enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3635
EURO
34,9543
ALTIN
2.325,43
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

Hipertansiyonun Habercisi Nedir?

Hipertansiyonun Habercisi Nedir?
04.07.2018
A+
A-

   Denizli Acıpayam Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uz. Dr. Serdar Güler 40 yaşını geçmiş her iki kişiden birinde hipertansiyonun görüldüğünü baş ağrısı, baş dönmesi yüzde kızarıklık, kalp çarpıntısı, kolay yorulma gibi belirtilerin hastalığın habercisi olduğunu söyledi.

Kalp ve damar hastalıklarının son 20 yılda büyük bir artış göstererek dünyadaki hastalık kaynaklı ölümlerin üçte birine neden olduğunu belirten Uz. Dr. Serdar Güler, yine Dünya Sağlık Örgütünün verilerini göre 2005 yılında 17,5 milyon kişinin hayatını hipertansiyon ve onun oluşturduğu hastalıklar nedeniyle kaybettiğini aktardı.

Hiçbir Belirti Vermeyen Hipertansiyon Daha Tehlikeli

Baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde kızarıklık kalp çarpıntısı kolay yorulma gibi belirtilerin hipertansiyonun göstergesi olduğunu anlatan Uz. Dr. Serdar Güler; “ Hiçbir belirti vermeyen hipertansiyonda hastada bu şikâyetler olmaz. Bu tip hipertansiyona sessiz katil diyoruz. Çünkü hastanın haberi olmadığı için yaşam tarzında değişikliğe gitmiyor sonuç olarak hipertansiyonun yapacağı zararlı şeylere çok daha açık bir şekilde maruz kalıyor” dedi.

Erken Teşhisle Hipertansiyonun Zararı En Aza İndirilebilir

Türkiye’de hipertansiyon için tedavi gören hastaların ancak yüzde 54’ünde istenilen tansiyon değerine ulaşılabildiğinin altını çizen Güler; “  Kalbimiz kaslardan oluşan bir organdır ve hipertansiyon kalbimizi büyütmektedir. Kalp büyümesine rağmen kalbi besleyen damarlar büyümediği için, kalp kası yeterince beslenemez ve kalp zamanla genişlemeye ve kan pompalama görevini yerine getirememeye başlar. Bundan bütün organlar etkilenir. Kalp yeterli düzeyde çalışmayınca hastada kalp yetmezliği bulguları yani çok kolay yorulma, nefes darlığı, öksürük, vücutta sıvı toplanması gibi bulgular izlenir. Ayrıca hipertansiyon sonucu kan basıncının artması beyindeki damarların yırtılmasına, beyin kanamalarına neden olabilir.  Gözler ve böbreklerde de kalıcı hasar yaratabilir.  Hipertansiyon tanısı maalesef ülkemizde geç olarak konulmaktadır. Tanı konulduğu anda hipertansiyon hastanın kalbi hâlihazırda büyümüş ve vücudundaki tüm damarlar etkilenmiş oluyor. Bu nedenle hipertansiyon organlara zarar vermeden tedaviye başlanabilmesi için erken teşhis edilmesi ve uygun şekilde tedavi edilmesi son derece önemlidir” dedi.

Hipertansiyon Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türkiye’deki hastaların ilaç almaktan korkması nedeniyle tansiyon tedavisinde başarı oranının düşük olduğunu hâlbuki ilaçların yapacağı yan etkinin hipertansiyonun yapacağı kalp krizi ve felç gibi ölümcül hastalıkların yanında çok küçük ve çok nadir görülen bir durum olacağından bahseden Uz. Dr. Serdar Güler hipertansiyonun önlenmesi için yapılması gerekenleri şu şekilde anlattı: “Hipertansiyon hastaları beslenmesine çok dikkat etmelidir. Stresli ortamlardan uzaklaşılmalı, haftada beş gün 45’er dakika tempolu yürüyüş yapılmalı, sigara içilmemeli, normal vücut ağırlığına düşmeye çalışılmalıdır. Yaşam değişikliği olmadan hipertansiyon tedavi edilemez. ‘Ben istediğimi yerim, hareket etmem ama ilacımı alırım’ son derece yanlış bir görüştür. Halk arasında söylenen sarımsak, limon gibi şeylerin zararı yoktur fakat sırf bunlardan medet umarak tansiyon tedavi etmek maalesef mümkün değildir” dedi.

Aşırı soğuk ve sıcak havaların kalp krizi riskini arttırdığı için hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Uz. Dr. Serdar Güler; “ Evde rahat bir ortamda ölçülen tansiyon 130’e 80’in üzerindeyse hastada hipertansiyon var demektir ve o hastada hipertansiyon tedavisine başlanmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.