enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3319
EURO
35,1199
ALTIN
2.301,65
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Koronavirüse karşı bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendiririz?

Koronavirüse karşı bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendiririz?
07.09.2020
A+
A-

Mart ayının ortasından Haziran ayının başına kadar karantina süreci yaşadık. Karantina sürecinde ülkece koronavirüs ile mücadelede büyük ilerlemeler kat etmişken normalle sürecinde aynı verimi alamadık. İnsanlar  koronavirüs için gerekli önlemleri alarak(dezenfektan, maske ve sosyal mesafe) iş ve sosyal hayatlarına geri döndüler. Peki bağışıklığımız buna hazır mı? Bağışıklığımızı nasıl güçlendirebiliriz?  

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE DESTEK OLUNMALI

Bağışıklık sisteminin görevi yabancı organizmaların vücuda girmesini engellemek, eğer mikroplar vücuda girmişse bunları yok etmek, yayılmalarını engellemek ya da geciktirmektir. En önemli özelliklerinden biri de kendisine yabancı milyonlarca değişik mikrobu tanıma ve ayırt edebilme yeteneğine sahip olmasıdır. Görevli olan tüm hücreler, ilk karşılaştığı yabancıyı görür, belleğine kaydeder ve daha sonra gördüğünde de savaşır. Bağışıklık sistemi yaşam boyu bu görevi sürdürür ancak bazı koşullarda yardıma gereksinim duyabilmektedir.

UYKU BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN EN BÜYÜK SİLAHI

Bağışıklık sistemini güçlendirmede ilk akla gelenler besin ve takviyeler. Evet, et ve sebzeleri doğru oranda tüketmek ve toksin giderici besinleri almak bağışıklık sistemi için çok faydalı. Ama unutulan veya göz ardı edilen bir diğer faktör ise uyku.

Özellikle şehir hayatının koşulları gereği çoğu insan erken kalkıyor ve geç yatıyor. Yani uykularını tam alamıyorlar veya kaliteli uyku uyuyamıyorlar. Uykunun en dikkat edildiği zamanlar bebeklik ve yaşlılık dönemi. Halbuki uykuya her yata dikkat edilmesi gerek.

UYKUNUN BAĞIŞIKLIĞA ETKİSİ

Bağışıklık sisteminin en önemli parçası B ve T lenfositleridir. Virüslerle mücadelede T lenfositleri büyük önem taşır. B ve T lenfositleri virüslerle mücadelede beraber çalışırlar. B lenfositleri vücuda giren yabancı maddelerin üzerlerine yapışırlar ve T lenfositlerine iletirler. B lenfositleri sayesinde, T lenfositleri mikroorganizmaların zararlı maddeler olduklarını algılarlar. T lenfositleri yabancı hücreler ile mücadele etmeye başlarlar. Peki uykunun T lenfositleriyle ilişkisi ne? Yapılan araştırmalara göre T lenfositleri yeterli uyku sayesinde sayılarını arttırıyorlar ve işlevlerini daha iyi yapıyorlar. Evet, uyku sırasında bağışıklığımız artar ve salgılanan hormonlar sayesinde vücut mikroplarla daha güçlü mücadele eder. Bunun yanında uykusuzluk, çoğu insanda yorgunluk, halsizlik, agresiflik yaratır. Yorgun ve halsiz bir vücut ise dışarıdan gelecek mikroorganizmalara daha açıktır.

Pakize BİLGİ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.