enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3237
EURO
35,0903
ALTIN
2.300,90
BIST
9.075,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Ampute Futbol’un Gerçekleri !

Ampute Futbol’un Gerçekleri !
A+
A-

Ampute Futbol Milli Takımımızın Avrupa Şampiyonu olması ile birlikte Türkiye’de oldukça fazla gündeme gelen Ampute Futbol konusunu Denizli’de araştırdık. Denizli Engelliler Spor Kulübü Başkanı Ramazan Altuğ ve Ampute Sporcusu Ramazan Körlek Ampute Futbolun gerçeklerini Denizlidedahaber ve Aynahaber’e anlattı. Birçok çarpıcı konuya değinen sporcular;Denizli’de çok sayıda engelli olduğu, A Milli Futbol Takımı’nın başarısızlığı olmasaydı, Ampute Milli Takımı’nın gündeme gelemeyeceği, Ramazan Körlek’in sporculuk yaşamı, Denizli’de Engelli Sporculara Destek Veriliyor Mu?, Spor yapmak için dilenci gibi destek almak istemediklerinden ve 364 gün boyunca unutuldukları gibi bir çok konuyu içtenlikle anlattılar.

Röportaja Ampute Milli Takımının başarısını kutlayarak başlayan Denizli Engelliler Spor Kulübü Başkanı Ramazan Altuğ kendini tanıttı. Ramazan Altuğ Denizli Engelliler Spor Kulübü Başkanı ve 2. kademe Ampute Futbol Antranörü aynı zamanda 8 yıllık Ampute Futbol geçmişi olan bir sporcu. Altuğ Denizli’de hiç engelliler spor kulübü olmadığı için 2 sene önce Denizli’ye gelerek, Engelliler Spor Kulübü’nü oluşumunu kurduğunu belirtti. Ramazan Körlek ise; Denizli’de böyle bir oluşumun olduğunu öğrenerek Afyon’dan Denizli’ye geldiğini söyledi.Körlek;” Araştırmalar ve medikal uzmanların tavsiyesi üzerine Denizli’ye geldim. Afyon’da bu tarzda bir imkanımız yok. Ben Afyon’dan çıkarak şansımı denemek istedim. Hatta Afyon’dan bazı arkadaşlarımın buraya gelmesi için uğratım” dedi.

2 Yılda neler yaptılar

Ramazan Altuğ iki senelik süreçte Denizli’de yaptıklarını anlattı. Altuğ;”Bizim ilk kuruluş amacımız Ampute Futbol’du. Denizli’de çeşitli engelli vatandaşlarımız olduğu için, branş çeşitliliğini arttırmak istedik. Bununla birlikte Halter branşı açtık ve iki tane Türkiye 4.sü sporcumuz bulunuyor. Bu sene ise toplamda 10 branşı faaliyete geçirmeye karar verdik”dedi.

Denizli’de çok sayıda engelli var

Ramazan Altuğ Denizli’de engelli sayısının fazla olduğunu ve engelliler için spor yapmanın önemini vurguladı. Altuğ;” Çınar’da gezerken engelli görmemiz, Denizli’de engelli vatandaşlarımız olmadığı anlamına gelmiyor. Denizli’de büyük bir potansiyel var, biz spor sayesinde onlara ulaşarak bir bir sosyal hayatın içerisine dahil etmeye çalışıyoruz. Bilek güreşi hariç tüm branşlarımızda sporcularımız var. Ancak henüz malzeme yetersizliğinden dolayı antremanlarına başlayamadığımız branşlarımız da var. Ve şunu belirtmek isterim 21-24 Ekim’de Türkiye Atıcılık Şampiyonasında ilimizi temsil edecek bir sporcumuz var.”dedi.

”A Milli Futbol Takımı Başarısız olmasaydı, Bizi kimse konuşmazdı”

Türkiye’deki Ampute Futbol hakkında bilgi veren Altuğ;” Türkiye’de Ampute Futbol lig olarak 8 yıldır yapılıyor. Şuanda şampiyon olan milli takımda Antalya’da benim arkadaşımız Ramazan gibi sokakta veya herhangi bir yerde tesadüfen tanıştığım bu spora kazandırılmış oyuncular bulunuyor. Biz Denizli’den de böyle sporcular çıkması için bu kulübü kurduk. Türkiye’de Ampute Futbolun gündeme gelmesi A Milli Futbol Takımımızın başarısızlığından kaynaklanıyor. Başarısızlıkla Ampute Milli Takımızın başarısı ön plana çıktı. Ampute Futbol sporcularının nasıl yaşadığı, nasıl şartlarla buralara geldiği bilinmiyordu. Trt bizim maçlarımızı yayınlıyor ancak onuda çok az kişi izliyordu. Unutmayalım ki bizim milli takımımızın başarısı 8 yıllık bir çalışmanın ürünüdür. İnşallah bu milad olur ve bizim yaptığımız sporda tanınır”dedi.

