enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5651
EURO
34,8803
ALTIN
2.437,85
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
25°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Açık
29°C

Saç dökülmesini önlemek için değiştirmeniz gereken 10 alışkanlık

Bir sıcak bir soğuk hava, bir şampuan, bir krem derken saçlarımız gün çinde çok fazla zarar görüyor. Hal böyle olunca da çok fazla saç dökülmesine maruz kalıyoruz. Peki saçlarınızın daha az dökülmesi için gündelik bir kaç alışkanlığınızı değiştirmeniz gerektiğini biliyor muydunuz?

Saç dökülmesini önlemek için değiştirmeniz gereken 10 alışkanlık
20.01.2021
A+
A-

Tıpkı evcil hayvanlarımız gibi bizde gün içinde sürekli tüy/saç dökeriz. Bu gayet normaldir. Yapılan araştırmalara göre günde bir insan ortalama 50 ila 100 tel arası saç döker. Ancak bazı zamanlarda bu ortalamadan daha fazla saçımızın döküldüğü zamanlar olur. Bazen mevsim geçişinde, bazen de şampuanımızı değiştirdiğimizde. Bu yazımızda sizler için daha az saçınızın dökülmesi için vazgeçmeniz gerekenleri sıralayacağız. Böylece daha sağlıklı, yumuşak ve parlak saçlar için kapı aralamış olacağız. İşte gün içinde farketmeden sık sık tekrarlayıp saçlarımıza zarar verdiğimiz 10 alışkanlık..

Öğün atlamak

Yeterince kalori alamadığınızda, vücudunuz tüm enerjiyi kalbiniz ve beyniniz gibi temel işlevlere yönlendirerek saçı ve saç derisini geride bırakır. Aynı şekilde diyet, hormonlarınız için bir şok olabilir ve genellikle saçın dökülmesi incelmesi ya da kırılmasına de neden olabilir. Yeniden çıkan saçlar dökülenlerin yerini alacak şekilde uzamaz. Aslında, anoreksinin en önemli semptomlarından biri ve diğer yeme bozuklukları, şiddetli saç dökülmesidir.

Önerimiz; Bol protein ve yağ içeren sağlıklı bir diyet yapın. Saç çoğunlukla proteinden (keratin) yapılır ve yeterince alamazsanız kırılma eğilimi vardır.

Çok fazla güneşe maruz kalmak

Dışarı çıktığınız andan itibaren vücudunuz UV ışınlarına maruz kalır. UV ışınları saçlarınızın elastik yapısını bozabilir. Uzun süreli ısı ve ışığa maruz kalmak saçınızı ve saç derinizin kurumasına neden olur. Hatta öyle ki aşırı maruz kalmada saç lifleriniz bile zarar görebilir.

Açık renkli ve ince telli saçlar güneşe karşı diğer saçlara göre daha hassastır. Eğer böyle bir saç tipiniz varsa önerimiz mümkün olduğunda şapka kullanmanızdır. Mümkün olduğunca güneş koruyucu ürünleri kullanmayı da deneyebilirsiniz. Ek olarak da saçınızın nem dengesini korumasına yardımcı olmak için saç maskesi kullanmayı deneyebilirsiniz.

Saçları sıkan saç modelleri kullanmak

At kuyruğu, sıkı örgü ya da topuz saç köklerinizin sürekli gergin olmasına neden olur. Gün içinde sürekli gergin kalan saç foliküllerini dışarı doğru iter. Bu da uzun vadede incelmeye veya dökülmeye neden olur.

Önerimiz; Mümkün olduğunca daha gevşek saç modellerini deneyebilirsiniz. Gece uyurken saçınızda toka kalmamasına özen gösterebilir ya da saç dostu toka kullanabilirsiniz.

Saçları düzenli olarak yıkamamak

Saç derisinde biriken kir, ürün artıkları ve yağ , saç köklerini tıkayabilir ve bu da saçın uzamasını zorlaştırır. Uzun vadede saç köklerine zarar verir. Bu yüzden saç tipinize uygun bir şampuan ile saçlarınızı düzenli olarak yıkamalısınız.

Saçın dökülmesi ihtimalini azaltmak için mümkün olduğunca sülfat içermeyen şampuanlar kullanmanızı öneririz.

