enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5118
EURO
34,9465
ALTIN
2.435,40
BIST
9.787,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Diyetisyenlerin “Asla Yemem” Dediği 12 Besin

Pandemi ile birlikte hepimizin kilolarla başı belada. Artık kimse eskisi kadar zayıf değil. Herkesin minimum 1-2 kilo aldığı bu süreçte haliyle diyet de yine popüler hale geldi. Ancak marketlerde, fırınlarda ve sosyal medyada görüp özendiğimiz birçok besin sanıldığı kadar masum değil. İşte işin asıl uzmanları olan diyetisyenlerin “asla yemem, soframa bile koymam” dediği sağlıklı görünen ama sağlıksız 12 besin.

Diyetisyenlerin “Asla Yemem” Dediği 12 Besin
21.01.2021
A+
A-

Pandemiydi, evde oturmaktı, yiyip yiyip hareketsiz kalmaktı derken hepimiz birer ikişer kilo aldık. Hal böyle olunca zaten revaçta olan diyet artık hiç olmadığı kadar popüler. Bağışıklığımızı korumamız gereken bu salgın sürecinde hepimiz hazır ürünlerden çok ev yapımı gıdalara yönelmeye, kendi ekmeğimizi, yoğurdumuzu yapmaya başladık. Aslında olması gerektiği gibi doğala döndük. Tabi ara ara cipsti, çikolataydı, tatlıydı gibi kaçamaklar da yapmadık değil.

Hepimizin bildiği zararlı olan besinler bir yana masum görünen sinsi besinler de var maalesef. Diyetisyenlerin asla yemediği besinler de diyebileceğimiz bu besinleri bizim de adım adım hayatımızdan çıkarmamız şart. İşte bir an önce evimize sokmaktan vazgeçmemiz gereken 12 sağlıklı görünen ama sağlıksız 12 besin..

Diyetisyenlerin “asla yemem” dediği besinler

Mısır gevreği barları

En çok kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği mısır gevreği barlar en masum olmayan besinlerin başında geliyor. Diyetisyenlere göre mısır gevreği barları sağlıklı diyetin önünde bir engel.

Paketli halde satılan bu barlar yüksek miktarda şeker, tuz ve doymuş yağ içeriyor. Yani aslında bir barın aman diyet bozulmasın diye yemediğimiz gofretten hiçbir farkı yok!

Markette satılan tam tahıllı ekmekler

En sağlıklı ekmeklerin başında tam tahıllı üretilen ekmekler geliyor. Bol miktarda içerdiği lif ile uzun süre tok tutan ve bağışıklığı destekleyen tam tahıllı ekmekler elbette yararlı. Fakat marketlerde paketli olarak satılan tahıllı ekmekler o kadar masum değil. Uzun süre raflarda kalması için ve rafta kalma süresini uzatmak için içinde şeker ve koruyucu madde içeriyor.

Sizde marketlerden tam tahıllı ekmek almak yerine daha sağlıklı olması için vaktiniz varsa ekmeklerinizi evde pişirebilir ya da market yerine fırından almaya özen gösterebilirsiniz.

“Diyet”, “Az yağlı” ya da “Şekersiz” etiketine sahip ürünler

Diyet dostu gözükmeye çalışan ürünler aslında en çok uzak durulması gereken ürünler. Daha az yağlı, şekersiz gibi açıklamalı ürünler içeriğinden şekeri, yağ oranını çıkartırken aslında aynı lezzeti vermek için daha fazla katkı maddesi ekliyorlar.

İşlenmiş et

Sosis, salam, sucuk ve jambon gibi hazır şarküteri ürünleri vücudunuz için çok zararlı! İçeriğinde bol miktarda katkı maddesi ve koruyucu içeren bu ürünlerden uzak durmalısınız.

Pirinç patlağı

Yağ, şeker, lif, mineral ya da kalori içermeyen pirinç patlakları hepimizin leziz atıştırmaklıklarından biri. Ancak diyetisyenlere göre piriç patlakları o kadar da masum değil. Sağlıklı diye tercih ettiğimiz bu atıştırmalık sindirim sistemimize girer girmez şekere dönüşüyor. Kan şekerinizi etkileyen bu atıştırmalık, ilerleyen dönemlerde diyabet hastalığına yakalanma riskinizi de arttırıyor.

Gıda boyası

Şekerden keke, etten balığa hemen hemen her paketli üründe kullanılan gıda boyaları; çocuklarda dikkat eksikliğini tetikliyor. Hatta depresyona bile yol açabiliyor! Dolayısıyla diyetisyenlerin asla yemediği bir başka besin türüyse parlak renkli gıdalar.

Marketlerde satılan detox suları

Sosyal medya sayesinde hayatımıza giren detoks suları, artık marketlerde de satılmaya başladı. Tahmin edebileceğiniz üzere o paketli detoks sularının birçoğu katkı maddesi ve şeker içeriyor. Dolayısıyla detoksunuzu tamamen anlamsız kılıyor!

Soya sütü

İnek sütüne sağlıklı bir alternatif olarak bilinen soya sütü uzun vadeli kullanımda farklı problemlere yol açabiliyor. Yüksek dozds izoflavon içeren soya sütü erkeklerde göğüs büyümesine yol açarken kadınların ise kilo almasına neden olabiliyor. Hormonel sorunlarla boğuşmamak için mümkün olduğunca soya tüketmekten kaçının.

Mısır gevreği ve granola

Paketli gronalalara ve mısır gevrekleri de hızlı bir kahvaltı için oldukça pratik ürünler olsa da onlarda o kadar masum değiller. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselterek sağlığınıza zarar veriyor.

Konserve meyve

Yurt dışında oldukça yaygın olan konserve meyveler, ülkemizde de giderek popülerleşiyor. Koyu kıvamlı bir şerbetin içerisinde satılan bu meyve dilimleri, tahmin edebileceğiniz gibi bol ama bol miktarda şeker içeriyor.

Rafine makarna

Makarna, hızlı bir yemek pişirmek istediğimiz zamanlar için en pratik alternatif. Ancak pek çok uzman rafine makarna yerine tam tahıllı makarnalara yönelmeniz konusunda da ısrarcı.

Yer fıstığı ezmesi

Marketlerde satılan pek çok yer fıstığı ezmesi; trans yağ, ayçiçek yağı, mısır yağı ve bol miktarda şeker içeriyor. Bunun yerine fıstık ezmenizi kendiniz yapmayı ya da daha yerel marketlerden almayı tercih edebilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;

Saç dökülmesini önlemek için değiştirmeniz gereken 10 alışkanlık

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.