enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3296
EURO
35,0275
ALTIN
2.282,64
BIST
8.974,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C

Dünya Kadın Hakları Günü Nedir?

Dünya Kadın Hakları Günü, yurdumuz başta olmak üzere tüm dünyada aynı günde kutlanmaktadır.

Dünya Kadın Hakları Günü Nedir?
A+
A-

5 Aralık 1934  yılında  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara verdiği değerin bir nişanesi olarak seçme ve seçilme hakkını tanıması, bugün tüm dünyada Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.

Şu an gelişmişlikte dünya markası saydığımız Fransa, İtalya ve Yunanistan, başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi Türkiye’den en az 10 yıl sonra kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdi. Bu Atatürk’ün kadınlara verdiği değerin en güzel göstergesi değil de nedir?

Seneler önce kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı o kadar büyük bir adımdı ki onlarca yüzlerce kadın tarihe, siyasete, edebiyata  ve dahası topluma yön verdi ve yön  vermeye devam etmekte.

“Kadın Nedir?” yazısı için buraya tıklayınız.

“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” yazısı için buraya tıklayınız.

Kadın Berekettir

 

Kadını eğitmek, onun çocuğunu, onun çevresini, onun dokunduğu her şeyi ve herkesi de eğitmek demektir. Kadın öğrendiğini öğretmek ister. Bu amaç uğruna yanar kavrulur. Çekilin kadının yolundan.

Onun girdiği her yere medeniyet de merhamet de girer. Onun girdiği yer bereketlidir, o yüzdendir ki, bazı gelişmemiş toplumlarda kız çocuğu doğduğunda gömülürken, üzerinde güneş doğan coğrafyalarda ise “kız olsun çamurdan olsun” denir.

Ona Biçtiğiniz Rollerden Vazgeçin!

Okumak isteyen okur, doğurmak isteyen doğurur, yemek içmek isteyenin de hakkı vardır.

“Hayır” diyebilir kadın.  Kabul edin. Bir tercih meselesidir.

Seçme seçilme hakkı bir yana, yaşam hakkı bile elinden alınıyor. Hakkını arıyor diye, dövülebiliyor, tacizcisini, tecavüzcüsünü dava ediyor diye öldürülebiliyor. Eşinin isteklerini yapmadı diye senelerce hem şiddete, hem de yine tecavüze reva görülebiliyor.

Kadın Kurtaracak

Bu yuvaları da, mahalleleri de, şehirleri ve hatta ülkeleri de kadın kurtaracak. Onda o kudret var. Yoksa hepimiz yanacağız. Yuvalar, devletler yıkılacak. Yıkılmasın!

Hem zorluklara göğüs, geriyor. Hem o gerdiği göğsün hemen altında başka bir cana hayat veriyor, doğuruyor. Çalışıyor, emek veriyor.

Unutmayalım, daima hatırlayalım bir kadının, annemiz olduğunu, çocuğumuz, yarimiz olduğunu. Hep hatırlayalım.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Kutlu Olsun!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.