enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3190
EURO
35,1206
ALTIN
2.301,92
BIST
9.053,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C

PAÜ Hastanesinden Çifte Birincilik

Pamukkale Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı doktorları tarafından yapılan iki araştırma Türkiye Nükleer Tıp Derneğinin düzenlediği ulusal kongrede Prof. Dr. Suphi Artunkal ve en iyi poster ödüllerine layık görüldü.

PAÜ Hastanesinden Çifte Birincilik
A+
A-

Nükleer Tıp Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Doğangün Yüksel Dr. Öğretim Üyesi  Aziz Gültekin, Dr. Ayşe Uğur, tarafından yürütülen bir araştırma Prof Dr. Suphi Artunkal Ödülü’nü kazanarak birincilik elde etti. Dr. Suphi Artunkal Ödülü her yıl yapılmakta olan Ulusal Nükleer Tıp Kongrelerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından yapılmış, Türkiye’de başlanmış ve tamamlanmış, söz konusu kongrede sözlü olarak sunulan en iyi araştırma çalışmasına verilmektedir. Araştırmanın konusu akciğer embolisinin (akciğer damarlarının tıkanması) PET/BT ile görüntülenmesini içermektedir. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Nükleer Tıp AD Dr. Öğr. Üyesi Aziz Gültekin, “Bu çalışmamızda; bölümümüzde Akciğer embolisinin PET /BT ile gösterilmesi için bir radyofarmasötik (radyoaktif ilaç)  ürettik. Bu madde ülkemizde ilk olarak bölümümüz tarafından üretildi. Ga-68-MAA isimli bu maddenin üretimi ile ilgili patentleme çalışmalarımız devam etmektedir. Hayvan çalışması ile de mevcut yöntemlere alternatif bir görüntüleme yöntemi olduğunu gösterdik. Akciğer embolisi öldürücü bir hastalıktır. Hızla tanı konulması ve tedavi edilmesi gerekir. Geliştirdiğimiz yöntemin insanlarda da uygulanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnsanlarda kullanıldığında emboli tanısı için mevcut yöntemlere göre çok daha  iyi bir tanı yöntemine sahip olacağız” dedi.

Nükleer Tıp Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Tarık Şengöz, Dr. Öğretim Üyesi Aziz Gültekin, Prof. Dr. Olga Yaylalı, Prof. Dr. Doğangün Yüksel ve Patoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Yeliz Arman Karakaya tarafından yürütülen bir araştırma da en iyi poster ödülüne layık görüldü. Araştırmanın konusu meme kanseri tanısı alan olgularda PET-BT ile görüntülemenin önemini içermektedir. Konu ile ilgili görüştüğümüz Nükleer Tıp AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Şengöz, “Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser tiplerinden biridir. Meme kanserinde, tedaviye başlamadan önce erken dönemde yapılan PET/BT görüntülemenin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Biz çalışmamızda, meme kanserli hastalarda tedavi öncesi PET/BT görüntülemesi yaparak, elde ettiğimiz bulgular ile hastada kanserin seyrinin nasıl olacağını, hangi tedaviden fayda göreceğini gösteren bazı belirteçlerin uyumunu araştırdık. Ulaştığımız bulgular neticesinde, meme kanserli hastalarda erken dönemde yapılan PET/BT görüntülemenin hastalığın seyrini tahmin etmek için önemli bilgiler verdiğini gözlemledik.” dedi.

Doç. Dr. Şengöz son olarak; meme kanserinin toplumdaki yaygınlığı göz önüne alındığında, çalışmaları sayesinde PET/BT görüntülemenin bu hastalardaki katkısının oldukça önemli olduğunu ortaya koyduklarını da belirtti.   

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.