enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5061
EURO
34,7169
ALTIN
2.487,48
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
25°C
Denizli
25°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Korona Virüs nasıl hızla yayıldı?

İlk oalrak Çin’de ortaya çıkan ve ardından üm Dünya’da pandemi alarmına neden olan Koronavirüsü’nün hangi ortamda ne kadar yaşadığı ile ilgili araştırma yapıldı. Araştırmada çıkan sonuçlar oldukça ilginç ve nasıl bu kadar hızlı yayıldığını açıklar nitelikte.

Korona Virüs nasıl hızla yayıldı?
19.03.2020
A+
A-

Koronavirüs, tüm Dünya ülkelerinde alarma sebep olurken, Türkiye’de de vaka sayısındaki hızlı artış endişe veriyor. Her ne kadar son günlerde Çin’de hastalıkla mücadele konusunda iyi haberler gelse de Avrupa’da ölüm oranları günden güne yükselmeye devam ediyor. Peki 2020 yılında insanlığın en büyk kabusu olan Koronavirüsü’nün ömrü ne kadar? Virüsün bulunduğu zemine göre ömrü değişiyor mu?

HAVADA BİR KAÇ SAAT YAŞAYABİLİYOR

Koronavirüsün (Kovid-19) yapıştığı yüzeye göre ömrünün değiştiği ve havada da birkaç saat yaşadığı ortaya çıktı. Hapşırıkla birlikte yayılan damlacıklar üç saate kadar havada asılı kalıyor.
Kartonda 24 saat, plastik üzerinde iki-üç gün tehlike saçmaya devam ediyor.Amerikan New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Kovid-19, bakır yüzeylerde dört saate, plastik ve çelikte iki-üç güne, karton üzerinde de 24 saate kadar yaşıyor. Ayrıca insan hapşırdığında aerosol gibi havaya yayılan damlacıklar da üç saate kadar havada kalabiliyor.

DAYANMA SÜRESİ YÜZEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Bu da hastalığın niye bu kadar bulaşıcı olduğuna işaret ediyor. ABD’de yapılan kapsamlı araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüleri, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, UCLA ile Princeton Üniversitesi uzmanları tarafından yürütüldü. Uzmanlar, enfekte olmuş bir kişiden aldıkları koronavirüsü gündelik hayatta kullanılan çeşitli yüzeylere aktararak dayanma süresini ölçtü.

KORUNMAK İÇİN YAPILAN UYARILAR

Araştırmacılar, bu çalışma sonucunda genel olarak koronavirüsten korunmak için yapılan uyarıları teyit etti. Buna göre hastalığın bulaştığı kişilerle temas edilmemeli. Göz, burun ve ağza dokunulmamalı. Yeni tip koronavirüs teşhisi konmuşsa evde kalınmalı. Öksürürken mendille ağız kapatılmalı. Daha sonra bu mendil çöpe atılmalı. Sıkça dokunulan yüzeyler ev temizliğinde kullanılan malzemelerle temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.