enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3882
EURO
35,1467
ALTIN
2.326,10
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

E Vitamini Deposu Kapari Bitkisi Nedir? Kapari Meyvesinin Vücuda Faydaları Nelerdir?

E Vitamini Deposu Kapari Bitkisi Nedir? Kapari Meyvesinin Vücuda Faydaları Nelerdir?
08.04.2020
A+
A-

Denizli’de üretimi yapılan Kapari bitkisinin sağlığa yararları saymakla bitmiyor. Halk arasında keper, gebere, gebere otu, kedi tırnağı, menginik, karga kavunu ve hint hıyarı olarak da bilinir.

Genellikle turşusu yapılan dikenli bir ot olan kapari bitkisi, tomurcuk şeklinde yetişir. Kapari aynı zamanda çoğunlukla Akdeniz mutfağında yiyeceklere lezzet katmak için kullanılan önemli bir meyvedir.

Peki kapari nedir? Kapari meyvesinin sağlığa faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde..

Kapari meyvesi nedir? Nerede yetişir?

Kapari meyvesi, ülkemizde Denizli başta olmak üzere Ege Bölgesi’nde yetişen bir bitkidir. Gıda sektörünün yanında kozmetik sektöründe de kullanım alanı geniş olan bitki garnitür olarak da tüketilmektedir.

Avrupa ülkelerinde bolca tüketilen kapari, demir kalsiyum, bakır, sodyum gibi bolca mineral içermektedir. Bunun yanında kapari meyvesi A, E ve K vitaminler bakımından da zengin bir bitkidir.

Kapari bitkisi ortalama olarak 150- 200 yıl yaşayabilen kısa boylu bir bitkidir. Avrupa’da Capparis Spinosa ismiyle bilinir. Yaprakları, dalları ve kökleri ilaç, boya ve kozmetik amaçlarla kullanılan kaparinin dal uçları, tomurcukları ve meyveleri gıda sektöründe kullanılır.

Avrupa’da yemeklere tat vermesi için garnitür olarak kullanımı yüksektir. Antik Yunan’da romatizmal ağrıların tedavisi için de kullanılmıştır. Keper, gebere, gebere otu, kedi tırnağı, menginik, karga kavunu ve hint hıyarı olarak da bilinen kaparinin genellikle turşusu yapılır.

Kapari meyvesinin başlıca faydaları

A ve E vitamini başta olmak üzere vitamin yönünden zengin olan kapari MS hastalığına iyi gelir.

Lif bakımından zengin olan kapari, sindirim rahatsızlıklarının yaşanmasına engel olur.

İçeriğindeki flavonoid maddesi sayesinde antioksidan özelliği gösterir ve bu sayede vücuttaki serbest radikallerin idrar yolu ile atılmasına yardımcı olur.

Hızlı kilo vermeye yardımcı olur.

Kapari, mide ağrısını ve şişkinliği giderir ayrıca iştahı artırır.

Balgam söktürücü özelliği vardır.

Akciğer ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur.

İskorbüt hastalığında faydalıdır.

Kanser hastalarına trombosit sayısını yükselttiği için önerilir.

Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olduğundan kemik ve diş gelişimine katkı sağlar.

Felç riskini azaltır.

Yorumlar
  1. Rahmi islam dedi ki:

    Biz bunu toplayıp satardık eskiden