enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5295
EURO
34,8958
ALTIN
2.437,36
BIST
9.749,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
28°C

Mutasyonlu virüs belirtileri neler, tehlikeli mi?

Dünyadan sonra Türkiye’de yayılmaya başlayan ve yeni varyantlara da rastlanan mutasyonlu virüse geçtiğimiz günlerde Denizli’de de rastlandı. İngiltere temelli olduğu öğrenilen varyantlı 4 kişinin tedavisi devam ediyor. Peki mutasyonlu virüs nedir? Gelin hep birlikte irdeleyelim.

Mutasyonlu virüs belirtileri neler, tehlikeli mi?
17.02.2021
A+
A-

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan sonra kısa sürede tüm dünyaya yayılan koronavirüs mutasyona uğramaya devam ediyor. Dünyada ilk olarak İngiltere’de mutasyona uğrayan virüsün daha sonra Brezilya ve Güney Afrika varyantları da ortaya çıktı. Mutasyonlu virüs ile birlikte vaka ve can kaybı sayılarında hızlı artışın yaşanmaya başladı. Peki nedir bu mutasyonlu virüs?

Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı’nın verisine göre 400 civarında insanın mutasyonlu virüs ile enfekte olduğu açıklandı. Enfektelerin Güney Afrika ve İngiltere varyantlı virüslerden oluşuyor. Ama dünyada İngiltere varyantının mutasyonunun daha kolay hücreye yapıştığını daha çok enfeksiyon geliştirdiğini ve daha düşük miktarda virüs yüküyle enfeksiyon geliştiriyor.

Mutasyonlu virüs nedir?

Mutasyon; bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik.

RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.

Mutasyonlu korona virüs belirtileri nelerdir?

Mutasyonlu virüs, öksürük, nefes darlığı ve ateş gibi belirtilerle kendisini gösteren korona virüsten farklı olarak bu virüsün öldürücü hızı daha az. Uzmanlara göre, mutasyonlu korona virüsün belirtilerinde de tıpkı Covid-19’da olduğu gibi öksürük ve solunum semptomları daha fazla görülüyor. İngiltere varyantlı mutasyonlu virüste daha fazla öksürük ve solunum semptomları görülüyor. Corona virüsün en bilinen semptomları ise ateş ve nefes darlığı olarak ifade ediliyor.

Mutasyonlu virüs tehlikeli mi?

Dünyadan sürekli yeni vaka ve bilginin geldiği mutasyonlu virüste en çok da’mutasyonun hastalık şiddeti üzerine etkisi ne olacak? sorusu oluyor. Şu an için uzmanlara göre bu virüsle ilgili hastalık şiddetine dair detaylı bir açıklama yapılmadı. Ek olarak hastalık şiddetini arttırdığına dair bir bilgi de henüz kesinleşmiş bir bilgi de değil.

Virüs neden mutasyona uğrar?

Uzmanlara göre virüs yaşamını devam ettirebilmek adına mutasyon geçiriyor. Her türlü önlem arttırıldıkça virüs de gelişerek yeni bir mutasyon yaratıyor. Şu ana kadar yaşanan mutasyon virüs vakalarında mutasyonun hastalık şiddetini arttırdığına dair bir bilgi yok. Aynı şekilde daha öldürücü olduğuna dair bir açıklama da yapılmadı. Diğer yandan mutasyon virüsü koronavirüsten ayıran en belirgin fark mutant virüsün koronavirüsten 1,5 kat daha hızlı bulaştığı. Bu nedenle ortamlarda bir arada bulunma süresinin kısaltılarak çift maske takılması şimdilerde çok daha önemli.

Ortalama 1,5 kat bulaşma hızını artırdığı söylenen mutasyonlu virüs için uzmanlar az miktarda bulaşmasıyla hastalık oluşturması için yeterli oluyor dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.