enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3706
EURO
35,0351
ALTIN
2.323,12
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Flört Şiddeti Çiftlere Büyük Zarar Veriyor

Flört Şiddeti Çiftlere Büyük Zarar Veriyor
11.11.2021
A+
A-

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Ecrin Zeybek,  birçok kişini farkında olmadığı flört şiddeti ve teknolojik şiddetle ilgili açıklamalarda bulundu.

“FLÖRT ŞİDDETİNE DİKKAT ÇEKTİ”

Flört şiddetinin ergenlerde ve genç erişkinlerde daha sıklıkla görüldüğünü belirten Zeybek, “Flört şiddeti; ilişkinin başında partnerin bir ötekine fiziksel, sözel, duygusal veya cinsel şiddet uygulaması veya sosyal olarak kısıtlamasıdır. Hem kadın hem erkek,  iki bireyden biri flört şiddetini yapabilir. Fakat araştırmalar kadınların erkeklere oranla flört şiddetinin daha fazla yaşandığını göstermektedir. Özellikle bu durum ergenlerde, genç erişkinlerde oldukça fazladır. Bazen bireyler, hem flört şiddeti uyguladıklarının hem de flört şiddetine maruz kaldıklarının farkındalığına sahip olmayabilir. Bu noktada özellikle ebeveynler, ergen  çocuklarını flört konusunda bilgilendirmesi gerekmektedir” dedi.

“SEVGİ ADI ALTINDA TEKNOLOJİK ŞİDDET UYGULANIYOR”

Teknolojik şiddet vakalarına da günümüzde oldukça sıklıkla rastlandığını belirten Zeybek, şunları söyledi, “Partnerini kontrol edici tutum, sürekli aramak, sosyal medya hesabına bakma,  teknoloji şiddetine maruz kalındığının göstergesidir. Veya görüşecekleri kişileri kısıtlama, hareket etme gibi boyutlarını içerir. Bu şiddet türü birtakım gerekçelere dayandırılarak yapılır. Çoğunlukla sevgi adı altında bu şiddet uygulanır. ‘Ben seni seviyorum çünkü bunlarla görüşmeni istemiyorum’, ‘Bu kıyafetleri giymeyeceksin, kıskanıyorum’  gibi… Bu durumda ciddi anlamda psikolojik sorunlara yol açabilir.”

BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ

Flört şiddeti ve teknolojik şiddetle ilgili başa çıkma yöntemleri hakkında bilgi veren Zeybek, “Flört şiddetine maruz kalan bireyler, bazen partnerini kaybetmek istemedikleri için katlanmayı seçebiliyorlar. Bazıları ise bu tutumların bir şiddet türü olduğunu farkında olmayabiliyor. Çocukluğunda ebeveynlerinden yeterli sevgi ve değeri görmemiş bireylerin,  yetişkinlik yaşantısında sevme ve sevilme ihtiyacını çok yoğun yaşadıkları görülüyor. Bu durumda kişi;  birlikte olduğu insanı kaybetmeme noktasında,  onun tüm ihtiyaçlarını karşılama yolunu seçebiliyor. Flört şiddetiyle başa çıkmak için öncelikle farkındalığa sahip olmak önemli. İlişkilerde sevgi, saygı, değer verme, aşk, kaliteli iletişim, kaliteli zaman geçirme, sadakat önemlidir. Bu eşit olmadığında bir taraf her zaman kendisini değersiz hisseder. Dolayısıyla ilişkideki sınırları belirlemek önemlidir. Eğer partneriniz şiddeti kendi iç dünyasında normalleştirmeye çalışıyorsa onu değiştirmek için uğraşmayın. Bireylerin değişimi öncelikli olarak farkındalık kazanması ve kendinin değişimi istemesiyle başlar. Sanıldığından çok daha fazla görülen flört şiddeti ağır depresyon, travma sonrası stres bozukluğuna neden olabilir. Bu noktada flört şiddetine maruz kaldığınızı düşünüyorsanız uzman desteği almak önemlidir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.