enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4074
EURO
34,7498
ALTIN
2.429,36
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C

Enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar Dünya Krizi haline geliyor

Enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar Dünya Krizi haline geliyor
08.10.2021
A+
A-

Sanayici olarak enerji bizim olmazsa olmazımız diyen Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Enerjiden önce lojistik sorunumuz vardı. Bu sorun da bütün dünyayı ilgilendiriyordu. Şu anda küresel bir enerji krizi ile karşı karşıyayız. Kömürden doğalgaza petrolden elektriğe tüm enerji fiyatları tarihi rekor düzeylerde yükselmeye devam ediyor. Tabii ki enerji fiyatları bizim maliyet unsurlarımızın en başında geliyor. Şu anda enerji fiyatlarının yükselişini engelleyemez olduk. Enerji fiyatları yalnız Türkiye’de değil bütün dünyada gerçekten büyük bir dalgalanma içerisinde ve Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada durum böyle. Hatta öyle ki bütün üretim, yeşil dönüşüm hedeflerine bile zarar verecek düzeyde fosil yakıtlara doğru kaymaya başladı. Yani üretim tesisleri, kömüre ve doğalgaza döndü. Dolayısıyla bu durum dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aynı şekilde.” dedi.

Özellikle son zamanlardaki yaşadığımız kuraklığın getirdiği sıkıntılarla hidrolik santrallerimizde de büyük sıkıntılarımız olduğunu belirten Keçeci, “Enerji üretiminde çok üzerinde durduğumuz termik santrallerimiz konusunda da zorluklar yaşamaya başladık. Bu santrallerimiz de ithal kömürlerle çalıştığı için dolayısıyla son zamanlardaki kur yükselişleri ve ithalattaki birtakım zorluklar nedeniyle bilhassa ithal kömürle çalışan termik santrallerimizde de büyük aksamalar var.” diye konuştu.

Enerjiye Ciddi Talep Artışı Var

Sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Dünyada muazzam fiyat dalgalanmaları olduğuna dikkat çeken Keçeci, “Bir taraftan da engelleyemediğimiz talep artışı var. Türkiye’de 2019’da 11 milyon olan üretim talebimiz, 2020’de 10 milyon 728 bin olmasına rağmen şimdi 2021’de 11 milyon 506 bine yükselmiş durumda. Bir taraftan da sanayimizin özellikle ihracata dayalı olan sanayimizin hızla çalışması nedeniyle Türkiye’de elektrik tüketiminin de arttığını rahatlıkla söyleyebilirim. Fiyatlardan da bahsedecek olursak, Türkiye’de 5 Ekim itibariyle spot doğalgaz referans fiyatı 2.517 TL civarında. Eylül ayının başında bu rakam 2100 TL’ydi. 2021 Ocak ayında ise bu rakam 1300 TL idi. Aradaki farkın ne kadar büyük olduğunu ifade etmekten üzülüyorum.” dedi.

Keçeci, “Son aldığımız bilgilere göre bugün yalnızca Türkiye’de böyle değil Dünyada da doğalgaz fiyatları gerçekten çok büyük rakamlara ulaştı. Şu anda Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının %40 arttığını 1000 metreküp doğalgazın 1600 Euro olduğunu, megawatt/saat in 160 Euro olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle Almanya’da bile birtakım işletmelerin üretimi durdurduklarını biliyoruz. Bugün 160 Euro olan Avrupa’daki doğal gazın 2021 yılı başında 20 Euro olduğunu biliyoruz. Bu rakamlarla Avrupa’da da bu enerji fiyatlarının ne kadar yüksek olduğunu anlayabiliriz. Bu durum Türkiye’yi de doğal olarak zorluyor. Özellikle doğalgaza yüklenmemiz, doğal gaz sorununu da beraberinde getiriyor. Biz sanayiciler olarak bu kadar istikrarlı bir üretim yapmaya başladığımız zamanda enerji fiyatlarının bizi sekteye uğratmasını istemiyoruz. Doğalgaz üreten ülkelere bir yerde mahkumuz gibi geliyor. Bu dengeyi sağlamak lazım.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.