enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
17°C
Denizli
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C

Dişleri güçlendiren 12 besin

Sağlıklı beslenme, her insan için sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bunların başında da diş ve kemik sağlığı vardır. Özellikle diş ve kemik kırıkları olarak ortaya çıkan kemik erimesini önlemek için bazı besinleri düzenli tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Bu yazımızda siz sevgili Deda Haber okuyucularımız için dişleri güçlendiren 12 besin önerisinde bulunacağız.

Dişleri güçlendiren 12 besin
22.02.2021
A+
A-

Kemiklerimizde vücudumuzdaki diğer dokula gibi canlı bir yapıya sahiptir. Kemik ve dişler de kolajen adı verilen ve esneklik sağlayan bir protein ile bu yapıyı sağlamlaştıran kalsiyum ve fosfattan oluşurlar. Ancak yaş ilerledikçe vücutta kemik erimesi ve kemik yoğunluğu azalmaya başlar. Bu da zamanla ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Diş ve kemik sağlığı daha anne karnında başlayan bir gelişim sürecidir. Bu süreç çocukluk ve ergenlik sürecinde de devam eder. Bunun için en çok bebeklik, çocukluk ve ergenlik süreçleri başta olmak üzere geri kalan yaşamımızda diş ve kemiklerimizi güçlendirmek için hangi besinleri tüketmek gerektiğini bilmek gerekiyor. Şimdi dilerseniz bu besinleri yakından inceleyelim.

Dişleri güçlendiren 12 besin

Kereviz

Kereviz estra çiğneme gerektiren bir yiyecektir. Bu da ekstra tükürük salgılamayı sağlar. Ekstra tükürük salgılamak da çürüklere neden olan ağız içi bakterilerini azaltır. Buna ilaveten lifli ve sert bir yapıda olduğu için dişetlerine masaj yaparak diş aralarını temizler.

Peynir

Düzenli peynir tüketmek diş ve kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Ağzın PH dengesini ayarlamasından, çürüklere karşı korumaya kadar birçok faydası bulunur. Özellikle şekerli gıdalar alındıktan sonra yenilecek bir parça peynir, şekerin dişleri çürütme etkisini giderme açısından son derece önemlidir.

Yeşil Çay

Yeşilçay, sağlıklı beslenmenin en temel besinlerinden biridir. Yeşilçay içeriğinde bulunan katesin maddesi sayesinde ağızdaki zararlı bakterilerin yok olmasına yardımcı olur. Bunun yanında kansere karşı da vücütta koruma sağlar. Katesin maddesi kötü ağız kokusuna neden olan bakterilerin de ağızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur.

Yoğurt

Kalsiyum açısından zengin olan besinlerden biri de yoğurttur. Kalsiyum, periodontal rahatsızlık dolayısıyla oluşmuş sallantılı ve gevşek dişleri iyileştirmede yardımcı olacak besinlerden biridir. Diş kayıplarını önlemek ve diş sağlığını korumak istiyorsanız yoğurt tüketiminizi arttırmalısınız.

Kivi

C vitamini eksikliği dişeti hassasiyetinin en temel belirtilerinden biridir. Bu da dişlerinizi bakterilere karşı dirençsizleştirebilir. Bunun önüne geçmek için vücudunuzun istediği kadar C vitamini almanız gerekir. Bunun için de kiviyi tercih edebilirsiniz. Kivi diğer meyvelere nazaran daha fazla C vitamini içerir.

Maydanoz

Maydanoz tüketimi ağzınızda oluşan kötü kokuları gidermede yardımcı olabilecek besinlerden biridir.

Çilek

Hepimizin severek tükettiği meyve çilek de diş ve diş etleriniz için en iyi besinlerden biridir. Diş etlerini güçlendirmenin yanında diş taşlarından da doğal yollardan kurtulmanıza yardımcı olur. Ayrıca içinde bulunan çeşitli asitler diş diplerinde biriken taşları eritir.

Kuru Yemişler

Kuru yemişler ve çekirdekler dişi kaplayarak bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar içerirler. Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar ve çekirdekleri de kalsiyum içerir.

Balık

Fosfor, kemik ve diş dokusunu sertleştirmeye yardımcı olur. Balık da fosfor bakımından en zengin besinlerden biridir. Dolayısıyla daha sağlıklı dişler için haftada bir kez balık tüketilmelidir.

Elma

Kabukla yenilmesi bir yandan dişlerin kuvvetlenmesini sağlarken, diğer yandan da içerisindeki maddelerle dişleri temizler. Elma, havuç gibi meyveleri ısırarak yenilmesi tavsiye edilir.

Kuru Üzüm

Şekerli bir besin yenildikten sonra bakteriler diş minesini yıpratan asitler salgılar ve zamanla dişlerin çürümesine yol açar. Kuru üzüm de tatlı ve yapışkandır. Diğer tatlı besinlerden farklı olarak ağız içindeki bakterilerin gelişimini engeller. Bu nedenle tatlı ihtiyacında güvenle tercih edilebilir.

Şekersiz Sakız

Piyasadaki birçok sakızın içeriğinde yoğun miktarda rafine şeker bulunmaktadır. Bu şeker herhangi bir tatlı besin gibi çürük yapıcı bakterilerin beslenmesine ve çoğalmasına ortam hazırlar. Bunun için şekersiz sakız çiğnenmelidir. Böylelikle sakız tükürük akışını arttıracak ağız içinin doğal olarak temizlenmesini sağlayacaktır.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.