enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3287
EURO
35,0694
ALTIN
2.309,08
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Küçük Zeynep, Denizli’de Hayata Döndü

Küçük Zeynep, Denizli’de Hayata Döndü
07.02.2018
A+
A-

Manisa’dan gelen Zeynep Ada Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Nefroloji Bilim Dalı ve Yoğun Bakım Ünitesi öğretim üyelerinin başarılı tedavisi ile taburcu oldu.

Küçük  Zeynep Ada Memiş Manisa’dan yaklaşık 1 ay önce idrar yapamama, bilinç kapalılığı ve sürekli havale geçirme nedeniyle Pamukkale Üniversitesi Çocuk Nefroloji Kliniğine sevk edildi. Yoğun bakım ünitesine alınan küçük Zeynep’in yapılan değerlendirmesi sonucunda hemolitik üremik sendrom hastalığına bağlı böbreklerinin bozulduğu, aynı zamanda bu hastalıkta çok nadir görülen ve son derece ağır seyreden beyin tutulumunun gerçekleştiği belirlendi. Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Yrd. Doç. Dr. İlknur Girişgen başkanlığındaki Çocuk Nefroloji ekibi ve Yoğun Bakım Ünitesi çalışanlarının girişimleri ve etkin tedavileri ile, ağır komada gelen küçük Zeynep babasının kucağında gülerek taburcu oldu. Konu ile ilgili açıklama yapan. Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Yrd. Doç. Dr. İlknur Girişgen ‘Hemolitik Üremik Sendrom’ hastalığının mikrop bulaşmış ve iyi temizlenmemiş gıdalardan bulaştığını, önce zehirli ishal ardından şiddetli bir böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon, koma, idrar çıkaramama ve sonunda hayatın kaybedilmesine kadar giden risklerinin olduğunu kaydettiler.

”Bilinci yerine geldi ve solunum cihazından çıkarıldı”

Dr. Yüksel ve Dr. Girişgen konu ile ilgili şu açıklamayı yaptılar: ‘Küçük Zeynep Manisa ilinden yoğun bakım ünitemize ilk geldiğinde ağır komada, bilinci kapalı ve idrar yapmamaya bağlı tüm vücudu şişmiş durumdaydı. Çok kez havale geçirmişti ve kendi solunumu olmadığı için solunum cihazına bağlamak zorunda kaldık. Başlangıçta birkaç kez de kalbi duran ve yeniden çalıştırılan hastamız tam 2 hafta hiç idrar yapmadı. Etkin tedaviler ile hastamızın önce böbreğinin yeniden çalışması sağlandı, daha sonra bilinci yerine geldi ve solunum cihazından çıkarıldı. Yaklaşık 10 gün kadar serviste izlendikten sonra da tam iyileşme sağlanarak evine gönderildi. Hastanın takibinde çocuk nöroloji uzmanı sayın Doç. Dr. Akgün Ölmez’e de kendilerine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ettiklerini belirten uzmanlar, bu hastalığın çocukluk çağının en tehlikeli hastalıklarından biri olduğunu, hastaların büyük bir kısmının ölüm ve kalıcı böbrek yetmezliği ile karşı karşıya geldiğini, ancak küçük Zeynep’in uygun ve zamanında yapılan tedavisi ile hasarsız iyileştiğini kaydettiler.

Yaklaşık 6 ay önce Bodrum’dan gelen küçük Kumsal da aynı hastalığa yakalanmış Pamukkale Üniversitesi Çocuk Nefroloji kliniğince başarı ile tedavi edilerek sorunsuz taburcu edilmişti. Bu olay ulusal basında çok yer bulmuştu. Uzmanlar Kumsal ve Zeynep’in hastalığının iyi temizlenmemiş çiğ gıdalar ile iyi pişirilmemiş etlerden bulaştığını belirterek halkımızın bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğine dikkat çektiler.   

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.