Ramazan Körlek Engelli Sporculuğu Anlattı

Ramazan Körlek Afyon’dan çıkarak nasıl sporcu olduğunu anlattı. Körlek;” Bizim engelli bazı arkadaşlarımız evlerinden çıkamıyor. Arkadaşlarımız sağlam bir insanla eşit olmadığını düşündüğü için ‘ben engelliyim’, ‘insanlar bana ters bakar’ diye bir psikoloji içindeler. Bende küçük yaşta kaza geçirdiğimde bende de aynı düşünceler oluşmuştu. Bizim cesaret ile bu psikolojiyi aşmamız lazım”dedi.

Muhabirimiz Oral Can Tatar engellilere verilmesi gerek psikolojik desteği sordu. Ramazan Altuğ anlattı. Altuğ;”Aslında her engellinin psikolojik desteğe ihiyacı var. Ancak sporun özünde zaten psikolojik destek var. Ekstradan hiç birşey yapmasanız bile, bir engelli sadece spor yaparak psikolojik destek almış oluyor.”dedi.

Engellilere Destek Veriliyor mu?

Ramazan Altuğ Denizli’de engelli sporculara verilen desteğin azlığından bahsetti. Altuğ;” Örnek vermek gerekirse Denizli Büyükşehir Belediyesi amatör spor kulüplerine maddi yardımda bulunuyor. Ödenen rakam ise kulüp başına 5 bin TL, branş başına ise Bin 500 TL. Bunlar gayet güzel ancak bu ülkenin nüfusunun yüzde 12’si engelli, o zaman bizim şu hakkımız ortaya çıkıyor. Sen ilde spora yaptığın desteğin, yüzde 12’sini engelli sporculara ayırmalısın. Ayırmazsan benim hakkımı başkasına vermiş olursun. Bu durumda engellerin spor yapma hakkını elinden almış oluyorlar. Onun için yerel yönetimlerin bize spora ayrılan bütçeden hakkımızı vermelerini bekliyoruz”dedi.

”Biz Dilenci Değiliz, Kapı Kapı dolaşıp destek almak istemiyoruz”

Altuğ;Biz sizi engelli olarak görmüyoruz mantığı demogoji haline geldi. Bunu gerçek manası ile görmek istiyoruz. Bugün her spor kulubünün engelli bölümü olsa Paralimpik Olimpiyaları’nda Denizli’den de sporcular olurdu. Biz burada Engelliler Spor Kulübü’nü açarak bunun ilk adımını attık. Desteklenmesi halinde Denizli’den de milli sporcuların çıkacağına inanıyorum. Biz kimseden bize çok fazla para istemiyoruz. Yüzde 12’lik destiğimizi verdiğiniz, tesislerimizi yaptığınızda biz kimseden para falan istemeyiz. Biz kapı kapı dolaşarak dilenci durumuna düşmek istemiyoruz. Biz araç desteği verdiler ama bizim payımızı zaten başkasına vermiş durumdalar”dedi.

”364 gün bizleri unutuyorlar”

Ertuğ 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde yapılanların samimi bulmadığını belirtti. Ertuğ;”3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde herkes bizimle birlikte oluyor. O gün bizimle birlikte olmak istiyorlar. Ancak ben şahsen o gün o insanla birlikte olmak istemiyorum. Bana sadece o gün ilgi gösteripte, diğer günlerde beni görmezden gelecekse benim o ilgiye ihtiyacım yok. 1 gün benim yanımda olupta,364 gün olmayacaksa o günde olmasın. O günde herşey zaten yapılıyormuş, Dünya Engelliler Günü’nde ise ekstradan yapılıyormuş gibi gösteriliyor. Bana o özel günde malzeme desteği verirse, sporcu derki; benim o desteğe daha önce ihtiyacım vardı”dedi.

Ampute Futbol Sporcuları ile gerçekleştirdiğimiz röportajın tamamını videodan izleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.