enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3287
EURO
35,0694
ALTIN
2.309,08
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

PAÜ’de Halka Açık Konferans ile Kanser Anlatılacak

PAÜ’de Halka Açık Konferans ile Kanser Anlatılacak
04.04.2018
A+
A-

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Başkanı Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu hafta hakkında açıklamalarda bulundu ;  “Kanser  sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri de olan, hastayı ve hasta yakınlarını etkileyen çok yönlü ve ciddi bir hastalıktır. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi ve toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması ve farkındalık oluşturulması  amacıyla Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun önerisi ile 1956 yılından itibaren her yıl 1-7 Nisan arası Kanser Haftası olarak belirlenmiştir. Böylece kanserle savaşa yönelik ilgi ve farkındalığın artırılması ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon kişi kansere yakalanmakta ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre de her yıl ülkemizde 163.500 kişiye kanser tanısı konmaktadır. Bu hastalık yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Dünya kanser istatistiklerine göre; ölüm nedenleri arasında kanser ilk sıradadır. 2030 yılına gelindiğinde yıllık 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması beklenmektedir. Türkiye’de ise sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm sebebi olarak dikkat çekmektedir.

Kanser, Önlenebilir ve Erken Teşhisle Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır. Erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Tarama asemptomatik hastalarda hastalığın erken evrede belirlenmesidir. Kansere bağlı erken ölümlerin %3-35’i bu sayede önlenebilmektedir. Böylece ileri evre kanserler için gerekli olan agresif tedaviler ve yan etkiler de azaltılabilir. Bu da bize tarama programlarının erken tanı ve tedavide ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Kanser birçok faktörün bir arada etkileşimiyle oluşur. Genetik rol kadar çevresel faktörler ve yaşam tarzı da kanser oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Yaygın görülen birçok kanser türünün en az üçte biri daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin artırılması, alkol kullanımının azaltılması ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile önlenebilmektedir.

Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Ayrıca prostat ve akciğer kanseri için de bazı durumlarda tarama yapılması, onkolojide etkinliği gösterilen kanserler arasındadır. Aile öyküsü ve genetik geçişin olmadığı durumlarda en yaygın kullanılan onkoloji kılavuzu olan NCCN kılavuzunda meme kanseri tarama yaşı 20, kolon kanserinde 50, rahim ağzı kanserinde 21, prostat kanserinde 50, akciğer kanseri için ağır sigara içicilerinde 55 yaş olarak belirtilmiştir.

Erken Tanı ve Tedavide Yenilikler Anlatılacak

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı olarak, bu yıl diğer disiplinlerle beraber 4 Nisan 2018 tarihinde Tıp Fakültesi Konferans salonunda halka açık olarak KADIN GENİTAL SİSTEM KANSERLERİNDE ERKEN TANININ ÖNEMİ VE TEDAVİDE YENİLİKLER: FARKINDALIK OLUŞTURMA ETKİNLİKLERİ PANELİ düzenlemeyi planladık. Özellikle rahim ağzı kanserinin tanı, tarama ve tedavisindeki yeniliklerle birlikte HPV aşısının önemi konusunda bilgilendirme yapmayı planlıyoruz.

Kanser Nedir?

Kanser, normal kurallar dışına çıkan hücrelerin otonomi kazanıp ölümsüz olmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu anormal hücre çoğalması her dokuda, her organda görülebilir. Tedavi edilmezse vücudun bütün bölümlerine yayılır yani metastaz yapar ki bu dönemde kür şansı oldukça azalmaktadır.  Bu nedenle kanserde erken teşhis çok önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.