enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5418
EURO
34,9429
ALTIN
2.426,49
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
26°C
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
29°C

Emekli Öğretmen Bakır Levhadan Bağlama ve Cümbüş Yaptı

Emekli Öğretmen Bakır Levhadan Bağlama ve Cümbüş Yaptı
24.10.2017
A+
A-

Denizli’de 70 yaşındaki emekli öğretmen Ramazan Efe, tencere ve tabak yapımında kullanılan bakır levhalardan üzerinde üç ay çalışarak bağlama ve saz yaptı.

Bakırdan yaptığı müzik aletlerinin saplarını da Karadeniz bölgesinden getirttiği akgürgen ağacından yapan Ramazan Efe’nin ilginç sazlarını gören vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemedi.

Bu güne kadar farklı eşyalar ve materyalleri kullanarak müzik aletleri yaptığını belirten Ramazan Efe, “26 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekliye ayrıldım. 45 yıldan bu yana saz çalıyorum. 13 yıldan bu yana da çeşitli malzemelerden telli müzik aletleri yaparak Türk Halk ve Türk Sanat Müziği’nde kullanılabilecek yeni sesler yeni çalgılar imal ediyorum” dedi. Bugüne kadar sokak lambasından cümbüş, Hindistan cevizi kabuğundan kabak kemani, içinde yufka saklanan alüminyum tencereden cümbüş, ağaç oymalarından cura, limon kabuğundan saz yaptığını söyleyen emekli öğretmen Efe, “Tarihi Kaleiçi çarşısındaki bakırcılar caddesinde bol miktarda bakır levha bulunuyor. Şimdilerde unutulan kullanılmayan bakır tabak ve tencere imalatında kullanılan bakır levhalardan bağlama ve cümbüş yapmaya karar verdim. Yaklaşık üç ayda bakır ustalarının da yardımıyla bağlama ve cümbüşün gövdesini hazırladım. Müzik aletlerinin sap bölümlerini ise Karadeniz bölgesinden özel olarak getirttiğim akgürgen ağacından yapıp montajını gerçekleştirdim. Bakır levhadan yaptığım bağlama ve cümbüşü görenlerin ilgisini çekiyor. Telli sazlara merakı olanlar yaptığım müzik aletlerini beğeniyor, bazıları da sazlarımı çalıp şarkılar söylüyor. O zaman yorgunluğum bitiyor” dedi.

Öğrenmenin yaşı yok

Emekli olmasına rağmen insanları eğitmekten vazgeçmediğini anlatan Ramazan Efe, “13 yıldan bu yana sürekli müzikle ve telli sazlarla ilgileniyorum. Meraklılarına saz kursları da veriyorum. İnsanların eğitilmesi müzikle uğraşmaları benim için çok önemli. Bunun yanında sosyal derneklerin korolarında ve müzik guruplarında gönüllü olarak sahne alıyorum. Müzik ruhun gıdasıdır. Müzikle uğraşan insanlardan çevresine hiçbir zarar gelmez. Müzikle yakından ilgilenen insanlar mutlaka çevrelerine faydalı olur. İnsanların dinlendirmenin, stresin atılmasının en büyük faktörü müziktir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.