enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3025
EURO
35,1585
ALTIN
2.280,71
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Organ bağışı haftasında stantlar kuruldu

Organ bağışı haftasında stantlar kuruldu
04.11.2021
A+
A-

Organ Bağışına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak adına Türkiye’de her yıl 3-9 Kasım tarihleri Organ Bağış Haftası olarak kutlanmaktadır. Denizli İl Sağlık Müdürlüğü de bu hafta kapsamında kamu hastaneleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri ekiplerince sağlık tesisleri ve vatandaşların yoğun olarak bulunduğu pazar yeri, meydanlar ile AVM’lerde açtığı stantlar ile organ bağışının önemine dikkat çekti. Bayram Yeri Meydanı ve Denizli Devlet Hastanesi’nde açılan stantları ziyaret eden Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, 2019 yılı Mart ayında başlattıkları ‘Her Bağış Yeni Bir Hayat’ Projesi ile o yıl Türkiye geneli büyük bir başarı elde ettiklerini, sonrasında pandeminin gölgesinde kalan bu projeye tekrar yoğunlaştıklarını belirterek tüm vatandaşları organ bağışında bulunmaya davet etti.

Pandemi Organ Bağışlarını da Olumsuz Etkiledi

Organ bekleyen hastaların yüksek risk grubundaki hastalar oldukları için pandemiden daha çok etkilendiklerini ifade eden İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk; “Organ nakli bekleyen bireylerin vücut dirençlerinin normal bireylere nazaran çok daha düşük olması nedeniyle enfekte olduklarında hastalığı çok daha ciddi boyutta geçirebilmekte hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Şu an da Türkiye’de 25 bin 226 hastanın organ bağışı beklediği ve sadece Denizli’de 1077 kişinin diyaliz hastası olduğunu düşünürsek tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız için organ bağışının ne demek olduğunu anlayabiliriz. Ülkemizde organ bekleyen hasta sayısında yaşanan artışa paralel olarak ne yazık ki organ bağış sayısı istenilen seviyede değildir. Bu nedenle Müdürlük olarak bu konuda farkındalık oluşturmak ve organ bağış sayılarını arttırmak için 2019 yılı Mart ayında başlattığımız ‘Her Bağış Yeni Bir Hayat’ projemiz  ile önceki yıllarda birçok etkinlikler organize ettik; sağlık ekiplerimiz gecelerini gündüzlerine katarak merkez ve ilçelerde en uzak mahallere kadar giderek vatandaşlarımıza organ bağışı eğitimleri verdi. Denizli’de çalmadığımız kapı, gitmediğimiz yer kalmadı diyebiliriz. Projemize Denizli halkı da duyarsız kalmadı ve 2019 yılında Denizli’de 13 bin 624 kişinin organ bağışında bulunması ile Türkiye birincisi olduk. Yine projemizin ikinci hedefi olan kadavra organ bağışında da aynı yıl 49 beyin ölümü gerçekleşti ve bunların 22’sinin organları ailesi tarafından bağışlandı. Fakat koronavirüs ile mücadele ettiğimiz 2 yıl boyunca bu faaliyetlerimizde azalma oldu. Vatandaşlar sağlık kuruluşlarından uzak kalmak istedikleri için bağışçı olmaktan vazgeçtiler. Pandeminin gölgesinde hastanelerde Covid-19 nedeniyle doluluk oranlarındaki artışın yanı sıra beyin ölümü tespit süreçleri zorlaştı. Çünkü bu kişiler Covid-19 mu değil mi? Titizlikle araştırılıyor. Ölen kişi Covid-19 ise organları kullanılamıyor. Yani pandemi hem bağış oranlarında hem beyin ölümü tespitlerinde büyük bir düşüşe neden oldu” diye konuştu.

Artık aşılanmanın da artmasıyla pandemi dışı sağlık hizmetlerine daha fazla yoğunlaştıklarını dile getiren Öztürk, ‘Her Bağış Yeni Bir Hayat’ projesi farkındalık etkinliklerini arttırdıklarını söyleyerek şöyle konuştu; “Özellikle pandemi sürecinde yaşamak zorunda olduğumuz zor zamanlar organ bağışının önemine yönelik hassasiyetimizi azaltmamalıdır. Unutmayalım ki bırakacağımız en güzel miras hayatta iken yapacağımız organ bağışıdır. Tek bir bağış, nakillerle birden fazla kişinin hayatını kurtarabiliyor. Bu nedenle yaşamak için tek umudu organ nakli olan hastaların yaşamlarını kurtarmak için organ bağışında bulunalım” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.