enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4490
EURO
34,5109
ALTIN
2.473,25
BIST
9.561,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Açık
22°C

Doktor Ergün’den Uyarı Geldi

Doktor Ergün’den Uyarı Geldi
08.09.2017
A+
A-

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Tavas Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Ergün, yeni eğitim-öğretim yılına başlarken hem ailelerin hem de çocukların dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunduğunu belirterek özellikle okul alışverişi sırasında çanta ayakkabı ve kıyafet seçimi konusunda ailelerin özenli davranması gerektiğini söyledi.

 Tavas Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Ergün, yanlış çanta seçiminden kaynaklı öğrencilerin çoğunda omurga rahatsızlıkları; özellikle bel, boyun ve sırt ağrısı yaşanabildiğine dikkat çekerek ailelerin okul çantası seçiminde bilinçli olması gerektiğini ifade etti. Ergün; “Çanta seçerken çantanın ağırlığının mümkünse 1kg’dan fazla olmaması, sağlam ve su geçirmez bir malzemeden yapılmış olması uygun olacaktır. Yandan askılı çantalar yerine geniş 2 adet omuz askısı bulunan, bel ya da göğüs kısmında destekleyici kemerleri olan, sırta gelen kısmı yumuşak pedlerle desteklenmiş çantalar seçilmelidir. Çocuğun gereksiz yük taşımasını engellemek için çantanın içeriği mümkün olduğunca azaltılmalı ve çantanın ağırlığı çocuğun ağırlığının %15’ini geçmemelidir” diye konuştu.

 Ayakkabı Seçimine Dikkat; “Seneye de Giyer” Denmemeli

Okul çağındaki çocukların ayak sağlığının da çok önemli olduğunu dile getiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Ergün, ayakkabı seçimi konusunda ise şu uyarılarda bulundu: “Ayakkabı çocuğun ayağını sıkmayacak şekilde olmalı, aynı zamanda ‘seneye de giyer’ diyerek çok büyük numaralı ayakkabı da alınmamalıdır. Ayak ucunda parmakları hareket ettirebilecek şekilde 1cm boşluk kalması, ayakkabının yanlardan sıkmaması, hafif olması, tabanının yarı-yumuşak ve esnek olmasına özen gösterilmelidir” dedi.

 Çocuklarda Duruş ve Oturuş Bozukluğu Omurga Rahatsızlıklarına Yol Açabilir

Çanta ve ayakkabı seçimlerinin doğru yapılmasının yanında çocukların hem okulda hem de evde duruş ve oturuş pozisyonlarını düzeltmelerinin de omurga rahatsızlıklarından korunmada gerekli olduğunu vurgulayan Ergün, çocukların sırt düz, omuzlar hafif geride, kalçalar sandalyeye değecek şekilde oturmasını önerdi. Ergün, şöyle konuştu: “Çocuk otururken gerekirse küçük bir yastık ya da destek ile bel desteklenmeli, vücut ağırlığının her iki kalçaya eşit dağıtılmasına ve her iki ayağın yere değmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca masa ve sandalye uygun yükseklikte olmalı, gerekirse masaya öne doğru hafif bir eğim verilmeli, çocuk masaya uzak pozisyonda durmamalı ve aynı pozisyonda 30 dakikadan fazla oturmaktan kaçınmalıdır. Ayakta dururken baş dik, çene yere paralel olmalı, iki ayağa eşit yük verilmeli, yürürken de kollar normal salınımını yapacak ve ayaklar gidilecek yönü işaret edecek şekilde olmalıdır.  Çocuklar cisimleri kaldırırken ve koyarken dizlerini bükmeli, iki ellerini de kullanarak ve vücuda mümkün olduğunca yakın pozisyonda taşıma yapmalıdırlar” dedi.

Ergün, son olarak okulda ve evde oyun ile egzersizler için zaman ayırmanın, dengeli beslenmenin de hem çocukların gelişimi hem de hastalıklardan korunmak için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.