari kurtuluş reçetesine sarılmış olacak” dedi.

 “KARŞILIKLI MENFAATLER KORUNACAK”

 Hem borçlunun hem de alacaklının menfaatinin korunacağına dikkat çeken Milletvekili Şahin Tin; “Borçlardan indirim yapılması ya da borçların vadeye bağlanması talebini içeren konkordato kapsamında borçluların mali durumlarını gösterir belgelerini ilgili mahkemeye iletecekler. Konkordato çerçevesinde ilgili mahkemeler borçlulara 3 aylık geçici süre verecek ve ayrıca bu süreyi de en fazla 2 ay daha uzatılabilecek. Talep edilen konkordato geçici mühlet süresi içinde borçlunun mali durumunun iyileşebileceğinin tespit edilmesi yada öngörülmesi halinde de borçluya bir yıllık kesin mühlet verilebilecek. Ayrıca kesin mühlet süresi en fazla 6 ay daha uzatılabilecek. Böylelikle konkordatodaki geçici ve kesin mühlet süresi 23 ayı geçmemiş olacak” dedi

 “FİRMALARIN VARLIĞI KORUNACAK”

 Yeni düzenlemeye göre oluşturulacak olan ‘alacaklılar kurulu’ ile firmaların varlığının korunacağını işaret eden Milletvekili Şahin Tin; “Mahkemeler aracılığıyla ihtiyaç olması halinde kurulacak olan ‘alacaklılar kurulu’ sayesinde alacaklıların hakları korunmuş olacak. İşçi ve nafaka alacakları konkordatonun dışında tutulacak. Yine alacaklı olanlar alacaklarını tahsil konusunda yasal haklarını kullanabilecek, icra takibi yapabilecek. Burada yapılan bu düzenleme ile ortaya konan yol haritası sayesinde temel gayemiz işletmelerin faaliyetlerini kesintiye uğratmadan devam ettirilmesidir. Bu düzenleme neticesinde artık iflas eden kişinin imalathanesi, mağazası, iş yerleri kural olarak kapatılmayacak. Ticari faaliyeti sürdürecek. Yapılan bu yasal düzenlemeyle işletme, çalışarak, üreterek borçlarını ödeyecek ve istihdama katkısını da devam ettirecek” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.