Uzun süre saçları kestirmemek

Kulağa ne kadar basit gelse de, saçınızı ara sıra düzeltmek sağlıklı bir uzama süreci için önemlidir. Saç tellerinizdeki incelme sorununu da önleyebilir.

Düzenli saç kesimi yapmanız halinde kuru, kırılgan ve ölü ayrık uçları gidermiş olursunuz. Aksi takdirde saçın yıpranmışlığı saç derinize doğru ilerleyebilir ve daha fazla telin dökülmesine neden olabilir. Mantığa aykırı gelebilir ancak uzun ve sağlıklı saçlarınız olmasını istiyorsanız düzenli olarak kestirmeniz gerekir.

Sıcak duş almak

Saçınıza uygulayacağınız sıcak su, saçınızın gerilmesine neden olur. Saçınızı koruyucu yağlarına da zarar verir. Üzerine bir de saç tipinize uymayan şampuanla birleştiğinde, saç deriniz gözeneklerini yağ üretimine ayak uydurmak için fazla çalışmaya zorlar. Bu da köklere zarar verebilir ve fazladan dökülmeye neden olabilir. Ayrıca sıcak su, kafanızdaki mikrop ve bakteri popülasyonunu da artırabilir.

Ne yapabilirsiniz : Saçınızı yıkarken suyun sıcaklığı azaltın, ılık bir duşu tercih edin ve saçınızı mümkün olan en düşük sıcaklıkta durulamaya çalışın.

Saçları sürekli kaşımak

Saçlarınızı sürekli kaşımak saç köklerinizin incelmesine neden olur. Bununla birlikte kafa derinizde mantar enfeksiyonu, alerji ve iltihaplanmaya da sebep olabilir. Bunlar da dolayısıyla saçlarınızın dökülmesi için başlıca sebeplerdir.

Ne yapabilirsiniz; Protein ve A, D ve E vitaminleriyle dolu daha sağlıklı bir diyete geçebilirsiniz. Kaşıntıyı kaşımak yerine kafa derisine masaj yaparak rahatlatmayı deneyin.

Sık sık saç şekillendirme araçları kullanmak

Düzleştirici, maşa ve fön makinası gibi saç şekillendiricileri kullanmak saçlarınıza zarar verir. Saç şekillendiriciler saçın kendini koruması için ihtiyaç duyduğu yağ ve proteinlerle birlikte saçın nem dengesine de zarar verir. Saç kendini besleyemediği için kurur ve güçsüz kalır. Bu da zamanla saç tellerinin kopmasına hatta dökülmesine neden olur.

Ne yapabilirsiniz?

Saç şekillendirme sıklığınızı azalabilirsiniz. Mümkün olduğunca düşük sıcaklıkta kullanmayı tercih ederseniz saçlarınız daha az zarar görecektir. Bunun yanında saçlarınızın yağ dengesini düzenleyecek ürünler de kullanabilirsiniz. Böylece saçın dökülmesi oranınız da azalacaktır.

Sık sık saçlarınızla oynamak

Gün içinde saçlarımıza sık sık dokunuyoruz. Ellerimizin ne kadar temiz tutmaya çalışsak da aslında o kadar temiz olmaması saç ve saç köklerine zarar verir. Bunun yanında saç tellerini sürekli çekmek, döndürmek saçlara zarar veren şeylerdir.

Ellerinizi daha sağlıklı dikkat dağıtıcı şeylerle meşgul edin: Kıpır kıpır bir oyuncakla oynamayı tercih edebilirsiniz.

Saçları ıslakken taramak

Su saçların koruyucu katikülünü yükseltir bu nedenle saç tellerinin en zayıf olduğu an ıslak olduğu zamanlardır. Duş sonrası saçları havlu ile ovalamak ve ıslakken saçları taramak saçlarınızın daha çok dökülmesine neden olur.

Ne yapabilirsiniz; Saçlarınızı kafa derisinden başlayarak aşağı doğru taramalısınız. Duş sonrası saçlarınızı havlu ile ovalamak yerine yumuşak bir havlu ile hafifçe aşağı doğru sıkarak kurutmayı tercih ederseniz saçlarınız daha az zarar görecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.