enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3301
EURO
35,0755
ALTIN
2.307,25
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Sarayköy Belediyesi’nden kanserle savaşa büyük destek

Sarayköy Belediyesi’nden kanserle savaşa büyük destek
29.03.2018
A+
A-

Sarayköy kansere savaş açtı. Kanser tedavisinin en önemli adımlarından biri olan erken teşhisin farkındalık yaratılması için Sarayköy Belediyesi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında ilçede bin 848 kadın KETEM’e götürüldü. 8 kadına kanser teşhisi konuldu, kanser büyümeden tedavisi yapıldı.

Kanser, dünya da olduğu gibi ülkemizin de ciddi sağlık sorunlarından biri. Her ne kadar tehlikeli bir hastalık gibi görünse de tedavi edilebilirlik şansının kazandırılmasında ve başarılı tedavisinde, kişilerin sağlıklı yaşam şansının yeniden kazandırılmasında hastalığın erken tanısı çok büyük önem arz ediyor.

Erken Teşhis

Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabildiğinin önemli bir örneği de Sarayköy’de gerçekleştirilen erken teşhislerle gözler önüne serildi.

Sarayköy Belediyesi ve Sarayköy İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen proje kapsamında 2014 yılından bu yana belediye tarafından bin 848 kadın Denizli KETEM’e götürüldü.

634 Mammografi taraması

Farkındalık oluşturulması ve kansere karşı savaşın önemli etkenlerinden biri olan erken teşhiste Sarayköy’de 2014 yıldan 2018 yılı şubat ayına kadar 40-69 yaş arası bin 634 kadına mammografi taraması yapıldı. 175 kadında meme kanseri şüphesi görülürken 3 kadında meme kanseri tespit edilerek cerrahi işlem yapıldı.

30-65 yaş arası 573 kadın rahim ağzı kanser taramasından geçti. 34 kadında virüs bulunurken 4 kadına ise rahim ağzı kanseri teşhisi kondu.

Kadın ve erkek hastalar için yapılan kolon kanseri tetkiki Aile Hekimlerine devredildiği için sadece 2014 yılında 84 kişi taramadan geçti, bir kişi de kolon kanserine rastlandı.

”Şuana kadar ciddi bir rakam elde ettik”

Projeye katkı sağlayan Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, “Kanser, hayatımızı baştan aşağıya değiştiren kötü bir rahatsızlık maalesef. Ancak yapılan erken teşhislerle kanser rahatsızlığını yenen birçok vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Bizlerde kansere karşı erken teşhis farkındalığını yaratmak ve vatandaşlarımıza bu alışkanlığı sağlamak amacıyla İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile ortak proje yürütüyoruz. Belediyemiz tarafından ulaşımlarını sağlayarak vatandaşlarımızı KETEM’e götürüyoruz. Burada kanser taramaları yapılıyor. Şuana kadar ciddi bir rakam elde ettik. Vatandaşlarımıza erken teşhisi tanıtma yolunda payımızın olmasından mutluyum. Vatandaşlarımızın sağlığına, konforuna ve yaşamına güzel dokunuş yapan projelerimizle devam edeceğiz” dedi.

” %85 oranında erken evrede kanser teşhis ediliyor”

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk de KETEM’lerde %85 oranında erken evrede kanser teşhis edilebildiğini belirterek kanser de erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı. Öztürk, “Ülkemizde; Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken, Kadınlarda en sık görülen meme kanseridir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kalın barsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür. Sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programlarımız sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Türkiye’de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve kalın barsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programlarımız mevcuttur. Kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmelerle hastaların yaşam süresi ve kalitesi giderek artmakta, erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olmaktadır. Bu yüzden erken tarama programlarının önemi büyüktür. Sarayköy İlçemizde de Belediyemiz ile birlikte yürüttüğümüz başarılı tarama programları ile erken evrede birçok kanser teşhis ettik. Bu anlamda sağlığa verdiği desteklerinden dolayı Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Necati Özbaş’a çok teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.